Sekretem tej sałatki z tuńczyka jest makaron orzo z aromatycznymi dodatkami: oliwą, pietruszka, sokiem i skórką z cytryny. Makaron orzo sprawia, że sałatka zachwyca również wyglądem. Ten makaron ma kształt przypominający ziarenka ryżu i doskonale nadaje się do sałatek. Sałatka z tuńczyka według naszego przepisu jest idealna do podania na lekką kolację, można ją również spakować do pracy.
Jak zrobić sałatkę z tuńczyka z makaronem orzo?
Do naszej sałatki najlepiej wykorzystać tuńczyka z puszki w sosie własnym, ale jeśli wolisz, może to być również tuńczyk w oleju. Kluczem jest makaron doprawiony aromatyczną oliwą. Do tego soczyste pomidorki koktajlowe, które jednocześnie dodadzą sałatce koloru i nic więcej nie trzeba.
Przepis: Sałatka z tuńczyka z makaronem orzo
Prosta sałatka z tuńczykiem z puszki.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 2
Składniki
- 150 g makaronu orzo
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/2 cytryny
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówTuńczyka odsącz z zalewy, makaron ugotuj. Oliwę wymieszaj z pietruszką, przyprawami, sokiem z cytryny i skórką otartą z połowy cytryny. Pomidorki przekrój na połówki.
- Robienie sałatkiGotowy makaron wymieszaj z oliwą z dodatkami oraz pomidorkami. Dodaj kawałki tuńczyka.
Inne pomysły na sałatkę z makaronem orzo
Smak tej sałatki z tuńczyka możecie modyfikować dodatkami. Np. do samej oliwy śmiało możecie dorzucić oprócz pietruszki także inne zioła: posiekany drobno koperek oraz posiekane drobno listki bazylii. Bardzo ciekawą i smaczną opcją jest z kolei zastąpienie w przepisie cytryny limonką. Dodatek soku z limonki oraz skórki otartej z limonki nada jest zupełnie nowego smaku.
Ale warto pamiętać, że sam makaron orzo jest idealną bazą do różnego rodzaju sałatek. W wersji z naszego przepisu możesz zastąpić tuńczyka także dowolną wędzoną rybą, np. popularną makrelą. Ale nie musi to być sałatka z rybą. Makaron orzo świetnie smakuje z dodatkiem oliwy, aromatycznych ziół i świeżych warzyw. W takim wydaniu jest doskonałym dodatkiem zarówno do potraw mięsnych, rybnych, czy owoców morza (lekką sałatkę z makaronem orzo, ziołami i cytryną lub limonką możesz zaserwować np. z krewetkami przyrządzonymi na ostro). W takiej formie może być więc nie tyle samodzielnym daniem, ile dodatkiem do obiadu czy kolacji.
Czytaj też:
Tak usmażony dorsz nie rozpada się i jest pełen smaku. Prosty patent podpatrzyłam u zawodowego kucharzaCzytaj też:
Ser camembert zapiekam z tanimi dodatkami. Raz-dwa mam gotową pyszną przekąskę