Bardzo lubię przygotowywać placki z kaszy jaglanej dla mojej rodziny. Jednym z powodów jest oczywiście fakt, że zajadają się nimi z ogromną radością. Placki te mają jednak znacznie więcej zalet. Przede wszystkim są dość zdrowe. Kasza jaglana obfituje w białko oraz liczne witaminy — przede wszystkim te z grupy B oraz witaminę E — i składniki mineralne takie jak magnez, wapń czy potas. Ziarno to jest także źródłem poprawiającej pamięć lecytyny. Staram się więc dość często korzystać z niego w swoich posiłkach.
Choć danie przygotowuję na patelni, wcale nie jest ciężkie. To dlatego, że do smażenia używam niewielkich ilości odpornego na wysokie temperatury i zdrowego roślinnego tłuszczu. Dla podniesienia walorów odżywczych oraz smakowych do ciasta na placki z kaszy jaglanej wrzucam jeszcze zielony groszek i cebulkę dymkę. Jest prosto, dość szybko i wyjątkowo pysznie.
Jak przygotować placki z kaszy jaglanej?
Sycące danie z kaszą jaglaną nierzadko robię na raty. Mam bowiem w zwyczaju wcześniej gotować dodatki takie jak strączki czy kasze w nieco większych ilościach. Trzymam je w pojemnikach w lodówce do 3 dni, sukcesywnie dodając je do swoich posiłków. Stanowią bardzo często bazę zdrowych sałatek czy uzupełninie dań jednogarnkowych lub sosów.
W podobny sposób powstał ten przysmak. Gdy robiłam je pierwszy raz, miałam resztki kaszy jaglanej i groszku, więc zrobiłam z nich ciasto i usmażyłam. Rodzina była zachwycona, wiec zaczęłam wracać do opracowanego na szybko przepisu.
Przepis: Wytrawne placki z kaszy jaglanej
Smaczne i zdrowe placki z dodatkiem zielonych warzyw będą idealnie na śniadanie. Przpeis jest szybki i prosty.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 100 g kaszy jaglanej
- 500 ml mleka
- 120 g jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 1 łyżka sera żółtego
- 40 g mąki pszennej
- 1 cebula dymka
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówKaszę jaglaną dokładnie opłucz. Wrzuć ją do garnka i zalej mlekiem. Wsyp szczyptę soli i trochę pieprzu, a następnie doprowadź do wrzenia. Gotuj pod przykryciem i na wolnym ogniu przez 13-15 minut. Groszek mrożony gotuj przez 3 minuty w osolonym wrzątku. Ser żółty rozdrobnij na tarce. Dymkę pokrój drobno, oddzielając szczypior od cebulki. Jasną część zeszklij na 1 łyżce oleju rzepakowego.
- Przygotowanie placków z kaszy jaglanejW dużej misce połącz ugotowaną kaszę jaglaną i groszek. Dodaj posiekany szczypiorek, starty ser żółty oraz cebulę z patelni. Wbij jajka i wymieszaj. Teraz wsyp mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia i sprawnie połącz. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego. Przy pomocy łyżki formuj okrągłe placki i smaż je na złoto po 3-4 minuty z każdej strony. Osusz nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Podawaj z jogurtem naturalnym.
Możliwe modyfikacje przepis na placki z kaszy jaglanej
Jeśli macie ochotę, zamiast zielonych warzyw, do masy na placki możecie dodać pokrojoną w drobną kostkę szynkę lub duszone pieczarki doprawione czosnkiem i tymiankiem. Świetną opcją będzie też wrzucenie czerwonej papryki lub pestek dyni czy słonecznika.
Czytaj też:
Zapomnij o ziemniaczanych. Placki z kapustą biją je na głowę. Są takie chrupiąceCzytaj też:
Te placki ziemniaczane zrobisz bez użycia tarki. Będą puszyste, jak żadne inne