To najlepsza wersja soku jabłkowego. Zimą piję go tylko na ciepło

To najlepsza wersja soku jabłkowego. Zimą piję go tylko na ciepło

Dodano: 
Grzaniec jabłowy
Grzaniec jabłowy Źródło: Shutterstock / AnikonaAnn
Ale żeby podgrzewać sok jabłkowy? Tak, tak i jeszcze raz tak! To jedna z najlepszych wersji na bezalkoholowe grzańce, jakie znam. Można też taki napój zrobić z dodatkiem alkoholu.

Sok jabłkowy podany na ciepło, z dodatkiem rozgrzewających przypraw to pomysł na zimowy, otulający i rozgrzewający napój. To pyszne i zdrowe połączenie owoców i korzennych smaków. Grzaniec jabłkowy to jednocześnie grzaniec bezalkoholowy, a więc mogą go pić również dzieci.

Jak zrobić grzaniec jabłkowy?

Smak takiego grzańca zależy od soku, jaki wybierzesz i gatunku jabłek, z jakich został zrobiony. Bardzo polecam do zrobienia napoju wybrać soki jabłkowe tłoczone, mętne, pełne smaków. Można też samodzielnie wycisnąć sok przy pomocy wyciskarki.

W przepisie na bezalkoholowy grzaniec jest również dodatek soku pomarańczowego, to również może być sok wyciskany z owoców. Ważne, aby napoju nie doprowadzać do wrzenia, a jedynie mocno podgrzać. Ilość miodu można dostosować do własnych preferencji, można też dosłodzić napój cukrem lub całkowicie zrezygnować z dodawania słodzideł.

Przepis: Grzaniec jabłkowy

Rozgrzewający napój na bazie soku jabłkowego.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
112 w każdej porcji

Składniki

  • 2 szklanki soku jabłkowego
  • 1 szklanka soku z pomarańczy
  • 2 kawałki kory cynamonowej
  • 1 łyżka miodu
  • 6 plasterków jabłka
  • 2 gwiazdki anyżowe

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie grzańcaWymieszaj w rondelku sok pomarańczowy, miód, dodaj przyprawy korzenne i podgrzej. Dodaj sok jabłkowy i podgrzewaj, ale nie doprowadź do wrzenia.
  2. Serwowanie grzańcaPrzelej napój do szklanek lub kubków razem z przyprawami. Do każdego włóż plasterki świeżego jabłka.

Do bezalkoholowego grzańca na bazie soku jabłkowego można dodać też inne przyprawy oraz owoce. Np. świeżą żurawinę, plasterki pomarańczy, goździki i gałązkę rozmarynu. Taki napój można śmiało podać podczas świąt. Podany na ciepło będzie przyjemnym dodatkiem do świątecznych obiadów czy kolacji, może być oryginalną alternatywą dla kompotu z suszu, jeśli akurat za nim nie przepadasz. W świątecznej wersji brzegi szklanek można ozdobić szronem z cukru: wystarczy zamoczyć brzegi szklanek w soku lub wodzie, a potem w cukrze i zostawić do wyschnięcia.

Grzaniec jabłkowy z procentami

Na bazie soku jabłkowego można również zrobić grzańca w wersji tylko dla dorosłych, czyli z dodatkiem dowolnego alkoholu. Wówczas do przepisu wystarczy dodać np. likier pomarańczowy, cydr, ale można również białe, półwytrawne lub słodkie wino.

Czytaj też:
Ania Starmach obrała jabłka i zrobiła deser, który znika w 5 minut. Odwrócona tarta wygląda i smakuje obłędnie
Czytaj też:
Rozgrzewający napój z żurawiny mogę pić litrami. Robi się go w kilka chwil, a sekretem są dodatki