Tą sałatką z pomidorów mogę się zajadać cały dzień. Sekretem jest zielony sos

Tą sałatką z pomidorów mogę się zajadać cały dzień. Sekretem jest zielony sos

Dodano: 
Sałatka z pomidorów
Sałatka z pomidorów Źródło: Katarzyna Świerczyńska
Ta sałatka z pomidorów może być przekąską, dodatkiem, ale też sama w sobie zdrowym i lekkim posiłkiem. Jest niezwykle pożywna dzięki gęstemu sosowi z awokado, jogurtu i ziół.

To sałatka, którą wymyśliłam na spotkanie z dawno niewidzianą przyjaciółką. Potrzebowałam czegoś lekkiego, bo dzień był upalny, a jednocześnie czegoś sycącego, bo wiedziałam, że przyjaciółka przyjedzie do mnie od razu po pracy i z pewnością będzie głodna. Połączeni pomidorów z serem feta i zielonym sosem z awokado okazało się strzałem w dziesiątkę.

Jak zrobić sałatkę z pomidorów?

Bazą tej sałatki są oczywiście pomidory. Mogą to być dowolne pomidory – takie, jakie lubisz, takie, jakie akurat masz w domu. U mnie były to pomidory czerwone i żółte. Sekretem sałatki jest jednak kremowy sos z awokado i gęstego jogurtu greckiego. Dodałam do niego chlust dobrej oliwy z oliwek, domowej roboty ocet jabłkowy (możesz zastąpić sokiem z cytryny), garścią natki pietruszki i garścią bazylii. Ten sos jest tak dobry, że można go wyjadać łyżkami.

Do sałatki dodałam jeszcze fetę i dla chrupkości – uprażone ziarenka dyni. Całość przygotujesz nie więcej, niż w kwadrans.

Przepis: Sałatka z pomidorów z zielonym sosem

Letnia sałatka z pomidorów, fety i sosu na bazie jogurtu oraz awokado.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
272 w każdej porcji

Składniki

  • 2 pomidory czerwone
  • 2 pomidory żółte
  • 150 g sera feta
  • 2 łyżki nasion dyni

na sos:

  • 5 łyżek jogurtu greckiego
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 3 gałązki bazylii
  • 3 gałązki pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Robienie sosuWszystkie składniki na sos przełóż do blendera i zmiksuj na gładko.
  2. Robienie sałatkiNasiona dyni upraż na patelni. Pomidory pokrój na kawałki i przełóż do miski. Dopraw solą i pieprzem, obficie polej sosem, posyp pokruszoną fetą i nasionami dyni.

Jak jeść sałatkę z pomidorów?

Razem z przyjaciółką jadłyśmy sałatkę z pomidorów w towarzystwie tortilli de patatas, czyli słynnej, hiszpańskiej przystawki (to nic innego jak omlet ziemniaczany). Dla mnie ta sałatka jest też świetna jako śniadanie albo kolacja i przyznam, że jem ją bez żadnych dodatków (chociaż oczywiście rewelacyjnie pasują tu grzanki albo dobry, chrupiący chleb). Można ją również podać jako dodatek do obiadu, świetnie się sprawdzi także jako oryginalna sałatka na grilla.

Możesz też zrobić więcej samego sosu z awokado – jest rewelacyjny na kanapki, możesz go dodać do innych sałatek (także makaronowych), możesz go podać z grillowanym mięsem albo warzywami z grilla. Dobrze smakuje podany z twarożkiem i szczypiorkiem.

Czytaj też:
Chrupiące pieczywo z tą szybką pastą jest idealne na letni poranek. To zdrowe i lekkie śniadanie
Czytaj też:
Biorę kulkę aksamitnego sera i w 5 minut robię pyszne danie. Dobre na śniadanie i na kolację