Jasiek Kuroń rozbił piersi z kurczaka i zrobił zaskakujący przysmak. Prosty przepis na kotlety po czesku

Jasiek Kuroń rozbił piersi z kurczaka i zrobił zaskakujący przysmak. Prosty przepis na kotlety po czesku

Dodano: 
Kotlety po czesku
Kotlety po czesku Źródło: Shutterstock / Smiallaan
Kotlety po czesku to nie są zwykłe sznycle drobiowe. Jasiek Kuroń pokazał w mediach społecznościowych przepis na nietypowy przysmak. Do ciasta, które służy za panierkę, dodał jedno tanie warzywo.

Jasiek Kuroń chętnie dzieli się swoimi przepisami w mediach społecznościowych, a dania z mięsa to jedna z jego specjalności. „Dziś mam dla Was zaskakująco pyszny przepis na kotlet, który zaskakuje swoim smakiem i raz zrobiony zapewne zagości w Waszym menu na stałe! Kotlet po czesku to danie, w którym obok mięsa mamy w roli głównej ziemniaka! Sami zobaczcie, jak łatwo go przyrządzić!” – napisał. Zrobienie dania zajmie mniej niż pół godziny, a efekt z pewnością zaskoczy waszych gości czy domowników. Internauci są zachwyceni przepisem. „Zrobiłam! Wyszły super, mięso soczyste, panierka nie odeszła. Dzięki za przepis. Zagości już na stałe” – pochwaliła się jedna z fanek Kuronia.

Jak zrobić kotlet po czesku?

Można powiedzieć, że to trochę połączenie drobiowego sznycla z plackiem ziemniaczanym. Ziemniaczane ciasto pięknie się rumieni i zamienia w chrupiącą panierkę. Jasiek Kuroń radzi, aby kotlety drobiowe rozklepać na płasko – sam robi to, przykrywając mięso kawałkiem papieru, aby nie zniszczyć delikatnej struktury mięsa drobiowego. To ważne, aby mięso nie było grube, ponieważ kotlety muszą się dobrze usmażyć także w środku.

Do zrobienia kotletów można także użyć mięsa z piersi z indyka.

Przepis: Kotlety po czesku Jaśka Kuronia

Filety z kurczaka panierowane w cieście z ziemniakami.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Czeska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
462 w każdej porcji

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 ziemniaki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka musztardy
  • 75 ml mleka
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówPiersi z kurczaka rozbij na płasko, dopraw solą i pieprzem. Ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce, dodaj do nich mleko, mąkę, musztardę, jajko, sól i pieprz. Wymieszaj.
  2. Smażenie kotletówMięso panieru w ziemniaczanym cieście i smaż na złoto z obu stron.

Jak podawać kotlety po czesku?

Jasiek Kuroń swoje kotlety zjadł na obiad z gotowanymi ziemniakami posypanymi koperkiem oraz prostą sałatką z pomidorów i cebuli. Widać to dokładnie na filmie, który opublikował, pokazując przygotowanie kotletów krok po kroku.

Kotlety można podać także z innymi ulubionymi dodatkami: mogą to być ziemniaki pieczone, frytki, kasza albo ryż. Do kotletów będą doskonale pasowały tradycyjne surówki czy sałatki, np. mizeria, surówka z marchewki, surówka z selera czy z kapusty kiszonej.

Czytaj też:
Za ten przepis na mielone Jasiek Kuroń mógłby dostać medal. Chrupkie na zewnątrz, soczyste wewnątrz
Czytaj też:
Polacy dodają to do leczo, a psuje smak dania. Zrobiłam leczo z przepisu Roberta Makłowicza i wyszło pyszne

Źródło: smaki.pl, Instagram/@jasiek_kuron_gotuje