Makaron z pieczarkami można zrobić w dwóch wersjach: z mięsem i bez mięsa. Oba te pomysły na obiad znajdziesz w przepisie poniżej. I obie wersje przyrządza się równie szybko. Ja najczęściej robię taki makaron w wersji bez kurczaka, ale jeśli lubisz mięsne sosy do makaronu, to z pewnością posmakuje ci makaron z pieczarkami i piersią z kurczaka. W jednej i drugiej wersji całość łączą aromatyczne pomidory.
Jak zrobić makaron z pieczarkami?
Ja zawsze zaczynam od wstawienia wody do gotowania makaronu, aby równolegle gotować makaron i przyrządzać sos. A ten nie wymaga żadnych skomplikowanych zabiegów: najpierw na patelni lub w rondlu lądują pieczarki (lub mięso, a chwilę potem grzyby), a potem reszta składników.
Jeśli sos w trakcie przygotowania wydaje się być za rzadki, możesz dolać do niego odrobinę wody z gotowania makaronu. Ten niepozorny dodatek sprawia, że sos zyskuje idealną, aksamitną konsystencję.
Rada: do takiego makaronu na obiad możesz dodać również inne składniki, czyli zwyczajnie przed gotowanie zrobić szybki przegląd kuchni i lodówki. Możesz dorzucić na patelnię np. pokrojonego selera naciowego, cukinię, pokrojoną w kostkę marchewkę, ale też fasolkę z puszki. Jeśli lubisz pikantne dania, koniecznie dorzuć do sosu chili (może to być świeża ostra papryczka albo chili w płatkach).
Przepis: Makaron z pieczarkami i pomidorami
Szybki obiad z makaronem.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 513 w każdej porcji
Składniki
- 400 g makaronu penne
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 6 pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki kukurydzy z puszki
- 1/2 szklanki groszku konserwowego
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz
opcjonalnie:
- 1 pierś z kurczaka
Sposób przygotowania
- Szykowanie daniaWstaw makaron do gotowania w osolonej wodzie. Pieczarki pokrój i wrzuć na patelnię na rozgrzaną oliwę. Kiedy zaczną się rumienić, dodaj cebulę czosnek. Smaż 2-3 minuty. Dodaj pomidory, kukurydze i groszek, dopraw do smaku. Dołóż ugotowany makaron i dobrze wszystko wymieszaj.
- Wersja z kurczakiemPierś z kurczaka pokrój w dość drobną kostkę i wrzuć na rozgrzaną oliwę. Po 1-2 minutach dodaj pieczarki i postępuj jak w przepisie na makaron bez mięsa.
Jak podawać makaron z pieczarkami?
Gorący makaron koniecznie posyp tartym serem, najlepiej włoskim parmezanem. Smaku i świeżości całemu daniu dodadzą posiekane zioła. Może to być pietruszka, kolendra, tymianek, bazylia czy oregano. Można też doprawić sos suszonym oregano oraz suszonym tymiankiem.
Jeśli zostanie ci taki makaron z obiadu, możesz go następnego dnia przerobić na prostą zapiekankę: zapiecz go z dużą ilościa sera na wierzchu.
Czytaj też:
Przepis na genialne paszteciki mam z koła gospodyń wiejskich. Robię je nie tylko na WigilięCzytaj też:
Moje kotlety mielone robią furorę. Ich sekretem jest mięso i jeden nietypowy dodatek