Ryż smażony z jajkiem to proste danie, które możesz podać na obiad albo na kolację. Można ugotować specjalnie ryż, ale to dobra opcja na oszczędny posiłek zawsze wtedy, kiedy zostanie ci ryż z poprzedniego dnia. Wystarczy kilka prostych dodatków i smaczny, sycący posiłek gotowy!
Jak zrobić ryż smażony z jajkiem?
Do ryżu proponujemy dodać dowolną szynkę pokrojoną w kostkę, ale jeśli nie masz akurat szynki pod ręką, wykorzystaj inne wędliny. Ryż smażony to idealne danie do tego, aby wykorzystać to, co akurat masz w kuchni. Może to być boczek, może być kiełbasa, a mogą być nawet parówki.
Dobrym patentem jest trzymanie w zamrażarce zapasu mrożonego, zielonego groszku. Taki groszek zawsze doskonale sprawdza się w szybkich daniach, takich jak ten ryż smażony z jajkiem. Dodaje daniu smaku i koloru. Jajka należy wbić do ryżu na koniec, a kiedy się zetną, danie jest gotowe.
Przepis: Ryż smażony z jajkiem i szynką
Proste danie, które można zrobić z wczorajszego ryżu.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 626 w każdej porcji
Składniki
- 2 szklanki ugotowanego ryżu
- 1/2 szklanki mrożonego groszku
- 200 g szynki
- 3 jajka
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 1 pęczek szczypiorku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Smażenie ryżuNa patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojoną w kostkę szynkę, łyżkę masła i smaż chwilę. Dodaj ryż, groszek, wymieszaj całość i smaż ok. 5 minut.
- Smażenie jajekOdsuń na patelni część ryżu i wbij jajka. Dopraw wszystko solą i pieprzem, wymieszaj, smaż, aż jajka całkiem się zetną. Do gotowego dania dodaj posiekany szczypiorek.
Do ryżu smażonego z jajkiem możesz podać ulubioną surówkę. Pasuje tu np. surówka z kapusty albo surówka z marchewki i selera.
Inne patenty na ryż smażony z jajkiem
Ryż smażony z jajkiem można zrobić na wiele sposobów, a dokładniej z wieloma różnymi dodatkami. Nasza propozycja to ryż z szynką, ale możesz przygotować to danie także w wersji wege, dodając do niego inne warzywa, np. kolorową paprykę, cukinię czy selera naciowego. Będą tu pasowały także przesmażone wcześniej pieczarki albo kurki. Do ryżu pasuje nie tylko szczypiorek. Możesz wkroić do niego natkę pietruszki, koperek, bardzo dobrze będzie smakował również z drobno posiekanym porem.
Smażony ryż w wersji warzywnej jest idealnym dodatkiem do obiadu. Możesz go podać do pieczonego lub smażonego mięsa, taki ryż można też spakować na grilla – będzie świetną alternatywą dla sałatek.
Czytaj też:
Z kurczaka i brokułów zrobisz szybki i pyszny sos do obiadu. Pasuje do makaronu, kaszy i ryżuCzytaj też:
Moja babcia często robiła do obiadu taką prostą sałatkę. Uwielbiam tę wersję pomidorów