Pożywna i zdrowa sałatka z komosą ryżową i warzywami to doskonały wybór na kolację lub szybki obiad. Świetnie sprawdzi się również jako przekąska do pracy czy szkoły oraz pozwoli uniknąć podjadania słodkich i słonych przegryzek pomiędzy posiłkami.
Dlaczego warto włączyć komosę ryżową do swojego menu?
Komosa ryżowa, inaczej kasza quinoa, to doskonały zamiennik dodatków do wytrawnych dań m.in. ziemniaków i makaronów oraz baza zdrowych, pysznych deserów. Ziarno komosy ryżowej stanowiło jeden z podstawowych składników diety Inków i jest nazywane „matką zbóż”. Dodając do sałatki komosę ryżową, wpływam nie tylko na smak potrawy (kasza quinoa zachwyca słodkawym smakiem i orzechowym aromatem), ale także jej wartości odżywcze, zyskując pewność, że szybkie danie zapewni długie uczucie sytości.
Posiłki z komosą ryżową są bogate w wartościowe białko, które stanowi cenne źródło aminokwasów egzogennych, błonnik pokarmowy oraz redukujące wolne rodniki tlenowe i opóźniające procesy starzenia antyoksydanty. Kasza quinoa zawiera również m.in. witaminy z grupy B, kwas foliowy, witaminę E, magnez, potas, cynk, żelazo i kwasy Omega 3.
Włączając komosę ryżową do codziennego menu, można zadbać o uzupełnienie niedoborów ważnych witamin i minerałów oraz cieszyć się niepowtarzalnym smakiem jednego z najzdrowszych zbóż.
Jak przygotować sałatkę z komosą ryżową i warzywami?
Sałatka z komosą ryżową i warzywami jest gotowa raz-dwa. Wystarczy ugotować kaszę quinoa i w międzyczasie przygotować dodatki oraz sos, a następnie wymieszać składniki i przez chwile schłodzić, żeby smaki się przegryzły.
Do sałatki z komosą ryżową dodaję orzeźwiającego ogórka, soczyste, słodkie pomidory, kremowe awokado oraz czarne oliwki. Smak poszczególnych składników podkreślam sosem na bazie oliwy z oliwek, soku z cytryny oraz podstawowych przypraw.
Przepis: Sałatka z komosą
Sałatka z komosy ryżowej z warzywami
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 3
- Liczba kalorii
- 718 w każdej porcji
Składniki
- 1 szklanka suchej komosy ryżowej
- 2 średnie ogórki zielone
- 1 duże awokado
- 2 średnie pomidory malinowe
- 1/2 szklanki czarnych oliwek
Na sos:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz kolorowy ziarnisty
Sposób przygotowania
- Gotowanie komosy ryżowejSuchą komosę ryżową wypłucz pod bieżącą wodą. W garnku zagotuj 2 szklanki wody. Gdy woda zacznie wrzeć, dodaj wypłukaną komosę ryżową i gotuj około 12 minut. Gdy kasza quinoa zmięknie, wyłącz grzanie, przykryj garnek pokrywką i poczekaj, aż ziarna wchłoną pozostały płyn. Gotową komosę ryżową wyłóż na drobne sitko i wystudź.
- Przygotowanie pozostałych składnikówOgórki i pomidory umyj oraz wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem. Pokrój ogórki w grube plasterki lub półplasterki, a pomidory w dużą kostkę. Wskazówka: możesz ogórki i pomidory obrać oraz usunąć wodniste gniazda nasienne. Awokado przekrój na pół i usuń pestkę. Wybrany ze skórki miąższ pokrój w dużą kostkę. Oliwki odsącz i pokrój na plasterki.
- Przygotowanie sosuW małej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek z sokiem z cytryny. Dopraw sos solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Porada: do sosu możesz również dodać świeże i suszone zioła, płatki chili oraz miód.
- Łączenie składnikówWymieszaj komosę ryżową z pokrojonymi dodatkami oraz sosem. Wstaw miskę z sałatką na 10 minut do lodówki. Sałatkę z komosą ryżową i warzywami podaję lekko schłodzoną. Przed podaniem doprawiam potrawę solą i pieprzem.
Wskazówka: kaszę quinoa trzeba starannie wypłukać przed gotowaniem. Ja płuczę suchą komosę ryżową pod bieżącą wodą, ale możesz również wsypać suche ziarna do miski, zalać zimną wodą, wymieszać, a następnie odcedzić.