Tarta tatin, czyli odwrócona tarta to klasyk kuchni francuskiej. Przepis na taką tartę z jabłkami pokazała teraz Ania Starmach. To jedna z najbardziej rozpoznawalnych postaci w świecie kulinarnych celebrytów. Zyskała ogromną popularność przede wszystkim dzięki programom MasterChef i MasterChef Junior, gdzie była jedną z jurorek. Jest autorką książek kulinarnych i chętnie dzieli się swoimi przepisami na ulubione potrawy w mediach społecznościowych.
Jak zrobić tartę tatin Ani Starmach?
Jeśli kochasz ciasta z jabłkami, to ta tarta sprawi, że oniemiejesz z zachwytu. To gotowane w karmelu i maśle jabłka i pyszne, kruche ciasto o rustykalnym wyglądzie. Cały sekret takiej tarty polega na tym, aby na spodzie foremki położyć owoce, które po przełożeniu tarty wierzchem ciasta.
Ania Starmach radzi, aby do tego deseru wybrać jej zdaniem najpyszniejsze jabłka, czyli szarą renetę. Te jabłka rekomendują też sami Francuzi, bo to z kuchni francuskiej wywodzi się tarta tatin.
Przepis: Tarta tatin Ani Starmach
Pyszna tarta z jabłkami.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 514 w każdej porcji
Składniki
Ciasto:
- 175 g mąki pszennej
- 75 g masła
- 40 g cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli
Farsz:
- 6 jabłek
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki cukru
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaMąkę przesiej na stolnicę, dodaj masło pokrojone w kostkę, żółtka, sól, cukier. Wyrabiaj, aż ciasto zlepi się w kulkę. Jeśli będzie za suche, możesz dodać trochę zimnej wody. Ciasto owiń w folię i wstaw na godzinę do lodówki.
- Szykowanie jabłekJabłka obierz i pokrój w ćwiartki. Na gorącą patelnię wsyp cukier. Poczekaj, aż zmieni kolor na jasnobrązowy, wtedy dodaj masło, wymieszaj. Do powstałego karmelu wrzuć jabłka, gotuj je około 10–15 minut, aż zmiękną.
- Robienie tartyFormę do tarty o średnicy 25 cm, wyłóż papierem do pieczenia, na jej spód wylej jabłka z karmelem z patelni, przykryj je rozwałkowanym ciastem. Jego brzegi zawiń do środka. Wierzch ciasta nakłuj widelcem. Piecz około 30-40 minut w temperaturze 175 stopni. Przełóż gotowe ciasto: połóż duży talerz na wierzchu formy do tarty i obróć ją, tak aby na talerzu znajdowała się tarta z jabłkami na górze.
Ania Starmach nie kryje, że u niej ten deser znika dosłownie w 5 minut. Nic dziwnego: odwrócona tarta na jej filmie opublikowanym w mediach społecznościowych wygląda obłędnie. Ania Starmach pokazała swoim fanom krok o kroku, jak przygotować tartę tatin, ale moment odwracania deseru jest naszym zdaniem tym, co sprawia, że ma się ochotę natychmiast pobiec do kuchni i przygotować takie ciasto. Potwierdzają to w komentarzach fani Starmach: „Moje ulubione ciasto z jabłkami”, „Trudno obok niej przejść obojętnie, chyba nawet się nie da”– piszą.
Tartę tatin można zajadać zarówno na zimno (chociaż wątpliwe, że wytrzyma), jak i na ciepło. Do deseru na ciepło można podać do gałkę lodów waniliowych albo śmietankowych.
Czytaj też:
Moje racuchy z jabłkami są obłędnie pulchne. Nie mają drożdży, a rosną dzięki sekretnemu dodatkowiCzytaj też:
Domowe ciasto red velvet. Przepis na amerykański przebój krok po kroku