Pożywna sałatka ziemniaczana z tuńczykiem. Taka prosta i tania, a tyle w niej smaku

Pożywna sałatka ziemniaczana z tuńczykiem. Taka prosta i tania, a tyle w niej smaku

Dodano: 
Sałatka ziemniaczana z tuńczykiem
Sałatka ziemniaczana z tuńczykiem Źródło: Shutterstock / Angelika Heine
Sałatka ziemniaczana jest pożywna, a gdy jeszcze doda się do niej tuńczyka, będzie też niezwykle zdrowa. Taki posiłek jest w stanie zastąpić kolację czy lekki obiad. A w lodówce poleży nawet 2-3 dni.

Pożywna przekąska może stać się alternatywą dla obiadu. Zwłaszcza gdy za oknem jest gorąco, a ty nie chcesz tracić czasu przy kuchence. Wszystkim tym, którzy chcą nieco odpocząć od gotowania proponuję przyrządzenie sałatki ziemniaczanej. Ma ona same zalety, bo jest tania, prosta, pożywna i zdrowa. Można się też nią nasycić, szczególnie gdy wzbogaci się ją w pożywny składnik, jakim jest ryba. Warto przy tym wspomnieć, że ziemniaki jedzone na zimno nie tuczą tak, jak ciepłe.

Jak przygotować ziemniaki do sałatki?

Do sałatki ziemniaczanej dodaje się gotowane ziemniaki. Ja proponuję sięgnąć po drobne, młode ziemniaki i ugotować je ze skórką. Wcześniej oczywiście należy je wyszorować szczoteczką i opłukać. Tak ugotowane będą miały doskonałą konsystencję oraz smak i ładnie będą się prezentowały. Oczywiście po ugotowaniu małe ziemniaki można też przekroić na pół, a większe pokroić w plasterki. Jeśli jednak nie przepadacie za ziemniakami w skórce, obierzcie je, ugotujcie w całości, a potem pokrójcie w talarki lub sporą kostkę.

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną z tuńczykiem?

Do przygotowania tej sałatki możecie wykorzystać gotowane lub pieczone ziemniaki, które zostały wam z obiadu. Jeśli ich nie macie, ugotujcie świeże i dobrze je wystudźcie. Ugotujcie też na półmiękko fasolkę i pozwólcie jej wystygnąć.

Przepis: Sałatka ziemniaczana z tuńczykiem

Pożywna sałatka z ziemniaków, tuńczyka, fasolki i cebuli

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
225 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g drobnych, młodych ziemniaków
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1 czerwona cebula
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie warzywZiemniaki wyszoruj, opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź je, przestudź, pokrój na cząstki, wystudź. Fasolkę opłucz, oczyść, ugotuj w osolonym wrzątku, by była lekko twardawa. Odcedź ją, wystudź, pokrój na kawałki.
  2. Mieszanie i doprawianie sałatkiZiemniaki i fasolkę umieść w misce. Dodaj do nich pokrojoną cebulę oraz filet z tuńczyka podzielony na kawałki. Sałatkę polej 2-3 łyżkami oleju z tuńczyka, wymieszaj, dopraw do smaku.

Wskazówka: Do sałatki można też dodać kawałki tuńczyka w sosie własnym. Wtedy sałatkę należy polać np. olejem słonecznikowym czy rzepakowym.

Co jeszcze można dodać do sałatki ziemniaczanej?

Moja sałatka składa się praktycznie z czterech składników. Jednak można ją też wzbogacić w inne produkty lub zastosować je wymiennie. Do sałatki ziemniaczanej można więc dołożyć np.: ugotowane na twardo jajko, czarne lub zielone oliwki, szpinak, pomidor, brokuł, ogórek małosolny, a nawet paprykę. Zamiast cebuli do sałatki można wsypać posiekany szczypiorek lub dymkę. Jeśli nie macie pod ręką tuńczyka z puszki, możecie zastąpić go wędzoną rybą, np. kawałkami makreli czy pstrąga. Sałatka będzie równie smaczna.

Czytaj też:
Gdy zostaną mi ziemniaki z obiadu, przerabiam je na kotlety. Są pożywne dzięki 3 dodatkom
Czytaj też:
Ten omlet ziemniaczany można jeść na zimno i na ciepło. Sekretem są dwa tanie warzywa, które dorzucam do ziemniaków