Rozgrzewający napój z żurawiny mogę pić litrami. Robi się go w kilka chwil, a sekretem są dodatki

Rozgrzewający napój z żurawiny mogę pić litrami. Robi się go w kilka chwil, a sekretem są dodatki

Dodano: 
Napój żurawinowy
Napój żurawinowy Źródło: Shutterstock / MShev
Rozgrzewający napój z żurawiny to jeden z najpyszniejszych i zarazem najprostszych sposobów na wykorzystanie świeżej żurawiny. Można go pić na gorąco i na zimno.

Czerwone kulki żurawiny już samym swoim wyglądem przypominają o świątecznym czasie. Ja uwielbiam ten moment, kiedy pojawiają się w sklepach. I najczęściej wrzucam je do dużego szklanego dzbanka do parzenia herbaty i zalewam gorącą wodą z innymi dodatkami. Taki napój w wersji na zimno nazywam kompotem z żurawiny. Można go podać do obiadu, ale też jest świetną i smaczną alternatywą dla kompotu z suszu.

Jak zrobić napój z żurawiny?

Obowiązkowy dodatek w moim rozgrzewającym napoju z żurawiny to gałązka rozmarynu. Połączenie żurawiny i rozmarynu w gorących napojach jest moim ulubionym, a podpatrzyłam ten patent u znajomej, która prowadzi warzywniak na moim osiedlu. Kiedyś weszłam na zakupy, a zapach był tak piękny, że nie chciałam stamtąd wychodzić. Okazało się, że to napar z żurawiny i rozmarynu. Oczywiście wyszłam z warzywniaka i z żurawiną, i z rozmarynem.

Ja do swojego napoju zawsze dodaję jeszcze plasterki pomarańczy, cynamon i kilka goździków. Dzbanek takiego napoju z żurawiną mogę pić cały dzień, ale najlepiej smakuje wieczorem, kiedy mam już czas na chwilę relaksu i jestem po wieczornym spacerze z psem. Lubię też dosłodzić napój dobrym miodem, najlepiej lipowym. Wówczas najlepiej odczekać, aż napój nieco ostygnie.

Przepis: Rozgrzewający napój z żurawiny

Napój idealny na zimę.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
46 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g świeżej żurawiny
  • 4 plasterki pomarańczy
  • 2 laski cynamonu
  • 6 goździków
  • 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie napojuWszystkie składniki oprócz miodu zalej wrzątkiem. Odczekaj 10 minut i dosłodź napój miodem.

Inne pomysły na kompot z żurawiny

Napój z żurawiny lub kompot z żurawiny można wzbogacać jeszcze innymi dodatkami. U mnie za każdym razem napój jest nieco inny, bo wszystko zależy od nastroju i tego, co mam pod ręką. Do napoju można dodać inne owoce: plasterki jabłka, gruszki, ja też czasem dodaję garść mrożonych malin albo zamiast miodu dolewam do dzbanka domowy syrop z malin. Do napoju z żurawiny można dodać też inne przyprawy, np. gwiazdkę anyżu lub dwa ziarenka pieprzu. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, wkrój do napoju kilka plasterków świeżego imbiru.

Czytaj też:
Te miękkie pierniczki zawsze robię na Boże Narodzenie. Sekretem jest jeden składnik
Czytaj też:
W kilka chwil zrobisz najlepszą przyprawę piernikową. Jest idealna do świątecznych napojów i deserów