Ścieram popularne warzywo i podaję jak makaron. Danie doskonałe na lekką kolację

Ścieram popularne warzywo i podaję jak makaron. Danie doskonałe na lekką kolację

Dodano: 
Makaron z cukinii
Makaron z cukinii Źródło: Shutterstock / Nina Firsova
Makaron z cukinii to najlepsza alternatywa dla tradycyjnych nitek, wstążek czy kokardek. Wystarczy zetrzeć i dodać ulubiony sos. Cukiniowy makaron z dodatkami robi się w kwadrans.

Makaron z cukinii to prosty pomysł na danie makaronowe, ale bez makaronu. Smakuje rewelacyjnie, jest lekki i pasuje do różnych sosów i dodatków. Jedna z moich ulubionych wersji to makaron z cukinii z pesto.

Jak zrobić makaron z cukinii?

Cała filozofia polega na tym, aby zetrzeć makaron na długie słupki na odpowiedniej tarce czy mandolinie. Jeśli nie masz takiej tarki, wystarczy zwykła obieraczka – wówczas ścinaj długie paski wzdłuż cukinii, a otrzymasz rewelacyjne cukiniowe wstążki.

Taki makaron można jeść na surowo, jednak ja zawsze lubię do krótko przesmażyć i podać na ciepło. Na patelni powinien spędzić dosłownie kilka minut, chodzi o to, aby cukinia zachowała delikatną chrupkość. Przepis jest stuprocentowo wegański, ale jeśli chcesz jeszcze bardziej podbić smak cukinii, oprócz oliwy możesz dodać do smażenia także odrobinę masła.

Makaron można zrobić zarówno z żółtej, jak i z zielonej cukinii. Najlepsze będą do tego młode, nieprzerośnięte warzywa.

Przepis: Makaron z cukinii z pesto i awokado

Warzywny makaron zrobiony z cukinii.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
456 w każdej porcji

Składniki

  • 1 cukinia
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz

Na pesto:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 5 gałązek bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sol, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Robienie makaronu i pestoCukinię zetrzyj na długie nitki na mandolinie do krojenia warzyw w cieniutkie słupki, ewentualnie zrób wstążki za pomocą obieraczki do warzyw. Składniki na pesto zmiksuj na gładko. Pomidorki pokrój na połówki.
  2. Przygotowanie daniaNa patelni rozgrzej oliwę, wrzuć makaron z cukinii, dopraw sola i pieprzem, smaż minutę, dodaj pesto i pokrojone pomidorki. Wymieszaj, smaż 1-2 minuty i podawaj od razu.

Z czym można podać makaron z cukinii?

Makaron z cukinii daje wiele możliwości i możesz podać go niemal w każdej wersji takiej, jak tradycyjny makaron. Może to być na przykład czerwone pesto (z suszonych pomidorów), dobra oliwa z chilli i czosnkiem, sos pomidorowy, sos serowy ze szpinakiem czy sos pomidorowy z mięsnymi pulpecikami.

Makaron z cukinii może też być dodatkiem do sałatek. Wówczas nie podsmażaj go, a połącz z resztą składników w salaterce. Podana w tej wersji cukinia jest chrupiąca i delikatna, a jej kształt sprawia, że sałatki wyglądają bardzo efektownie. Do takiej sałatki doskonale pasują pomidorki, włoska szynka długo dojrzewająca, ser feta, czerwona cebulka czy kolorowa papryka. Można też zrobić sałatkę z pesto, pomidorkami i serem mozzarella.