Makaron z cukinii to prosty pomysł na danie makaronowe, ale bez makaronu. Smakuje rewelacyjnie, jest lekki i pasuje do różnych sosów i dodatków. Jedna z moich ulubionych wersji to makaron z cukinii z pesto.
Jak zrobić makaron z cukinii?
Cała filozofia polega na tym, aby zetrzeć makaron na długie słupki na odpowiedniej tarce czy mandolinie. Jeśli nie masz takiej tarki, wystarczy zwykła obieraczka – wówczas ścinaj długie paski wzdłuż cukinii, a otrzymasz rewelacyjne cukiniowe wstążki.
Taki makaron można jeść na surowo, jednak ja zawsze lubię do krótko przesmażyć i podać na ciepło. Na patelni powinien spędzić dosłownie kilka minut, chodzi o to, aby cukinia zachowała delikatną chrupkość. Przepis jest stuprocentowo wegański, ale jeśli chcesz jeszcze bardziej podbić smak cukinii, oprócz oliwy możesz dodać do smażenia także odrobinę masła.
Makaron można zrobić zarówno z żółtej, jak i z zielonej cukinii. Najlepsze będą do tego młode, nieprzerośnięte warzywa.
Przepis: Makaron z cukinii z pesto i awokado
Warzywny makaron zrobiony z cukinii.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 456 w każdej porcji
Składniki
- 1 cukinia
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
Na pesto:
- 1 dojrzałe awokado
- 5 gałązek bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sol, pieprz
Sposób przygotowania
- Robienie makaronu i pestoCukinię zetrzyj na długie nitki na mandolinie do krojenia warzyw w cieniutkie słupki, ewentualnie zrób wstążki za pomocą obieraczki do warzyw. Składniki na pesto zmiksuj na gładko. Pomidorki pokrój na połówki.
- Przygotowanie daniaNa patelni rozgrzej oliwę, wrzuć makaron z cukinii, dopraw sola i pieprzem, smaż minutę, dodaj pesto i pokrojone pomidorki. Wymieszaj, smaż 1-2 minuty i podawaj od razu.
Z czym można podać makaron z cukinii?
Makaron z cukinii daje wiele możliwości i możesz podać go niemal w każdej wersji takiej, jak tradycyjny makaron. Może to być na przykład czerwone pesto (z suszonych pomidorów), dobra oliwa z chilli i czosnkiem, sos pomidorowy, sos serowy ze szpinakiem czy sos pomidorowy z mięsnymi pulpecikami.
Makaron z cukinii może też być dodatkiem do sałatek. Wówczas nie podsmażaj go, a połącz z resztą składników w salaterce. Podana w tej wersji cukinia jest chrupiąca i delikatna, a jej kształt sprawia, że sałatki wyglądają bardzo efektownie. Do takiej sałatki doskonale pasują pomidorki, włoska szynka długo dojrzewająca, ser feta, czerwona cebulka czy kolorowa papryka. Można też zrobić sałatkę z pesto, pomidorkami i serem mozzarella.