Do świeżych warzyw dorzucam zdrowy składnik. Ta lekka sałatka jest idealna na podwieczorek lub kolację

Do świeżych warzyw dorzucam zdrowy składnik. Ta lekka sałatka jest idealna na podwieczorek lub kolację

Dodano: 
Sałatka z komosą
Sałatka z komosą Źródło: Shutterstock / Andrey Starostin
Co dorzucić do sałatki, żeby stała się bardziej sycąca? Idealnym wyborem będzie komosa ryżowa, która sprawi, że potrawa stanie się bogatym źródłem cennych składników odżywczych.

Pożywna i zdrowa sałatka z komosą ryżową i warzywami to doskonały wybór na kolację lub szybki obiad. Świetnie sprawdzi się również jako przekąska do pracy czy szkoły oraz pozwoli uniknąć podjadania słodkich i słonych przegryzek pomiędzy posiłkami.

Dlaczego warto włączyć komosę ryżową do swojego menu?

Komosa ryżowa, inaczej kasza quinoa, to doskonały zamiennik dodatków do wytrawnych dań m.in. ziemniaków i makaronów oraz baza zdrowych, pysznych deserów. Ziarno komosy ryżowej stanowiło jeden z podstawowych składników diety Inków i jest nazywane „matką zbóż”. Dodając do sałatki komosę ryżową, wpływam nie tylko na smak potrawy (kasza quinoa zachwyca słodkawym smakiem i orzechowym aromatem), ale także jej wartości odżywcze, zyskując pewność, że szybkie danie zapewni długie uczucie sytości.

Posiłki z komosą ryżową są bogate w wartościowe białko, które stanowi cenne źródło aminokwasów egzogennych, błonnik pokarmowy oraz redukujące wolne rodniki tlenowe i opóźniające procesy starzenia antyoksydanty. Kasza quinoa zawiera również m.in. witaminy z grupy B, kwas foliowy, witaminę E, magnez, potas, cynk, żelazo i kwasy Omega 3.

Włączając komosę ryżową do codziennego menu, można zadbać o uzupełnienie niedoborów ważnych witamin i minerałów oraz cieszyć się niepowtarzalnym smakiem jednego z najzdrowszych zbóż.

Jak przygotować sałatkę z komosą ryżową i warzywami?

Sałatka z komosą ryżową i warzywami jest gotowa raz-dwa. Wystarczy ugotować kaszę quinoa i w międzyczasie przygotować dodatki oraz sos, a następnie wymieszać składniki i przez chwile schłodzić, żeby smaki się przegryzły.

Do sałatki z komosą ryżową dodaję orzeźwiającego ogórka, soczyste, słodkie pomidory, kremowe awokado oraz czarne oliwki. Smak poszczególnych składników podkreślam sosem na bazie oliwy z oliwek, soku z cytryny oraz podstawowych przypraw.

Przepis: Sałatka z komosą

Sałatka z komosy ryżowej z warzywami

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
3
Liczba kalorii
718 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka suchej komosy ryżowej
  • 2 średnie ogórki zielone
  • 1 duże awokado
  • 2 średnie pomidory malinowe
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek

Na sos:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz kolorowy ziarnisty

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie komosy ryżowejSuchą komosę ryżową wypłucz pod bieżącą wodą. W garnku zagotuj 2 szklanki wody. Gdy woda zacznie wrzeć, dodaj wypłukaną komosę ryżową i gotuj około 12 minut. Gdy kasza quinoa zmięknie, wyłącz grzanie, przykryj garnek pokrywką i poczekaj, aż ziarna wchłoną pozostały płyn. Gotową komosę ryżową wyłóż na drobne sitko i wystudź.
  2. Przygotowanie pozostałych składnikówOgórki i pomidory umyj oraz wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem. Pokrój ogórki w grube plasterki lub półplasterki, a pomidory w dużą kostkę. Wskazówka: możesz ogórki i pomidory obrać oraz usunąć wodniste gniazda nasienne. Awokado przekrój na pół i usuń pestkę. Wybrany ze skórki miąższ pokrój w dużą kostkę. Oliwki odsącz i pokrój na plasterki.
  3. Przygotowanie sosuW małej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek z sokiem z cytryny. Dopraw sos solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Porada: do sosu możesz również dodać świeże i suszone zioła, płatki chili oraz miód.
  4. Łączenie składnikówWymieszaj komosę ryżową z pokrojonymi dodatkami oraz sosem. Wstaw miskę z sałatką na 10 minut do lodówki. Sałatkę z komosą ryżową i warzywami podaję lekko schłodzoną. Przed podaniem doprawiam potrawę solą i pieprzem.

Wskazówka: kaszę quinoa trzeba starannie wypłukać przed gotowaniem. Ja płuczę suchą komosę ryżową pod bieżącą wodą, ale możesz również wsypać suche ziarna do miski, zalać zimną wodą, wymieszać, a następnie odcedzić.