Sok jabłkowy podany na ciepło, z dodatkiem rozgrzewających przypraw to pomysł na zimowy, otulający i rozgrzewający napój. To pyszne i zdrowe połączenie owoców i korzennych smaków. Grzaniec jabłkowy to jednocześnie grzaniec bezalkoholowy, a więc mogą go pić również dzieci.
Jak zrobić grzaniec jabłkowy?
Smak takiego grzańca zależy od soku, jaki wybierzesz i gatunku jabłek, z jakich został zrobiony. Bardzo polecam do zrobienia napoju wybrać soki jabłkowe tłoczone, mętne, pełne smaków. Można też samodzielnie wycisnąć sok przy pomocy wyciskarki.
W przepisie na bezalkoholowy grzaniec jest również dodatek soku pomarańczowego, to również może być sok wyciskany z owoców. Ważne, aby napoju nie doprowadzać do wrzenia, a jedynie mocno podgrzać. Ilość miodu można dostosować do własnych preferencji, można też dosłodzić napój cukrem lub całkowicie zrezygnować z dodawania słodzideł.
Przepis: Grzaniec jabłkowy
Rozgrzewający napój na bazie soku jabłkowego.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 112 w każdej porcji
Składniki
- 2 szklanki soku jabłkowego
- 1 szklanka soku z pomarańczy
- 2 kawałki kory cynamonowej
- 1 łyżka miodu
- 6 plasterków jabłka
- 2 gwiazdki anyżowe
Sposób przygotowania
- Szykowanie grzańcaWymieszaj w rondelku sok pomarańczowy, miód, dodaj przyprawy korzenne i podgrzej. Dodaj sok jabłkowy i podgrzewaj, ale nie doprowadź do wrzenia.
- Serwowanie grzańcaPrzelej napój do szklanek lub kubków razem z przyprawami. Do każdego włóż plasterki świeżego jabłka.
Do bezalkoholowego grzańca na bazie soku jabłkowego można dodać też inne przyprawy oraz owoce. Np. świeżą żurawinę, plasterki pomarańczy, goździki i gałązkę rozmarynu. Taki napój można śmiało podać podczas świąt. Podany na ciepło będzie przyjemnym dodatkiem do świątecznych obiadów czy kolacji, może być oryginalną alternatywą dla kompotu z suszu, jeśli akurat za nim nie przepadasz. W świątecznej wersji brzegi szklanek można ozdobić szronem z cukru: wystarczy zamoczyć brzegi szklanek w soku lub wodzie, a potem w cukrze i zostawić do wyschnięcia.
Grzaniec jabłkowy z procentami
Na bazie soku jabłkowego można również zrobić grzańca w wersji tylko dla dorosłych, czyli z dodatkiem dowolnego alkoholu. Wówczas do przepisu wystarczy dodać np. likier pomarańczowy, cydr, ale można również białe, półwytrawne lub słodkie wino.
Czytaj też:
Ania Starmach obrała jabłka i zrobiła deser, który znika w 5 minut. Odwrócona tarta wygląda i smakuje obłędnieCzytaj też:
Rozgrzewający napój z żurawiny mogę pić litrami. Robi się go w kilka chwil, a sekretem są dodatki