Czerwone kulki żurawiny już samym swoim wyglądem przypominają o świątecznym czasie. Ja uwielbiam ten moment, kiedy pojawiają się w sklepach. I najczęściej wrzucam je do dużego szklanego dzbanka do parzenia herbaty i zalewam gorącą wodą z innymi dodatkami. Taki napój w wersji na zimno nazywam kompotem z żurawiny. Można go podać do obiadu, ale też jest świetną i smaczną alternatywą dla kompotu z suszu.
Jak zrobić napój z żurawiny?
Obowiązkowy dodatek w moim rozgrzewającym napoju z żurawiny to gałązka rozmarynu. Połączenie żurawiny i rozmarynu w gorących napojach jest moim ulubionym, a podpatrzyłam ten patent u znajomej, która prowadzi warzywniak na moim osiedlu. Kiedyś weszłam na zakupy, a zapach był tak piękny, że nie chciałam stamtąd wychodzić. Okazało się, że to napar z żurawiny i rozmarynu. Oczywiście wyszłam z warzywniaka i z żurawiną, i z rozmarynem.
Ja do swojego napoju zawsze dodaję jeszcze plasterki pomarańczy, cynamon i kilka goździków. Dzbanek takiego napoju z żurawiną mogę pić cały dzień, ale najlepiej smakuje wieczorem, kiedy mam już czas na chwilę relaksu i jestem po wieczornym spacerze z psem. Lubię też dosłodzić napój dobrym miodem, najlepiej lipowym. Wówczas najlepiej odczekać, aż napój nieco ostygnie.
Przepis: Rozgrzewający napój z żurawiny
Napój idealny na zimę.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 46 w każdej porcji
Składniki
- 300 g świeżej żurawiny
- 4 plasterki pomarańczy
- 2 laski cynamonu
- 6 goździków
- 1 łyżka miodu
Sposób przygotowania
- Szykowanie napojuWszystkie składniki oprócz miodu zalej wrzątkiem. Odczekaj 10 minut i dosłodź napój miodem.
Inne pomysły na kompot z żurawiny
Napój z żurawiny lub kompot z żurawiny można wzbogacać jeszcze innymi dodatkami. U mnie za każdym razem napój jest nieco inny, bo wszystko zależy od nastroju i tego, co mam pod ręką. Do napoju można dodać inne owoce: plasterki jabłka, gruszki, ja też czasem dodaję garść mrożonych malin albo zamiast miodu dolewam do dzbanka domowy syrop z malin. Do napoju z żurawiny można dodać też inne przyprawy, np. gwiazdkę anyżu lub dwa ziarenka pieprzu. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, wkrój do napoju kilka plasterków świeżego imbiru.
Czytaj też:
Te miękkie pierniczki zawsze robię na Boże Narodzenie. Sekretem jest jeden składnikCzytaj też:
W kilka chwil zrobisz najlepszą przyprawę piernikową. Jest idealna do świątecznych napojów i deserów