Ogórki małosolne lubi wielu Polaków. Sezon na ten przysmak trwa w najlepsze i warto choć raz je przygotować. Jeśli zawsze odstraszał cię ogrom pracy związany z przygotowywaniem przetworów w domu, mam dla ciebie fantastyczną informację – ogórki małosolne możesz zrobić raz-dwa i zjeść po kilku godzinach.
Gdy pierwszy raz usłyszałam o przygotowaniu charakternego warzywa w woreczku strunowym, byłam sceptyczna. Znajoma przekonała mnie jednak, by dać temu przepisowi szansę. Od tamtej pory bardzo często wracam do tego patentu i cieszę się znakomitym smakiem domowych ogórków małosolnych.
Jak szybko zrobić ogórki małosolne?
Przyrządzenie ogórków małosolnych w woreczku strunowym jest niezwykle proste i szybkie. Po prostu wrzucasz warzywa do folii wraz z dodatkami i zamykasz je tak, aby obecna była w nim pewna ilość powietrza. Potem już tylko przenosisz do lodówki i co jakiś czas potrząsasz, by rozprowadzać zawartość.
Wykonanie zajmuje mniej niż kwadrans i wymaga tylko odrobinę cierpliwości. Ale nie dużo – ogórki małosolne będą smaczne już po kilku godzinach. Koleżanka, która pokazała mi ten patent, radziła, by zapakować składniki do woreczka rano i wieczorem już podawać warzywo podczas grilla. Podobno jej goście byli zachwyceni.
Przepis: Ogórki małosolne z woreczka
Pyszny i prosty letni przysmak to idealny dodatek do dań z grilla i sałatek.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 12 godz.
- Liczba porcji
- 5
- Liczba kalorii
- 17 w każdej porcji
Składniki
- 500 g ogórków gruntowych
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki koperku
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu
- 5 g soli kamiennej
Sposób przygotowania
- Uszykowanie warzywOgórki opłucz, osusz. Odetnij końce. Czosnek obierz z łupiny, zgnieć i zgrubnie przesiekaj.
- Nastawianie ogórków małosolnychDo woreczka wrzuć ogórki. Dodaj czosnek, koperek i suche przyprawy. Zamknij folię, zachowując w niej pewna ilość powietrza. Włóż do lodówki i pozostaw na 10-12 godzin. Mieszaj co jakiś czas.
Jak podawać ogórki małosolne?
Pyszne i chrupiące ogórki to świetny dodatek do dań mięsnych. Podaj je z karkówką z grilla lub soczystą piersią z kurczaka i ziemniakami pieczonymi, a bliscy będą zachwyceni. Bardzo dobrym pomysłem jest też pokrojenie tych przyjemnych ogórków w plasterki i położenie ich na kanapce z wędliną lub pasztetem. Zadbaj o świeże pieczywo, a smak zachwyci cię jeszcze bardziej.
Ogórki małosolne z tego przepisu możesz też wrzucić do sałatki. U mnie często goszczą w ziemniaczanej wraz z pyszną marynowaną cebulką. Równie dobrze pasują do soczystych i słodkich pomidorów z działki.
Czytaj też:
Te ogórki znikają u mnie szybciej od kiszonych. Zamykam je w słoikach razem z musztardą francuskąCzytaj też:
To najlepsze pikantne ogórki, jakie znam. Krokodylki z chili są gotowe już po dwóch dniach