Rano, zamiast robić kanapki, piekę te babeczki. Zdrowe, słodkie i znikają w kilka minut

Rano, zamiast robić kanapki, piekę te babeczki. Zdrowe, słodkie i znikają w kilka minut

Dodano: 
Babeczki z borówkami amerykańskimi
Babeczki z borówkami amerykańskimi Źródło: Shutterstock / Sherbak_photo
Początek dnia na słodko? Te babeczki można jeść bez obaw na pierwsze lub drugie śniadanie. Zawierają zdrowe i wartościowe składniki, zapewniając sytość na długie godziny.

Słodkie śniadania lubią nie tylko dzieci. Jest jednak pewien problem. Posiłek z cukrem zwykle nie jest zbyt wartościowy i szybko jest się po nim głodnym. Wystarczy jednak odpowiednio dobrać składniki, by typowo deserowe danie zmienić w zdrowy posiłek. Tak jest zwłaszcza w przypadku babeczek, które można przygotować na zapas i łatwo zapakować na wynos. Ja robię je z mąki migdałowej z jajkami, zdrowym słodziwem i owocami.

Jak przygotować zdrowe babeczki z borówkami?

Babeczki z borówkami w zdrowej wersji warto przygotować na bazie migdałów. Polecam do tego celu gotową mąkę, choć obrane migdały albo płatki można też rozdrobnić samodzielnie np. w młynku do kawy. Zrobienie wypieku jest niezmiernie proste. Wystarczy wymieszać osobno składniki w proszku oraz te mokre, a później po prostu połączyć je w jedną masę i dodać borówki. Ciasto wlane do foremek piecze się szybko, a babeczki można jeść już po pół godziny studzenia.

Przepis: Babeczki z borówkami amerykańskimi

Bezglutenowe muffiny to nie tylko pomysł na zdrowe śniadanie. Po przekąskę można sięgać o różnych porach dnia.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
35 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
307 w każdej porcji

Składniki

  • 150 g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów
  • 3 jajka
  • 2 łyżki płynnego miodu lub syropu z agawy
  • 1 duży banan
  • 1 łyżka masła lub oleju kokosowego
  • cukier wanilinowy (16 g) lub łyżeczka esencji waniliowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego (opcjonalnie)
  • 1 szklanka borówek amerykańskich
  • 6 łyżek płatków migdałowych

Sposób przygotowania

  1. Łączenie składnikówPołącz mąkę migdałową z proszkiem do pieczenia i solą, ew. dodaj cynamon. Osobno wymieszaj jajka z miodem, rozgniecionym bananem i roztopionym masłem. Przełóż składniki suche i mokre do jednej miski, dokładnie rozmieszaj. Wsyp borówki i delikatnie połącz z ciastem.
  2. Nakładanie ciastaWłóż papilotki do formy na 6 dużych muffinów, nalej do nich ciasto i posyp każdą babeczkę płatkami migdałowymi.
  3. PieczenieWstaw formę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20-25 minut. Piecz do momentu, aż babeczki lekko zarumienią się wokół brzegów, a patyczek wbity w środek będzie wychodził suchy i czysty.

Dlaczego babeczki migdałowe są zdrowe?

Moje migdałowe babeczki są bogate w białko – jedna sztuka to aż 13 g tego niezbędnego składnika. Mają też sporo, bo 7 g błonnika, oraz 20 g dobrego tłuszczu. Dzięki temu są źródłem powoli uwalnianej energii, której wystarcza na długi czas. To także zasługa niskiej zawartości cukrów. Choć są słodkie, sztuka zapewnia tylko 11 g cukru. Tymczasem sklepowe muffiny zawierają go nawet dwa razy więcej.

Zaletą tej receptury jest także brak glutenu, którego najwięcej spożywamy z mąką pszenną. Po babeczki mogą więc sięgać osoby na diecie bezglutenowej, a także te, które źle tolerują nadmiar tego składnika w potrawach.

Jak przygotować zdrowe babeczki z innych składników?

Śniadaniowe babeczki można przygotować na bazie mąki z orzechów, np. włoskich czy laskowych. Najczęściej używa się jednak mąki kokosowej. Zwykle jest częściowo odtłuszczona, dzięki czemu zawierające ją dania mają mniej kalorii.

Do posłodzenia wypieku dobrze jest użyć zdrowego słodziwa zamiast białego cukru. Oprócz miodu czy syropu z agawy może to być np. syrop klonowy, syrop daktylowy, melasa albo brązowy cukier kokosowy. W moim przepisie słodyczy dostarcza też zgnieciony banan. Warto jednak poeksperymentować i zastąpić go innymi produktami. Może to być porcja 100 g purée z upieczonej dyni albo słodkiego ziemniaka. Inną opcją jest mus z jabłek. Można kupić gotowy, choć najlepiej zrobić go własnoręcznie ze świeżych owoców bez cukru. Wystarczy wsypać drobne kawałki do garnka z grubym dnem, dolać kilka łyżek wody i dusić, aż miąższ całkiem się rozpadnie.

Czytaj też:
Z przejrzałych bananów i tych płatków zrobiłam muffiny. Spakowałam je na drugie śniadanie
Czytaj też:
Masz jajka, ser i szynkę? Zrób te muffiny. Są lepsze niż kanapka i gotowe w 20 minut