Co roku robię kilka słoiczków tego dżemu. Jest doskonały do ciast i deserów, a przepis jest prosty

Co roku robię kilka słoiczków tego dżemu. Jest doskonały do ciast i deserów, a przepis jest prosty

Dodano: 
Dżem z czarnej porzeczki
Dżem z czarnej porzeczki Źródło: Shutterstock / Jurga Jot
Nie robię dużo przetworów, ale bez niektórych nie wyobrażam sobie moich potraw i deserów. Jednym z takich smakołyków jest dżem z czarnej porzeczki. Wyrazisty, kwaskowy, idealny do ciast i deserów.

Jedni uwielbiają czarne porzeczki, innym przeszkadza ich zapach i intensywny aromat. Ja akurat je lubię, nawet do jedzenia na przekąskę. Jednak zazwyczaj robię z nich kompoty i dżemy. Te ostatnie doskonale nadają się do przekładania tortów i ciast bez pieczenia. Są pełne smaku i doskonale przełamują słodycz kremów.

Co można zrobić z czarnej porzeczki?

Czarna porzeczka to jeden z najwartościowszych owoców. Zawiera mnóstwo witaminy C, przeciwutleniaczy i błonnika. Te aromatyczne owoce można dodawać do słodkich wypieków, np. babeczek, ciast ucieranych, biszkoptowych, serników. Jednak najlepiej nadają się na przetwory. Z czarnej porzeczki wychodzą doskonałe: dżemy, konfitury, soki, nalewki, syropy, galaretki.

Przepis na dżem z czarnej porzeczki

Do przygotowania domowego dżemu z czarnej porzeczki wykorzystuję zwykle tylko cztery składniki. Przetwór ten jest naturalny i pełen smaku.

Przepis: Dżem z czarnej porzeczki

Domowy dżem z czarnej porzeczki z 4 składników

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
6

Składniki

  • 1 kg czarnej porzeczki
  • 700 g cukru
  • 1 cytryna
  • 1 szklanka wody

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie słoików i owocówSłoiki umyj, opłucz, wyparz w wodzie lub w piekarniku. Owoce opłucz, osusz, usuń gałązki i szypułki.
  2. Gotowanie dżemuPorzeczki wsyp do garnka, dodaj wodę, zagotuj. Gotuj ok. 10 minut na niedużym ogniu, aż puszczą sok. Dodaj cukier i mieszając co jakiś czas, gotuj je ok. 45 minut, aż dżem zgęstnieje. Dodaj do niego sok z cytryny i gotuj jeszcze 5 minut.
  3. Napełnianie słoikówGorącym dżemem napełnij czyste słoiki. Wytrzyj krawędzie, nałóż pokrywki, zakręć. Słoiki ustaw na ściereczce na pokrywkach. Pozostaw do wystygnięcia. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Wskazówka: Dżem można też pasteryzować ok. 15 minut. Dzięki temu będzie mógł być dłużej przechowywany.

Mniej kaloryczna wersja dżemu z czarnej porzeczki

Dżem z czarnej porzeczki można też przygotować z dodatkiem gotowych środków żelujących. Tak naprawdę nie trzeba dodawać ich zbyt dużo, bo czarna porzeczka zawiera naturalne pektyny. Jednak dodatek np. cukru żelującego spowoduje, że dżem szybciej zgęstnieje bez długiego gotowania i dużego dodatku cukru. Dzięki temu będzie mniej kaloryczny i będzie zawierał więcej cennych witamin. Także jak widać, są plusy z dodatku takich środków.

Czytaj też:
Żaden drogi cukier żelujący. Jest inny, tani sposób na idealnie gęste dżemy
Czytaj też:
Moje dżemy nigdy nie pleśnieją. Ten prosty patent stosowała moja babcia

Źródło: smaki.pl