Gotowe ciasto francuskie uratowało już niejedno przyjęcie, spotkanie, ale też zaspokoiło głód na szybką i dobrą przekąskę. Te ślimaczki z cukinią zrobisz błyskawicznie, a dodatek dobrej szynki sprawi, że będą smakować wyjątkowo.
Jak zrobić przekąskę z ciasta francuskiego z cukinią?
W tym przepisie nie ma nic trudnego. Wystarczy zawinąć cukinię i szynkę w plastry ciasta francuskiego na kształt ślimaków. Dodatkowo proponujemy posmarować ślimaczki przed pieczeniem rozmąconym jajkiem, dzięki temu gotowa przekąska będzie ładnie przyrumieniona i błyszcząca. Jeśli posmarujesz ciasto jajkiem, możesz też je posypać dodatkowo oregano, sezamem lub innym dodatkiem. Dzięki jajku ładnie utrzyma się na cieście i nie odpadnie podczas pieczenia.
Rada: aby dodać przekąsce koloru, wykorzystaj do jej zrobienia plastry cukinii żółtej oraz zielonej.
Przepis: Ciasto francuskie z cukinią i szynką
szybka przekąska dobra na ciepło i na zimno.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 113 w każdej porcji
Składniki
- 1 gotowe ciasto francuskie
- 10 plastrów szynki długojrzewającej
- 1 cukinia
- sól, pieprz
opcjonalnie:
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
Sposób przygotowania
- Robienie ślimakówCukinię pokrój w plastry, dopraw dolą i pieprzem. Ciasto pokrój na 10 równych pasków. Na każdym połóż plaster szynki i plastry cukinii. Zawiń na kształt ślimaka.
- Pieczenie ciastaGotowe ślimaki możesz przed pieczeniem posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Piecz ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Inne pomysły na ślimaczki z cukinią
Tę przekąskę możesz zrobić na wiele sposobów. Oprócz szynki możesz dodać tu także inne składniki, możesz też zastąpić samą szynką. Niżej podajemy różne warianty ślimaczków z cukinią zrobionych z ciasta francuskiego. Po prostu wystarczy podane składniki zawinąć w paski z ciasta francuskiego tak, jak w naszym przepisie.
Ślimaczki z cukinią, oprócz cukinii mogą zawierać:
- szynkę i żółty ser,
- pesto czerwone lub zielone (posmaruj nim paski ciasta francuskiego),
- kremowy ser (posmaruj nim ciasto),
- kawałki sera pleśniowego,
- plasterki pomidorów.
Możesz tworzyć też własne kompozycje, wykorzystując składniki, które akurat masz w domu.
Czytaj też:
Tak pysznej nadziewanej cukinii jeszcze nie jadłem. Przepis przywiozłem z urlopu w TurcjiCzytaj też:
Do zupy z cukinii dodaję jeden banalny składnik. Smakuje tak, że każdy prosi o dokładkę