Oczywiście można podać te smażone ziemniaki jako dodatek do obiadu, ale dla mnie są tak dobre same w sobie, że jem je jako danie główne, bez żadnych już innych dodatków. Ziemniaki z patelni robi się łatwo i szybko, a jednocześnie to danie, które wychodzi bardzo tanio.
Jak zrobić ziemniaki z patelni?
Ziemniaki z patelni to nic innego jak smażone i częściowo duszone ziemniaczki. W przepisie podaję, aby pokroić je w słupki, wtedy kształtem przypominają frytki, ale równie dobrze mogą to być niezbyt grube plastry.
Robiąc smażone ziemniaki, warto zwrócić uwagę na ich rodzaj. Sprawdzą się tu najlepiej ziemniaki typu C, czyli ziemniaki z wysoką zawartością skrobi, ale niską zawartością wody (w marketach szukaj ziemniaków oznaczonych jako ziemniaki na frytki). To sprawi, że usmażone kawałki ziemniaczków będą miękkie w środku, a chrupiące na zewnątrz.
Najważniejsze jest to, aby ziemniaki nie były surowe. Dlatego warto je na jakiś czas przykryć pokrywką, można też podlać odrobiną wody albo białego, wytrawnego wina, a pod koniec smażenia, zdjąć pokrywkę, odparować płyny do końca i zrumienić jeszcze ziemniaki.
Ozdobą i tym, co dodaje smaku całemu daniu, jest w tym przypadku szczypiorek. Dodaje się już do gotowego, gorącego dania.
Przepis: Ziemniaki z patelni ze szczypiorkiem
Prosty pomysł na obiad lub ziemniaki do obiadu.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 325 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 5 łyżek oliwy
- 1 pęczek szczypiorku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie ziemniakówZiemniaki obierz i pokrój w słupki (jak na frytki). Wrzuć na rozgrzany olej i smaż, aż się zrumienią i będą miękkie. Przewracaj co jakiś czas, mieszaj, możesz chwilę dusić pod przykryciem. Dopraw solą i pieprzem.
- Serwowanie daniaSzczypiorek posiekaj i dodaj do ziemniaków. Danie podawaj od razu, gorące.
Gotowe ziemniaki można zaserwować w towarzystwie dowolnych zimnych sosów: keczupu, ajvaru, sosów majonezowych lub jogurtowych.
Inne pomysły na ziemniaki z patelni
Jeśli brakuje ci mięsnego akcentu w tym daniu, dorzuć na patelnię pokrojony w kostkę boczek. Boczek można dorzucić na samym początku, aby wytopił się z niego tłuszcz, można też dodać przesmażone kawałki boczku na koniec, już do gotowego dania. Na tej samej zasadzie do ziemniaków można dorzucić również kawałki kiełbasy.
Czytaj też:
Co zrobić z resztką rosołu? Ten ekspresowy przepis na obłędnie pyszną zupę zaskoczy twoją rodzinęCzytaj też:
Genialny przepis na tanią sałatkę z wątróbką. Zachwyć gości efektownym daniem na każdą okazję