Zapomnij o ziemniaczanych. Placki z kapustą biją je na głowę. Są takie chrupiące
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Zapomnij o ziemniaczanych. Placki z kapustą biją je na głowę. Są takie chrupiące

Dodano: 
Placki z kapustą
Placki z kapustą Źródło:Shutterstock / Maslova Valentina
Placki ziemniaczane na stałe wpisały się w nasz awaryjny repertuar. Jednak równie szybkie do zrobienia są placki z białą kapustą. Smakiem i chrupkością nawet przewyższają placki ziemniaczane. Musicie ich spróbować.

Nasze ukochane placki ziemniaczane często robimy na awaryjny obiad albo jak już nie mamy ochoty na dania z mięsem. Przygotowuje się je dość szybko, choć sporo czasu zabiera tarcie ziemniaków. Dlatego placki z białej kapusty są nawet szybszą opcją, bo szatkuje się ją raz dwa. Do przygotowania tych placków możecie użyć kapustę jesienną lub młodą. Młoda będzie oczywiście bardziej chrupiąca i soczysta, jednak danie z plackami ze „starej” kapusty też jest smaczne.

Jak zrobić placki z kapusty?

Gdy oczyścisz i poszatkujesz białą kapustę, dalsze przygotowanie placków z kapusty pójdzie, jak z płatka.

Przepis: Placki z kapusty

Placki z dodatkiem białej kapusty

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
200 w każdej porcji

Składniki

  • 1/2 główki niedużej, białej kapusty
  • 2 jajka
  • ok. 1/2 szklanki mąki
  • 1 ząbek czosnku
  • mielona papryka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie kapustyKapustę oczyść z wierzchnich liści, poszatkuj ją dość drobno. Młodą możesz poszatkować grubiej. Oprósz ją solą.
  2. Przygotowanie ciasta na plackiMąkę wsyp do sporej miski, dodaj jajka, zmiażdżony czosnek oraz sól, pieprz i mieloną paprykę. Rozmieszaj gęste ciasto, jeśli jest zbyt rzadkie, dodaj nieco więcej mąki. Do ciasta wsyp kapustę, całość wymieszaj, tak by kapusta pokryła się ciastem.
  3. Smażenie plackówNa patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź porcje ciasta i rozpłaszczaj je, by powstały placki o grubości ok. 1 cm. Smaż je z obu stron na złoty kolor. Placki zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Z czym podać placki z kapusty?

Placki z kapusty doskonale smakują podane z gęstą śmietaną lub jogurtem naturalnym i posypane posiekanym, świeżym koperkiem. Można też do nich podać sos czosnkowy albo tzatziki. Jeśli zaś wolicie ostrzejsze smaki, możecie je zestawić z sosem pomidorowym lub paprykowym.

Z jakich innych warzyw można zrobić placki?

Jak widzicie, na placki nadają się nie tylko ziemniaki, ale też biała kapusta. W roli głównego składnika placków doskonale sprawdzi się też cukinia, którą można łączyć z ziemniakami, ale nie jest to konieczne. Smaczne placki wyjdą też ze startej marchewki, dyni, a także posiekanego kalafiora czy brokułu. Kalafior i brokuł można wcześniej zblanszować, jednak nie jest to niezbędne. Wszystko zależy od tego, czy wasze placki mają być mniej, czy bardziej chrupiące. Tak naprawdę bowiem wszystkie te warzywa można jeść na surowo.

Po wymieszaniu warzyw z jajkiem i mąką, całość warto doprawić solą i pieprzem. Można też zastosować bardziej wyszukane przyprawy, jak np. kurkuma, papryka, majeranek czy tymianek. Smacznym i zdrowym dopełnieniem ciasta na placki będzie też posiekana zielenina.

Czytaj też:
Już nie wrzucam cebuli do placków ziemniaczanych. Zastąpiłam ją smaczniejszym dodatkiem
Czytaj też:
Wlej łyżkę do ciasta i wymieszaj. Placki ziemniaczane nie będą piły tłuszczu z patelni