Najłatwiejsza surówka, jaką robiła moja babcia, smakuje każdemu. Przypomnij sobie smak dzieciństwa

Najłatwiejsza surówka, jaką robiła moja babcia, smakuje każdemu. Przypomnij sobie smak dzieciństwa

Dodano: 
Surówka z sałaty, pomidorów i ogórka
Surówka z sałaty, pomidorów i ogórka Źródło: Shutterstock / Przemyslaw Muszynski
Szukasz szybkiej surówki z tanich składników. Mam prosty i szybki przepis. Surówka mojej babci jest genialna i przypomina smaki dzieciństwa. Zrobisz ją w 10 minut za niewielkie pieniądze.

Moja babcia często podawała do obiadu tradycyjną polską surówkę z sałaty, świeżego ogórka i pomidorów. Oczywiście najlepiej smakowała ta z warzywami z babcinego ogrodu. Ale zejdźmy na ziemię. Teraz też sięgam po przepis na tę surówkę, a świeże warzywa kupuję na bazarku lub w osiedlowym sklepie. Ten dodatek do dań obiadowych smakuje wszystkim w moim domu. Jego sekretem jest pyszna śmietana, która otula świeże warzywa. Aż ślinka cieknie.

Jak zrobisz szybką surówkę z sałaty, ogórka i pomidorów?

Przepis jest dziecinnie prosty. Wystarczy pokroić umyte warzywa i polać odpowiednio przyprawioną śmietaną. Wszystko zajmie 10 minut.

Wskazówki: jeśli masz świeże ogórki z cienką skórką, to polecam ich nie obierać, a jedynie dokładnie umyć przed pokrojeniem. To ważne, by, jeśli to tylko możliwe, jeść ogórki ze skórką, bo pod nią znajduje się najwięcej błonnika i witamin. Jeśli chcesz, by dodatek do obiadu miał mniej tłuszczu, to śmietanę 18% zmień na 10% lub 12%, a najlepiej na jogurt lub skyr naturalny.

Przepis: Surówka z sałaty, ogórka i pomidorów

To jedna z najbardziej tradycyjnych i uniwersalnych surówek w naszej kuchni.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
99 w każdej porcji

Składniki

  • 1 główka sałaty
  • 3 pomidory
  • 2 świeże ogórki (pokrojone w cienkie plasterki)
  • 150 ml śmietany 18%
  • sól i pieprz do smaku

Opcjonalnie:

  • szczypta cukru
  • świeży koperek do smaku

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie warzywUmyj dokładnie sałatę, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Pomidory umyj i pokrój w plasterki lub ósemki, w zależności od wielkości. Ogórki umyj, obierz (opcjonalnie) i pokrój w cienkie plasterki. Wszystko wrzucaj do dużej miski.
  2. Przygotowanie sosuW miseczce wymieszaj śmietanę z odrobiną soli i pieprzu. Jeśli chcesz, możesz dodać szczyptę cukru, by lekko przełamać kwasowość śmietany. Możesz też dodać trochę drobno posiekanego świeżego koperku, jeśli lubisz.
  3. Łączenie składnikówWarzywa polej przygotowaną śmietaną i delikatnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły.

Do jakich dań podawać babciną sałatę, ogórki i pomidory ze śmietaną?

Moja babcia niemal do każdego mięsnego dania z ziemniakami serwowała tę genialną sałatę, ogórki i pomidory ze śmietaną. I przyznaję, że zawsze było pysznie. Ta prosta w przygotowaniu surówka idealnie pasuje do wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Oto kilka propozycji:

  • kotlety schabowe lub mielone podawany z ziemniakami,
  • pieczony lub smażony kurczak serwowany z ziemniakami lub kopytkami,
  • smażona lub pieczona ryba,
  • kluski śląskie ze zrazami we własnym sosie.

Ale na tym lista się nie kończy, ponieważ moim zdaniem jej uniwersalność sprawia, że można podać ją praktycznie do każdego domowego posiłku.

Czytaj też:
Ten Colesław to sztos. Mała zmiana w przepisie, a ten tani dodatek do obiadu smakuje jeszcze lepiej
Czytaj też:
Gniecione ziemniaczki babci Marysi wyjadaliśmy łyżkami. Sekretem był jeden dodatek