Moja babcia często podawała do obiadu tradycyjną polską surówkę z sałaty, świeżego ogórka i pomidorów. Oczywiście najlepiej smakowała ta z warzywami z babcinego ogrodu. Ale zejdźmy na ziemię. Teraz też sięgam po przepis na tę surówkę, a świeże warzywa kupuję na bazarku lub w osiedlowym sklepie. Ten dodatek do dań obiadowych smakuje wszystkim w moim domu. Jego sekretem jest pyszna śmietana, która otula świeże warzywa. Aż ślinka cieknie.
Jak zrobisz szybką surówkę z sałaty, ogórka i pomidorów?
Przepis jest dziecinnie prosty. Wystarczy pokroić umyte warzywa i polać odpowiednio przyprawioną śmietaną. Wszystko zajmie 10 minut.
Wskazówki: jeśli masz świeże ogórki z cienką skórką, to polecam ich nie obierać, a jedynie dokładnie umyć przed pokrojeniem. To ważne, by, jeśli to tylko możliwe, jeść ogórki ze skórką, bo pod nią znajduje się najwięcej błonnika i witamin. Jeśli chcesz, by dodatek do obiadu miał mniej tłuszczu, to śmietanę 18% zmień na 10% lub 12%, a najlepiej na jogurt lub skyr naturalny.
Przepis: Surówka z sałaty, ogórka i pomidorów
To jedna z najbardziej tradycyjnych i uniwersalnych surówek w naszej kuchni.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 99 w każdej porcji
Składniki
- 1 główka sałaty
- 3 pomidory
- 2 świeże ogórki (pokrojone w cienkie plasterki)
- 150 ml śmietany 18%
- sól i pieprz do smaku
Opcjonalnie:
- szczypta cukru
- świeży koperek do smaku
Sposób przygotowania
- Uszykowanie warzywUmyj dokładnie sałatę, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Pomidory umyj i pokrój w plasterki lub ósemki, w zależności od wielkości. Ogórki umyj, obierz (opcjonalnie) i pokrój w cienkie plasterki. Wszystko wrzucaj do dużej miski.
- Przygotowanie sosuW miseczce wymieszaj śmietanę z odrobiną soli i pieprzu. Jeśli chcesz, możesz dodać szczyptę cukru, by lekko przełamać kwasowość śmietany. Możesz też dodać trochę drobno posiekanego świeżego koperku, jeśli lubisz.
- Łączenie składnikówWarzywa polej przygotowaną śmietaną i delikatnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły.
Do jakich dań podawać babciną sałatę, ogórki i pomidory ze śmietaną?
Moja babcia niemal do każdego mięsnego dania z ziemniakami serwowała tę genialną sałatę, ogórki i pomidory ze śmietaną. I przyznaję, że zawsze było pysznie. Ta prosta w przygotowaniu surówka idealnie pasuje do wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Oto kilka propozycji:
- kotlety schabowe lub mielone podawany z ziemniakami,
- pieczony lub smażony kurczak serwowany z ziemniakami lub kopytkami,
- smażona lub pieczona ryba,
- kluski śląskie ze zrazami we własnym sosie.
Ale na tym lista się nie kończy, ponieważ moim zdaniem jej uniwersalność sprawia, że można podać ją praktycznie do każdego domowego posiłku.
Czytaj też:
Ten Colesław to sztos. Mała zmiana w przepisie, a ten tani dodatek do obiadu smakuje jeszcze lepiejCzytaj też:
Gniecione ziemniaczki babci Marysi wyjadaliśmy łyżkami. Sekretem był jeden dodatek