To prawdopodobnie najlepsza sałatka z tuńczyka, jaką kiedykolwiek jedliście. Połączenie prostych składników zachwyca

To prawdopodobnie najlepsza sałatka z tuńczyka, jaką kiedykolwiek jedliście. Połączenie prostych składników zachwyca

Dodano: 
Sałatka z tuńczyka
Sałatka z tuńczyka Źródło: Shutterstock / BBA Photography
Zrobienie tej sałatki zajmuje góra kwadrans, składniki są proste, a smak po prostu zachwyca. Jest doskonała na kolację, ale polecamy ją również jako posiłek do pracy.

Sekretem tej sałatki z tuńczyka jest makaron orzo z aromatycznymi dodatkami: oliwą, pietruszka, sokiem i skórką z cytryny. Makaron orzo sprawia, że sałatka zachwyca również wyglądem. Ten makaron ma kształt przypominający ziarenka ryżu i doskonale nadaje się do sałatek. Sałatka z tuńczyka według naszego przepisu jest idealna do podania na lekką kolację, można ją również spakować do pracy.

Jak zrobić sałatkę z tuńczyka z makaronem orzo?

Do naszej sałatki najlepiej wykorzystać tuńczyka z puszki w sosie własnym, ale jeśli wolisz, może to być również tuńczyk w oleju. Kluczem jest makaron doprawiony aromatyczną oliwą. Do tego soczyste pomidorki koktajlowe, które jednocześnie dodadzą sałatce koloru i nic więcej nie trzeba.

Przepis: Sałatka z tuńczyka z makaronem orzo

Prosta sałatka z tuńczykiem z puszki.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
2

Składniki

  • 150 g makaronu orzo
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 cytryny
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówTuńczyka odsącz z zalewy, makaron ugotuj. Oliwę wymieszaj z pietruszką, przyprawami, sokiem z cytryny i skórką otartą z połowy cytryny. Pomidorki przekrój na połówki.
  2. Robienie sałatkiGotowy makaron wymieszaj z oliwą z dodatkami oraz pomidorkami. Dodaj kawałki tuńczyka.

Inne pomysły na sałatkę z makaronem orzo

Smak tej sałatki z tuńczyka możecie modyfikować dodatkami. Np. do samej oliwy śmiało możecie dorzucić oprócz pietruszki także inne zioła: posiekany drobno koperek oraz posiekane drobno listki bazylii. Bardzo ciekawą i smaczną opcją jest z kolei zastąpienie w przepisie cytryny limonką. Dodatek soku z limonki oraz skórki otartej z limonki nada jest zupełnie nowego smaku.

Ale warto pamiętać, że sam makaron orzo jest idealną bazą do różnego rodzaju sałatek. W wersji z naszego przepisu możesz zastąpić tuńczyka także dowolną wędzoną rybą, np. popularną makrelą. Ale nie musi to być sałatka z rybą. Makaron orzo świetnie smakuje z dodatkiem oliwy, aromatycznych ziół i świeżych warzyw. W takim wydaniu jest doskonałym dodatkiem zarówno do potraw mięsnych, rybnych, czy owoców morza (lekką sałatkę z makaronem orzo, ziołami i cytryną lub limonką możesz zaserwować np. z krewetkami przyrządzonymi na ostro). W takiej formie może być więc nie tyle samodzielnym daniem, ile dodatkiem do obiadu czy kolacji.

Czytaj też:
Tak usmażony dorsz nie rozpada się i jest pełen smaku. Prosty patent podpatrzyłam u zawodowego kucharza
Czytaj też:
Ser camembert zapiekam z tanimi dodatkami. Raz-dwa mam gotową pyszną przekąskę