Ryż z warzywami to ryż smażony z dodatkiem słodkiej i ostrej papryki, sosem sojowym i warzywami: groszkiem, kukurydzą, czerwoną papryką i szczypiorkiem. Chodzi o to, aby było kolorowo i smacznie. Uwielbiam taki ryż jako dodatek do obiadu. Pasuje do dań mięsnych, do ryby, ale też do wegetariańskich kotletów czy pieczonych warzyw.
Jak zrobić smażony ryż do obiadu?
Sekretem tego dania jest przesmażenie warzyw z przyprawami, czyli dwoma rodzajami papryki. Przy czym ilość ostrej papryki najlepiej dostosować do własnych preferencji. Jeśli lubisz pikantne dania, dodaj więcej, jeśli wolisz łagodne, możesz pozostać jedynie przy papryce słodkiej.
Do ryżu najlepiej wykorzystać groszek mrożony, który po krótkiej obróbce termicznej odpowiednio zmięknie, ale zachowa jednocześnie ładny, zielony kolor. Groszek z puszki też można wykorzystać do tego dania, ale ma on już inny smak i nie tak jaskrawy kolor.
Do dania dodaję zawsze sos sojowy, dlatego już zwykle nie dosalam więcej. Najważniejsze to spróbować ryżu przed podaniem i ewentualnie doprawić go jeszcze odrobiną soli.
Przepis: Ryż z warzywami
Pyszny dodatek do obiadu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 420 w każdej porcji
Składniki
- 2 torebki ryżu (200 g)
- 1 puszka kukurydzy
- 1 szklanka mrożonego groszku
- 1 czerwona papryka
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 4 łyżki oleju
Sposób przygotowania
- Szykowanie ryżu i warzywRyż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Paprykę drobno pokrój, szczypiorek posiekaj.
- Smażenie ryżu i warzywNa patelni rozgrzej olej. Wrzuć pokrojona paprykę, paprykę słodką i ostrą, smaż chwilę, dodaj groszek, kukurydzę, smaż 3 minuty i dodaj sos sojowy. Na koniec dorzuć ryż, wszystko wymieszaj i smaż jeszcze chwilę. Dodaj szczypiorek, wymieszaj i podawaj.
Gotowy ryż można dodatkowo skropić sokiem z cytryny lub limonki.
Do czego podawać ryż z warzywami?
Nazywam to danie ryżem do obiadu, bo choć często zajadam go bez dodatków, to jest idealny jako uzupełnienie obiadu, Świetnie smakuje z różnymi mięsami, np. pieczonym drobiem, smażoną wieprzowiną czy wołowiną. Ryż można podać także do pieczonych ryb (np. łososia lub pstrąga), albo ryb smażonych (np. filetów z dorsza albo sandacza).
Ponieważ ja nie jem mięsa, dodaję taki ryż np. do panierowanych boczniaków lub bakłażanów, świetnie też pasuje do mieszanki pieczonych albo grilowanych (w sezonie) warzyw, takich jak cukinia, bakłażan, dynia czy kolorowa papryka.
Czytaj też:
To najszybsza surówka do obiadu, jaką robię. Tylko proste składniki, a wszyscy się nią zajadająCzytaj też:
Tanie i obłędnie smaczne danie z patelni. Ten ekspresowy obiad zachwyca wszystkich