Kolorowa zupa z czerwonej kapusty. Ten obłędny krem zrobisz w pół godziny

Kolorowa zupa z czerwonej kapusty. Ten obłędny krem zrobisz w pół godziny

Dodano: 
Zupa krem z czerwonej kapusty
Zupa krem z czerwonej kapusty Źródło: Katarzyna Świerczyńska
Uwielbiam efektowne dania, które jednocześnie są szybkie w przygotowaniu. Taka jest właśnie zupa z czerwonej kapusty. To krem, który zachwyca kolorami. Na bazie naszego przepisu możesz zrobić też pastelowy krem z czerwonej kapusty – wystarczy dodać jeden składnik.

Jeśli nie masz pomysłu na czerwoną kapustę (albo twoja kapusta już lekko przywiędła i niekoniecznie nadaje się na surówkę) zrób z niej kremową zupę. Zupa z czerwonej kapusty zaskakuje smakiem, jest prosta do zrobienia i efektownie wygląda na talerzu. Czy trzeba czegoś więcej?

Jak zrobić krem z czerwonej kapusty?

Taką zupę robię, kiedy mam ochotę zjeść coś dobrego, zdrowego, ładnego i jednocześnie jestem tak głodna, że nie mam ochoty zbyt długo czekać na to, aż danie będzie gotowe. Przygotowanie tej zupy trwa ok. pół godziny. Zupa ma trzy sekrety. Pierwszy to przesmażenie warzyw: najpierw selera, który powinien się ładnie zrumienić i bardzo krótko pora. Drugi to dodanie gwiazdki anyżu. Nie pomijaj tego składnika – anyż idealnie podkręca smak kapusty. Jedna gwiazdka wystarczy, aby zdziałać cuda. Trzeci sekret to sok cytryny, którym należy skropić zupę na talerzu. W tych miejscach zmieni ona kolor na intensywnie różowy. Możesz rozprowadzić też sok z cytryny łyżką.

Do zupy świetnie pasuje skarmelizowana cebulka (jeśli chcesz wersję wegańską dania, to po prostu pomiń masło). Krem z czerwonej kapusty możesz też podawać z grzankami.

Przepis: Kolorowa zupa z czerwonej kapusty

Zaskakujący kolorami krem z czerwonej kapusty.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 1 średnia główka czerwonej kapusty
  • 1 por (jasna część)
  • 1/4 selera
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 5 łyżek oliwy
  • sól, pieprz
  • 1,5 litra wody

dodatkowo:

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki posiekanego drobnego szczypiorku

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie warzywSelera pokrój w kostkę, białą część pora w plasterki. W garnku rozgrzej olej i wrzuć na niego selera, kiedy lekko się zacznie, rumienić dodaj por i gwiazdkę anyżu i smaż jeszcze chwilę. Z kapusty wytnij głąb i poszatkuj ją. W czajniku zagotuj wodę.
  2. Robienie zupyDo przesmażonych warzyw dodaj kapustę, wymieszaj i smaż kilka minut. Zalej wszystko gorącą wodą, dopraw solą i gotuj, aż kapusta będzie miękka (ok. 20-25 minut). Wyjmij anyż i zmiksuj wszystko na gładko.
  3. Serwowanie zupy
    Serwowanie zupy
    Cebulkę posiekaj i wrzuć na rozgrzany na patelni olej. Kiedy się zeszkli, dodaj masło i smaż, aż będzie mocno skarmelizowana. Zupę nałóż do talerzy. Skrop sokiem z cytryny – w tych miejscach, zupa będzie różowa. Udekoruj skarmelizowaną cebulką i zielonym szczypiorkiem. Inspiracja: jeśli podajesz zupę na przyjęciu, do każdego talerza możesz też włożyć jako dekorację gwiazdkę anyżu.

Jak zrobić pastelową zupę z czerwonej kapusty?

Jeśli kochasz delikatne pastele – jasny fiolet i róż – możesz na bazie przepisu na zupę z czerwonej kapusty, zrobić pastelowy krem. Wystarczy do zupy dodać słodką śmietankę. Ilość zależy od tego, jak intensywny ma być kolor zupy. Skropiona cytryną zmieni kolor, stanie się różowa. Wykorzystując pomysł z zabielaniem zupy, możesz też zrobić krem w czterech kolorach. Na talerz wyłóż ciemny krem, dodaj krem zabielony śmietaną i dopiero skrop wszystko cytryną. Możesz poczuć się niczym malarz, tworząc kolorowe kompozycje na talerzu.

Czytaj też:
Surówka z czerwonej kapusty w dwóch odsłonach. Wybierz swoją ulubioną wersję
Czytaj też:
Prosty napar z anyżu na trawienie. To ratunek po obfitym posiłku