Szybka przekąska z sera camembert pozwala zaspokoić mały głód i zapewnia wyjątkowe doznania smakowe. Kremowy, delikatny ser z dodatkiem wyrazistego w smaku czosnku, świeżego rozmarynu i chrupiących grzanek upieczesz na jednej blaszce, co jest dodatkową zaletą tej przegryzki.
Jak zrobić szybką przekąskę z sera camembert?
Aby przygotować pyszny zapiekany camembert na wykwintną przekąskę, potrzebujesz zaledwie 5 minut wolnego czasu. Tyle zajmuje pokrojenie bagietki, nacięcie sera, dodanie czosnku i rozmarynu oraz skropienie składników oliwą. Resztę zrobi za ciebie piekarnik. Wskazówka: jeżeli nie masz pod ręką sera camembert, to możesz zastąpić go serem brie. Na grzanki najlepiej nadaje się pszenna bagietka lub bułka wrocławska, ale możesz również zapiec z serem pieczywo pełnoziarniste np. pokrojone w grube kromki bułki grahamki.
Smak przekąski możesz modyfikować, posypując ser i pieczywo ulubionymi ziołami oraz przyprawami. Jeżeli chcesz, żeby grzanki miały wyrazisty smak, to polecam posmarować pieczywo przed wstawieniem do piekarnika masłem czosnkowym lub masłem ziołowym.
Przepis: Zapiekany ser camembert
Jeżeli szukasz pomysłu na wykwintną przekąskę, którą przygotujesz w zaledwie kilka chwil, to poniższy przepis spełni twoje potrzeby i oczekiwania.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 430 w każdej porcji
Składniki
- 120 g sera camembert
- 1 bagietka pszenna
- 2 ząbki czosnku
- 1 gałązka rozmarynu
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówPieczywo pokrój na kromki. Czosnek obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Rozmaryn umyj i starannie osusz papierowym ręcznikiem. Na wierzchu sera camembert zrób kilka płytkich nacięć.
- Przygotowanie do pieczeniaBlaszkę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na środku blaszki ułóż ser camembert, a po bokach pokrojoną bagietkę. W wykonane wcześniej nacięcia w serze powkładaj kawałki czosnku oraz ułóż na wierzchu sera podzieloną na mniejsze kawałki gałązkę rozmarynu. Skrop ser i pieczywo oliwą z oliwek.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw blaszkę ze składnikami przekąski do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut.
Jak podawać szybką przekąskę z sera camembert?
Przekąskę z sera camembert podawaj gorącą. Przed podaniem przygotuj ostry nóż, którym będzie można podzielić upieczony ser na mniejsze porcje. Gorący, miękki czosnek możesz rozsmarować na grzankach.
Opcjonalne dodatki do szybkiej przekąski z sera camembert
Razem z serem i pieczywem możesz również ułożyć na blaszce połówki lub ćwiartki orzechów włoskich, umyte i osuszone pomidorki koktajlowe, a także pokrojoną w słupki lub kostkę dynię, paprykę, cukinię oraz bakłażana. Polecam również polać ser camembert odrobiną miodu – to połączenie smakuje doskonale. Możesz też postawić na bardziej klasyczne połączenie i podać pieczony ser camembert z konfiturą z czerwonych owoców.
Czytaj też:
Tę włoską roladę szykuję 10 minut. Poznaj mój patent na szybki obiad lub ciepłą kolację dla rodzinyCzytaj też:
Usmaż aromatyczną wędlinę i zawiń ulubione dodatki. To śniadanie idealne na chłodne poranki