Gniecione ziemniaczki babci Marysi wyjadaliśmy łyżkami. Sekretem był jeden dodatek

Gniecione ziemniaczki babci Marysi wyjadaliśmy łyżkami. Sekretem był jeden dodatek

Dodano: 
Gniecione ziemniaki z cebulką
Gniecione ziemniaki z cebulką Źródło: Shutterstock / Karl Allgaeuer
Nikt na to danie czy też dodatek do obiadu nie mówił purée. Dla nas to były po prostu gniecione ziemniaczki, a jeden dodatek sprawiał, że mogliśmy nie jeść już niczego innego.

Babcia Marysia nie wyobrażała sobie porządnego obiadu bez ziemniaków. Ale nie były to nigdy zwykłe ziemniaki rzucone na talerz. Musiały być z okrasą, ale najbardziej lubiliśmy, kiedy babcia szykowała gniecione ziemniaczki z cebulką. Ten jeden dodatek sprawiał, że proste i tanie danie smakowało po królewsku. Dziś to dla mnie jedno z najsmaczniejszych wspomnień dzieciństwa.

Jak zrobić gniecione ziemniaczki z cebulką?

Sekret to cebulka podsmażona z masłem. Babcia często też wykorzystywała do smażenia domowy smalec, więc jeśli taki masz, również możesz go wykorzystać (wtedy obowiązkowo ze skwarkami). Tak naprawdę przygotowanie gniecionych ziemniaków z cebulą jest banalnie proste: wystarczy utłuc gotowane ziemniaki, a potem dodać do nich cebulę razem z całym tłuszczem z patelni.

Ja taką wersję zawsze lubiłam najbardziej (i przepis na taką podaję), ale warto wiedzieć, że cebulę z tłuszczem można też wykorzystać jako okrasę, nie mieszać jej z ziemniakami od razu, tylko wylać na ugniecione ziemniaki wyłożone do miski.

Przepis: Gniecione ziemniaki z cebulką

Pyszny dodatek do obiadu lub samodzielne danie.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówZiemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę posiekaj drobno i wrzuć na rozgrzaną oliwę, kiedy się zeszkli, dodaj masło i smaż, aż cebula zacznie się lekko rumienić.
  2. Robienie ziemniaczkówZiemniaki utłucz, dodaj całą zawartość patelni, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie.

Jak podawać gniecione ziemniaki?

Ziemniaki w tej wersji mogą być prostym i smacznym daniem same w sobie: rewelacyjnie smakują podane ze szklanką mleka lub maślanki. Babcia musiała ich zawsze robić dużo, bo uwielbialiśmy je wyjadać prosto z garnka.

Oczywiście gniecione ziemniaki są dobrym dodatkiem do każdego obiadu z mięsem i surówką. Ale ja zawsze najbardziej lubiłam, kiedy babcia podawała takie ziemniaki do zup. Mówiliśmy wtedy, że to zupa z ziemniakami osobno. Babcia nakładała wtedy ziemniaki z cebulką do miski, a do talerzy nalewała zupę. Każdy nabierał odrobinę ziemniaków na łyżkę, a potem dopiero zupę. Takie ziemniaki idealnie pasowały do barszczu ze śmietaną, ale też zupy grzybowej czy kapuśniaku.

Czytaj też:
Najlepszy przepis na pierogi z kapustą mam od babci Ani. Sekretem farszu jest jeden dodatek
Czytaj też:
Plastry mięsa obkładam pokrojonymi ziemniakami. To zajmuje mi 10 minut, a potem danie robi się samo