Jeśli szukasz pomysłu na wyrazistą w smaku, zdrową surówkę do obiadu, to mamy pyszną propozycję: to surówka z pora, czerwonej papryki i selera naciowego. To uniwersalny dodatek do wielu obiadów. Surówkę przygotujesz w mniej niż kwadrans.
Dlaczego warto jeść surówkę z pora?
Surówka z pora, selera naciowego i czerwonej papryki to lekki, a jednocześnie niezwykle wartościowy dodatek do obiadu. Każdy z jej składników wnosi coś cennego dla zdrowia – por wspiera trawienie i działa oczyszczająco, seler naciowy ma właściwości przeciwzapalne i pomaga regulować ciśnienie, a czerwona papryka to jedno z najlepszych źródeł witaminy C, wzmacniającej odporność i poprawiającej kondycję skóry. Dzięki dużej zawartości błonnika surówka sprzyja pracy układu pokarmowego i daje uczucie sytości bez obciążania organizmu. Jest także niskokaloryczna, pełna świeżości i chrupkości, przez co doskonale równoważy cięższe dania mięsne lub obiady z sosem. To prosty sposób, by w codziennym menu przemycić porcję warzyw.
Jak zrobić prostą surówkę z pora?
Wystarczy pokroić wszystkie warzywa i dodać prosty, biały dressing z jogurtu i majonezu. I tu od razu uwaga: jeśli chcesz, aby surówka była jeszcze lżejsza, dodaj tylko gęsty jogurt i przyprawy. W takiej wersji można dodać do jogurtu odrobinę oliwy z oliwek.
Przepis: Surówka z pora
Prosta surówka do obiadu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 85 w każdej porcji
Składniki
- 1 por
- 1 papryka czerwona
- 2 łodygi z selera naciowego
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstego jogurtu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówWszystkie warzywa pokrój i wrzuć do miski.
- Robienie surówkiDo warzyw dodaj majonez i jogurt, dopraw i wymieszaj.
Do czego pasuje surówka z pora?
Surówka z pora z naszego przepisu to bardzo uniwersalny dodatek do wielu obiadów. Świetnie pasuje do klasycznych zestawów, czyli ziemniaków i mięsa. Zaserwuj surówkę do kotleta schabowego, pieczonych udek z kurczaka albo duszonej karkówki. Surówka świetnie się sprawdzi jako dodatek do kasz (np. kaszy gryczanej z sosem grzybowej), klusek (np. kopytek lub klusek śląskich z mięsnym sosem) i dań z ryżem.
Czytaj też:
Biorę trzy składniki i mam pyszny, tani obiad. Był hitem w czasach PRL-uCzytaj też:
To najlepsze bezmięsne kotleciki. Wystarczy, że masz ugotowane ziemniaki
