Ta sałatka z ogórków jest doskonałym dodatkiem do obiadu. Zrobisz ją ekspresowo, dokładnie tak samo, jak tradycyjną mizerię. Tu jednak charakteru całości dodają plasterki ogórków małosolnych, które w sezonie wiele osób ma w domu.
Jak zrobić sałatkę z ogórków?
Aby zrobić sałatkę, potrzebujesz ogórków gruntowych (ale mogą być też szklarniowe) oraz ogórków małosolnych. Świeże ogórki można obrać ze skórki. Jedne i drugie najlepiej zetrzeć na mandolinie na cieniutkie plasterki, ale możesz też pokroić wszystkie w drobną kostkę. Ja do takiego zestawu lubię dodać lżejszy od tradycyjnej śmietany jogurt naturalny i tak podaję w przepisie. Jeśli to zestawienie jest dla ciebie za kwaśne, możesz wykorzystać śmietanę albo dosłodzić jogurt odrobiną miodu (to świetnie podbije smaki).
Przepis: Sałatka z ogórków
Mizeria z ogórków świeżych i małosolnych.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 86 w każdej porcji
Składniki
- 4 ogórki gruntowe
- 4 ogórki małosolne
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie sałatkiOgórki pokrój na cienkie plasterki (jak na mizerię). Dodaj jogurt, koperek, dopraw solą i pieprzem.
Ja do sałatki z ogórków najczęściej dodaję koperek (może być świeży, ale może też być suszony). Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj do jogurtu przeciśnięty przez praskę czosnek albo kawałek drobno posiekanej papryczki chili. Do takiej mizerii można też dodać posiekaną drobno cebulkę, wcześniej zasypaną odrobiną cukru i soli.
Do czego podać mizerię z dwóch rodzajów ogórków?
Ta sałatka z ogórków jest przede wszystkim rewelacyjnym dodatkiem do letnich obiadów. Świetnie pasuje wszędzie tam, gdzie podałbyś tradycyjną mizerię, czyli do ziemniaków i mięsa. Może to być kotlet schabowy czy mielony, ale może też być kotlet warzywny – na przykład chrupiący sznycel z bakłażana.
Mizerię z ogórków świeżych i małosolnych możesz też wykorzystać jako dodatek do dań z grilla. Wówczas sałatkę można przyrządzić w domu i zabrać ją ze sobą w plener, pamiętając jednak o tym, że ze względu na dodatek jogurtu (bądź śmietany) nie powinna długo stać w cieple.
Czytaj też:
Smażone ziemniaki niczym z alpejskiej wioski. Prościej się nie da, a smak jest wybornyCzytaj też:
To sycące danie z ryżu zrobisz w kwadrans. Same tanie składniki i mało pracy