Takich jajek sadzonych nie jadłeś. Genialny patent z tanim i zdrowym warzywem

Takich jajek sadzonych nie jadłeś. Genialny patent z tanim i zdrowym warzywem

Dodano: 
Jajka sadzone w papryce
Jajka sadzone w papryce Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Jajka sadzone to świetny pomysł na śniadanie w weekend. Ja lubię przygotować je w nietypowy sposób. Polecam wam jajka sadzone smażone w papryce. To też doskonały pomysł na lekki obiad lub kolację. Wypróbuj mój przepis na prostą i efektowną potrawę.

Kilka jajek, 2 duże, pękate papryki, odrobina masła klarowanego lub innego tłuszczu do smażenia, 10 minut wolnego czasu i kilka dodatków do dekoracji – tyle potrzebujesz, żeby zaskoczyć jajkami sadzonymi w nietypowej, ale bardzo smacznej odsłonie.

Jak zrobić jajka sadzone w papryce?

Samo przygotowanie jajek sadzonych zajmuje 5-7 minut (w zależności od preferowanego stopnia ścięcia żółtka). Pyszne dodatki do dekoracji dania też przygotujesz w bardzo krótkim czasie.

Do potrawy wybieram jak największe, pękate papryki (kolor warzyw nie ma tutaj znaczenia). Kroję papryki na pół (wszerz), a następnie usuwam gniazdo nasienne i wykrawam od środka (w tym miejscu papryka jest najszersza) dwa plastry warzywa o grubości 1-1,5 cm. Resztę papryki wykorzystuję do sałatki lub kanapek.

Wbite do plastrów papryki jajka smażę na klarowanym maśle. Jeżeli preferujesz jajka sadzone ze ściętym żółtkiem, to polecam pod koniec smażenie przykryć patelnię pokrywką. Wskazówka: do przygotowania jajek sadzonych w papryce najlepiej sprawdzą się jajka w rozmiarze S. Jeżeli uda ci się kupić bardzo szerokie papryki, to polecam użyć jajek w rozmiarze M lub L. Ważne jest, żeby plaster papryki zmieścił całe jajko – jeżeli będzie za mały, to jajko wypłynie i potrawa nie będzie miała apetycznego wyglądu.

Przepis: Jajka sadzone w papryce

Tak przegotowane jajka sadzone pięknie prezentują się na talerzach i cudownie smakują.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
7 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
101 w każdej porcji

Składniki

  • 2 duże, szerokie papryki
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka klarowanego masła
  • sól i pieprz

Do dekoracji:

  • kilka gałązek koperku
  • 5 cm kawałek białej części pora
  • kilka pomidorków koktajlowych

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie warzywPapryki umyj, usuń gniazda nasienne i wykrój 4 grube plastry. Białą część pora obierz z wierzchnich liści i pokrój w cienkie plasterki. Pomidorki umyj, osusz i przekrój na pół. Koperek umyj, osusz i drobno posiekaj.
  2. SmażenieUłóż plasterki papryki na natłuszczonej klarowanym masłem patelni, lekko dociśnij, żeby idealnie przylegały do jej powierzchni i delikatnie wbij jedno jajko do środka każdego plasterka. Dociskaj paprykę do patelni, aż białko się zetnie. Wierzch jajek oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Smaż jajka do preferowanego stopnia ścięcia żółtka. Przełóż jajka na talerz i udekoruj plasterkami pora, koperkiem oraz pomidorkami.

Dekoruję gotowe jajka sadzone w papryce pokrojoną w talarki białą częścią pora, koperkiem i pomidorkami koktajlowymi.

Jak i z czym podawać jajka sadzone w papryce?

Jajka sadzone w papryce możesz podawać z:

  • chrupiącym pieczywem, tostami i podgrzanymi w piekarniku bagietkami,
  • lekką sałatką np. z rukoli, szpinaku i zielonego ogórka, skropioną oliwą z oliwek i sokiem z cytryny,
  • gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami,
  • plastrami smażonego boczku lub bekonu, kiełbaskami i szynką,
  • kaszą gryczaną, kaszą kuskus i kaszą bulgur,
  • surówkami i sałatkami.

Smak potrawy możesz modyfikować, dodając różne przyprawy i zioła np. słodką, wędzoną i ostrą paprykę, kolorowy czosnek, kolorowy pieprz, natkę pietruszki, kolendrę, szczypiorek, cebulkę dymkę. Dzięki różnorodnym dodatkom prosta i zdrowa potrawa z jajek idealnie sprawdzi się jako posiłek główny, a także ciepła przekąska i przystawka.

Czytaj też:
Ta jajecznica jest pyszna i bardzo zdrowa. Gdy raz spróbujesz, oniemiejesz z zachwytu
Czytaj też:
Do jajek dodaję ulubiony serek. Jajecznica nigdy nie była tak pożywna i kremowa