Tak pysznej nadziewanej cukinii jeszcze nie jadłem. Przepis przywiozłem z urlopu w Turcji

Tak pysznej nadziewanej cukinii jeszcze nie jadłem. Przepis przywiozłem z urlopu w Turcji

Dodano: 
Nadziewana cukinia po turecku
Nadziewana cukinia po turecku Źródło: Shutterstock / Esin Deniz
Nadziewana cukinia to danie dobrze znane w Polsce, ale smak tureckiej wersji diametralnie się różni. Kousa Mahshi zachwyca wyjątkowym aromatem i zaskakuje wyglądem. Sprawdź, jak zrobić nadziewaną cukinię po turecku.

Nadziewane warzywa to świetny pomysł na sycący obiad lub kolację. Możesz przygotować większą porcję potrawy i podać ją na drugi dzień, oszczędzając cenny czas. W zależności od regionu, z którego pochodzi przepis – faszerowana cukinia to m.in. danie kuchni tureckiej, libańskiej i syryjskiej – farsz zawiera nieco inne składniki. Najczęściej podawana wersja Kousa Mahshi przypomina nieco smakiem i wyglądem polskie gołąbki.

Jak zrobić faszerowaną cukinię Kousa Mahshi?

Przygotowanie potrawy wymaga nieco pracy. Do farszu Kousa Mahshi, którą jadłem w Turcji, dodano ciecierzycę, ale większość przepisów uwzględnia dodanie ryżu. Do potrawy z poniższego przepisu możesz użyć ciecierzycy suchej lub z puszki.

Kousa Mahshi wymaga doboru odpowiedniej cukinii, która powinna być pękata, dzięki czemu łatwiej jest wydrążyć miąższ bez naruszenia skórki. Jeżeli kupisz większą cukinię, to pokrój ją na 2-3 kawałki (wszerz) i dopiero przystąp do wydrążania miąższu. Najlepiej wybrać młode cukinie, które nie zawiązały twardych pestek. Jeżeli wewnątrz cukinii znajduje się dużo łykowatych włókien i pestek, to miąższ trzeba wyrzucić, bo nie nadaje się do przygotowania farszu.

Wskazówka: ja robię Kousa Mahshi zgodnie z oryginalnym przepisem, ale jeśli obawiasz się, że farsz będzie niedopieczony lub nie przepadasz za warzywami faszerowanymi surowym mięsem, które po upieczeniu ma zwartą konsystencję, to możesz wcześniej lekko podsmażyć mięso z czosnkiem, cebulą, miąższem cukinii, przyprawami oraz wymieszać je z ciecierzycą i świeżymi ziołami, a następnie włożyć farsz do wnętrza wydrążonej cukinii i zapiec w piekarniku. Wstępna obróbka termiczna składników pozwala również skrócić czas pieczenia/duszenia.

Potrawę możesz również udusić w garnku z grubym dnem. Czas duszenia to także około 45 minut. W tym przypadku przygotuj więcej bulionu i uzupełniaj płyn podczas duszenia.

Przepis: Nadziewana cukinia po turecku

Danie z tego przepisu oryginalnie nazywa się Kousa Mahshi. Świetnie smakuje nie tylko tuż po przyrządzeniu, ale także po odgrzaniu na patelni, w piekarniku lub na grillu.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Turecka
Czas przygotowania
1 godz. 55 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 2 średniej wielkości cukinie zielone lub żółte
  • 3 łyżeczki soli

Na farsz:

  • 400 g mielonego mięsa
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 g ciecierzycy
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 3/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 5-6 gałązek mięty
  • 5-6 gałązek natki pietruszki
  • 1/2 małego pęczka kolendry
  • sól i pieprz

Do podlania potrawy:

  • 1 szklanka bulionu

Do posmarowania cukinii:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Do dekoracji:

  • 1 szklanka naturalnego jogurtu
  • 2-3 gałązki kolendry

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie cukiniiCukinie umyj, osusz papierowym ręcznikiem i odetnij końcówki z ogonkiem. Pokrój warzywa na kawałki o długości 10-15 cm i z każdego kawałka delikatnie wydrąż miąższ, pozostawiając pod skórką jedynie cieniutką warstwę (około 5 mm). Wydrążoną cukinię zalej zimną wodą z dodatkiem 3 łyżeczek soli – woda powinna być umiarkowanie słona i pozostaw na 40 minut. Dzięki moczeniu cukinia zachowa jędrność i nie będzie mdła w smaku. Jeżeli ograniczasz spożycie soli, to możesz namoczyć cukinię jedynie w zimnej wodzie.
  2. Przygotowanie farszuCebulę obierz i bardzo drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Czosnek, obierz i przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj. Ciecierzycę namocz i ugotuj niemal do miękkości. Jeżeli używasz warzywa z puszki, to odsącz je na sitku z zalewy. Wydrążony z cukinii miąższ drobno posiekaj i dodaj go do farszu w proporcji w ilości odpowiadającej połowie mięsa mielonego (na oko). Miętę, kolendrę i natkę pietruszki umyj, osusz papierowym ręcznikiem i posiekaj.
  3. Mieszanie farszuMięso mielone przełóż do miski. Dodaj miąższ cukinii, cebulę, czosnek, ciecierzycę, zioła i przyprawy. Wymieszaj – masa nie musi być idealnie gładka, ale przyprawy i zioła powinny być w niej równomiernie rozprowadzone. Wskazówka: nie musisz od razu dodawać wszystkich ziół i przypraw do farszu, co pozwoli dopasować jego smak do indywidualnych preferencji smakowych. Jeżeli masa jest bardzo gęsta, to możesz dodać nieco wody gazowanej. Na koniec dopraw farsz do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  4. Nadziewanie cukiniiWyjmij cukinię z solanki i delikatnie osusz z wierzchu papierowym ręcznikiem. Do wnętrza każdego kawałka nałóż farsz.
  5. Przygotowanie do pieczeniaPrzełóż faszerowaną cukinię do naczynia żaroodpornego z pokrywką, posmaruj jej wierzch oliwą z oliwek i podlej bulionem.
  6. Pieczenie/gotowanieUpiecz faszerowaną cukinię w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia to około 45 minut. Gdy cukinia zmięknie, możesz zdjąć pokrywę i przypiec ją z wierzchu, korzystając z funkcji opiekania lub termoobiegu, ale uważaj, żeby cukinia się nie przypaliła.

Jak podawać faszerowaną cukinię Kousa Mahshi?

Faszerowaną cukinię po turecku podawaj gorącą. Przed podaniem polej potrawę tureckim jogurtem lub zwykłym jogurtem naturalnym i udekoruj listkami kolendry. Sos możesz doprawić startym na tarce/przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz ziołami lub posypać odrobiną ostrej, słodkiej bądź wędzonej papryki.

Czytaj też:
Przepis na ten placek z cukinią dostałam od włoskiego szefa kuchni. Jest prosty, a danie pyszne i tanie
Czytaj też:
Ten patent na soczyste roladki dostałam od szefa kuchni. Mało przy nich pracy, a są oryginalne