Trzy składniki wystarczą, by zrobić te lekkie szaszłyki. Idealne jako przekąska na gorące dni

Trzy składniki wystarczą, by zrobić te lekkie szaszłyki. Idealne jako przekąska na gorące dni

Dodano: 
Szaszłyki z cukinii
Szaszłyki z cukinii Źródło: Shutterstock / Tatyana Malova
Te szaszłyki z cukinii to przekąska, którą zrobisz błyskawicznie. Nie ma przy nich dużo pracy, a są przepyszne. Do ich zrobienia potrzebne jest tylko kilka prostych składników.

Jeśli szukasz nowych pomysłów na to, czym zaskoczyć rodzinę i przyjaciół na spotkaniu przy grillu, zrób te szaszłyki. Są rewelacyjne jako przekąska w oczekiwaniu, aż wymagające więcej czasu dania będą gotowe. Takie szaszłyki robi się bardzo szybko i równie szybko znikają ze stołu.

Jak zrobić lekkie szaszłyki z cukinii i chleba?

Ważnym składnikiem tych lekkich szaszłyków jest pieczywo. To dobra okazja, aby zużyć lekko czerstwy już chleb, bułki czy bagietkę: tu jest pełna dowolność. Może to być również pieczywo pełnoziarniste. Aby szaszłyki były pełne smaku, a pieczywo zrobiło się chrupkie po położeniu na ruszt, ważne jest skropienie wszystkiego prostym sosem na bazie oliwy i octu balsamicznego.

Przepis: Szaszłyki z cukinii i chleba

Pyszne, bezmięsne szaszłyki.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
232 w każdej porcji

Składniki

  • 1 cukinia
  • 4 kromki pieczywa
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 3 gałązki koperku
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówWymieszaj na gładką emulsje oliwę, ocet, dopraw solą i pieprzem. Pomidorki pokrój na połówki, koperek posiekaj, cukinię pokrój wzdłuż na plastry, pieczywo w duże kostki.
  2. Robienie szaszłykówWszystkie składniki obficie skrop sosem. Cukinię zwijaj i nadziewaj na patyczki kolejno z pieczywem i pomidorkami. Grilluj do 15 minut. Gotowe szaszłyki posyp koperkiem.

Gotowe szaszłyki rewelacyjnie smakują podane z lekkimi sosami na bazie jogurtu, np. z sosem czosnkowym albo curry. Można je również podać z pikantnymi sosami pomidorowymi z dodatkiem ostrej papryczki.

Takie szaszłyki możesz też zrobić w domu. Najlepiej na patelni grillowej, ale na zwykłej również wyjdą. Można je także upiec w piekarniku. Będą idealną przekąską na letnie popołudnie czy wieczór.

Inne pomysły na szaszłyki z cukinii

Na patyczki z cukinią możesz nadziać również inne dodatki. Po prostu zrób przegląd lodówki i spiżarki, a na pewno coś znajdziesz. Mogą to być inne warzywa, takie jak kolorowa papryka, cebula, różyczki kalafiora czy brokułu albo rzodkiewki (bardzo polecamy spróbować wersji z rzodkiewką). Mogą to być także sery, np. idealny do grillowania ser halloumi, ale też twarde sery żółte czy bardziej kremowa mozzarella. Bardzo oryginalnym i smacznym rozwiązaniem jest także nadzianie na patyki ugotowanych ziemniaków (w szaszłykach z naszego przepisu mogą zastąpić pieczywo).

Czytaj też:
Ścieram popularne warzywo i podaję jak makaron. Danie doskonałe na lekką kolację
Czytaj też:
Chrupiące warzywa smażone w cieście. Ta przekąska jest lepsza od chipsów