Ten Colesław to sztos. Mała zmiana w przepisie, a ten tani dodatek do obiadu smakuje jeszcze lepiej

Ten Colesław to sztos. Mała zmiana w przepisie, a ten tani dodatek do obiadu smakuje jeszcze lepiej

Dodano: 
Colesław z czerwoną kapustą
Colesław z czerwoną kapustą Źródło: Shutterstock / Metamore Studio
Lubię eksperymentować w kuchni. Ostatnio wziąłem na warsztat klasyczną surówkę Colesław. Danie po modyfikacji smakuje i wygląda nieziemsko. Polecam przepis na ten genialny dodatek do obiadu.

Robiąc ostatnio klasyczną surówkę Coleslaw, pomyślałem sobie, że może by tak coś zmienić i dodać jej trochę koloru. Szybko wpadłem na pomysł, by dorzucić czerwoną kapustę, którą akurat miałem w lodówce. Patent na ten dodatek do obiadu okazał się hitem. Smakował wszystkim, a jak wpisałem przepis na swoją listę uniwersalnych, szybkich surówek.

Surówka wygląda super, bo fioletowe akcenty pochodzące od czerwonej kapusty pięknie komponują się białą kapustą i czerwoną marchewką. A smak zyskał fajny, lekko wyrazisty charakter.

Jak zrobić Colesława z czerwoną kapustą?

Mój przepis, jeśli chodzi o skład i wykonanie, niewiele różni się od klasycznego przepisu na surówkę Colesław, która jest jedną z najpopularniejszych w świecie. Jednak drobna zmiana sprawia, że smakuje inaczej, moim zdaniem dużo lepiej.

Wskazówka: Jeśli lubisz bardziej chrupiącą kapustę, możesz wcześniej lekko posolić białą i cerwoną kapustę i odstawić na 10 minut, a potem odcisnąć z niej nadmiar soku.

Przepis: Surówka Colesław z czerwoną kapustą

Tradycyjny Colesław z dodatkiem czerwonej kapusty wygląda i smakuje świetnie.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
78 w każdej porcji

Składniki

  • 1/4 główki czerwonej kapusty
  • 1/4 główki białej kapusty
  • 1 marchewka
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie warzywPosiekaj czerwoną i białą kapustę na bardzo cienkie paski. Im drobniej, tym lepiej. Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj marchewkę na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie warzywa wrzuć do dużej miski.
  2. Przygotowanie sosuW osobnej miseczce wymieszaj majonez, jogurt naturalny, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj, aż sos będzie jednolity.
  3. Łączenie składników:Wlej sos do miski z warzywami i dokładnie wymieszaj, tak aby każdy kawałek kapusty i marchewki był pokryty sosem.

Po połączeniu składników, przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 30 minut, aby smaki się przegryzły. Choć moim zdaniem surówka Colesław z dodatkiem czerwonej kapusty najlepiej smakuje po kilku godzinach. Przed podaniem możesz posypać ją posiekaną natką pietruszki.

Do jakich dań pasuje surówka Colesław z dodatkiem czerwonej kapusty?

Coleslaw z czerwoną kapustą świetnie pasuje do wielu dań, zwłaszcza tych, które potrzebują lekkiego, świeżego akcentu. Ja podaję ją jako dodatek do:

  • kotletów schabowych i mielonych,
  • pieczonych mięs, takich jak: żeberka, karkówka, golonki czy kurczak pieczony w marynacie,
  • burgerów – zarówno jako sałatkę obok oraz jako dodatek bezpośrednio do bułki,
  • placków ziemniaczanych,
  • ryby z patelni i piekarnika.

Czytaj też:
Ta ekspresowa surówka do obiadu pierwsza znika z talerzy. Jej podstawą jest tanie warzywo
Czytaj też:
Tę jesienną surówkę robię raz-dwa, a wychodzi nam na zdrowie. Do kapusty pekińskiej dodaję proste składniki