Zawiń cukinię i aromatyczny składnik w ciasto francuskie. Ekspresowa przekąska na zimno i na ciepło

Zawiń cukinię i aromatyczny składnik w ciasto francuskie. Ekspresowa przekąska na zimno i na ciepło

Dodano: 
Ciasto francuskie z cukinią i szynką
Ciasto francuskie z cukinią i szynką Źródło: Shutterstock / Luca Santilli
Te ślimaczki z cukinią i aromatyczną szynką możesz zajadać zarówno na ciepło, jak i na zimno. To genialna przekąska z ciasta francuskiego.

Gotowe ciasto francuskie uratowało już niejedno przyjęcie, spotkanie, ale też zaspokoiło głód na szybką i dobrą przekąskę. Te ślimaczki z cukinią zrobisz błyskawicznie, a dodatek dobrej szynki sprawi, że będą smakować wyjątkowo.

Jak zrobić przekąskę z ciasta francuskiego z cukinią?

W tym przepisie nie ma nic trudnego. Wystarczy zawinąć cukinię i szynkę w plastry ciasta francuskiego na kształt ślimaków. Dodatkowo proponujemy posmarować ślimaczki przed pieczeniem rozmąconym jajkiem, dzięki temu gotowa przekąska będzie ładnie przyrumieniona i błyszcząca. Jeśli posmarujesz ciasto jajkiem, możesz też je posypać dodatkowo oregano, sezamem lub innym dodatkiem. Dzięki jajku ładnie utrzyma się na cieście i nie odpadnie podczas pieczenia.

Rada: aby dodać przekąsce koloru, wykorzystaj do jej zrobienia plastry cukinii żółtej oraz zielonej.

Przepis: Ciasto francuskie z cukinią i szynką

szybka przekąska dobra na ciepło i na zimno.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
113 w każdej porcji

Składniki

  • 1 gotowe ciasto francuskie
  • 10 plastrów szynki długojrzewającej
  • 1 cukinia
  • sól, pieprz

opcjonalnie:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania

  1. Robienie ślimakówCukinię pokrój w plastry, dopraw dolą i pieprzem. Ciasto pokrój na 10 równych pasków. Na każdym połóż plaster szynki i plastry cukinii. Zawiń na kształt ślimaka.
  2. Pieczenie ciastaGotowe ślimaki możesz przed pieczeniem posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Piecz ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Inne pomysły na ślimaczki z cukinią

Tę przekąskę możesz zrobić na wiele sposobów. Oprócz szynki możesz dodać tu także inne składniki, możesz też zastąpić samą szynką. Niżej podajemy różne warianty ślimaczków z cukinią zrobionych z ciasta francuskiego. Po prostu wystarczy podane składniki zawinąć w paski z ciasta francuskiego tak, jak w naszym przepisie.

Ślimaczki z cukinią, oprócz cukinii mogą zawierać:

  • szynkę i żółty ser,
  • pesto czerwone lub zielone (posmaruj nim paski ciasta francuskiego),
  • kremowy ser (posmaruj nim ciasto),
  • kawałki sera pleśniowego,
  • plasterki pomidorów.

Możesz tworzyć też własne kompozycje, wykorzystując składniki, które akurat masz w domu.

Czytaj też:
Tak pysznej nadziewanej cukinii jeszcze nie jadłem. Przepis przywiozłem z urlopu w Turcji
Czytaj też:
Do zupy z cukinii dodaję jeden banalny składnik. Smakuje tak, że każdy prosi o dokładkę