Gotuję makaron, kroję pieczarki i robię błyskawiczny obiad. Danie można przygotować na dwa pyszne sposoby

Gotuję makaron, kroję pieczarki i robię błyskawiczny obiad. Danie można przygotować na dwa pyszne sposoby

Dodano: 
Makaron z pieczarkami i pomidorami
Makaron z pieczarkami i pomidorami Źródło: Shutterstock / Timolina
Makaron na obiad to zawsze dobry pomysł, kiedy nie masz czasu na długie stanie przy garnkach. Wystarczy kwadrans i sycące, pyszne danie będzie gotowe. Tak jak ten makaron z pieczarkami i sosem pomidorowym.

Makaron z pieczarkami można zrobić w dwóch wersjach: z mięsem i bez mięsa. Oba te pomysły na obiad znajdziesz w przepisie poniżej. I obie wersje przyrządza się równie szybko. Ja najczęściej robię taki makaron w wersji bez kurczaka, ale jeśli lubisz mięsne sosy do makaronu, to z pewnością posmakuje ci makaron z pieczarkami i piersią z kurczaka. W jednej i drugiej wersji całość łączą aromatyczne pomidory.

Jak zrobić makaron z pieczarkami?

Ja zawsze zaczynam od wstawienia wody do gotowania makaronu, aby równolegle gotować makaron i przyrządzać sos. A ten nie wymaga żadnych skomplikowanych zabiegów: najpierw na patelni lub w rondlu lądują pieczarki (lub mięso, a chwilę potem grzyby), a potem reszta składników.

Jeśli sos w trakcie przygotowania wydaje się być za rzadki, możesz dolać do niego odrobinę wody z gotowania makaronu. Ten niepozorny dodatek sprawia, że sos zyskuje idealną, aksamitną konsystencję.

Rada: do takiego makaronu na obiad możesz dodać również inne składniki, czyli zwyczajnie przed gotowanie zrobić szybki przegląd kuchni i lodówki. Możesz dorzucić na patelnię np. pokrojonego selera naciowego, cukinię, pokrojoną w kostkę marchewkę, ale też fasolkę z puszki. Jeśli lubisz pikantne dania, koniecznie dorzuć do sosu chili (może to być świeża ostra papryczka albo chili w płatkach).

Przepis: Makaron z pieczarkami i pomidorami

Szybki obiad z makaronem.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
513 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g makaronu penne
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 6 pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki kukurydzy z puszki
  • 1/2 szklanki groszku konserwowego
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

opcjonalnie:

  • 1 pierś z kurczaka

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie daniaWstaw makaron do gotowania w osolonej wodzie. Pieczarki pokrój i wrzuć na patelnię na rozgrzaną oliwę. Kiedy zaczną się rumienić, dodaj cebulę czosnek. Smaż 2-3 minuty. Dodaj pomidory, kukurydze i groszek, dopraw do smaku. Dołóż ugotowany makaron i dobrze wszystko wymieszaj.
  2. Wersja z kurczakiemPierś z kurczaka pokrój w dość drobną kostkę i wrzuć na rozgrzaną oliwę. Po 1-2 minutach dodaj pieczarki i postępuj jak w przepisie na makaron bez mięsa.

Jak podawać makaron z pieczarkami?

Gorący makaron koniecznie posyp tartym serem, najlepiej włoskim parmezanem. Smaku i świeżości całemu daniu dodadzą posiekane zioła. Może to być pietruszka, kolendra, tymianek, bazylia czy oregano. Można też doprawić sos suszonym oregano oraz suszonym tymiankiem.

Jeśli zostanie ci taki makaron z obiadu, możesz go następnego dnia przerobić na prostą zapiekankę: zapiecz go z dużą ilościa sera na wierzchu.

Czytaj też:
Przepis na genialne paszteciki mam z koła gospodyń wiejskich. Robię je nie tylko na Wigilię
Czytaj też:
Moje kotlety mielone robią furorę. Ich sekretem jest mięso i jeden nietypowy dodatek