Czy da się zrobić placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków? Jak najbardziej się da. I można to zrobić na dwa sposoby. W pierwszym wystarczy sięgnąć po blender, w drugim po gotowane ziemniaki. Dziś właśnie zrobimy placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków. Przygotowuje się je bardzo prosto, a są puszyste i delikatne w smaku, jak żadne inne.
Jakie ziemniaki są najlepsze na placki ziemniaczane?
Na placki ziemniaczane najlepsze są odmiany ziemniaków zawierające dużo skrobi, a więc ziemniaki typu C. Należą do nich odmiany np.: Bryza, Boryna, Pokusa, Tajfun. Sprawdzą się tu też ziemniaki typu B, czyli zawierające przeciętne ilości skrobi. Są to np. Irga, Irys, Ignacy. Do ciasta na te ziemniaki można też dodać 1-2 łyżki skrobi ziemniaczanej, dzięki czemu będą bardziej chrupiące po usmażeniu.
Jak zrobić placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków?
Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków to doskonały pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia. Jeśli nie wytłukliście ich przed schłodzeniem, możecie je podgrzać np. w kuchence mikrofalowej, przepuścić przez praskę i wystudzić.
Przepis: Placki ziemniaczane bez tarcia
Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 250 w każdej porcji
Składniki
- ok. 500 g gotowanych ziemniaków
- 2 cebulki dymki
- 1-2 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- 1 jajko
- 2-3 łyżki mąki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie i podsmażanie składnikówUgotowane ziemniaki przepuść przez praskę. Cebulki dymki oczyść, cebulki pokrój w drobną kostkę, szczypior posiekaj. Cebulę zeszklij na łyżce oleju. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i posiekany szczypior, całość chwilę przesmaż, wystudź.
- Przygotowanie ciasta na plackiDo rozgniecionych ziemniaków dodaj cebulę z czosnkiem, a także jajko, mąkę, sporo soli i pieprzu. Wymieszaj masę.
- Formowanie i smażenie plackówZ masy ziemniaczanej formuj w dłoniach nieduże, płaskie placki. Kładź je na patelnię z odrobiną oleju i smaż, aż będą z obu stron rumiane.
Z czym podać placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków?
Placki z gotowanych ziemniaków najlepiej smakują podane z gęstą śmietaną i posypane posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem. Można też do nich podać sos tatarski, chrzanowy lub czosnkowy.
Czytaj też:
Już nie wrzucam cebuli do placków ziemniaczanych. Zastąpiłam ją smaczniejszym dodatkiemCzytaj też:
Wlej łyżkę do ciasta i wymieszaj. Placki ziemniaczane nie będą piły tłuszczu z patelni