Masz jajka, ser i szynkę? Zrób te muffiny. Są lepsze niż kanapka i gotowe w 20 minut

Masz jajka, ser i szynkę? Zrób te muffiny. Są lepsze niż kanapka i gotowe w 20 minut

Dodano: 
Muffiny jajeczne z szynką i serem
Muffiny jajeczne z szynką i serem Źródło: Shutterstock / irina2511
Szukasz przepisu na pyszną przekąskę lub przystawkę z jajkami? Przygotuj wytrawne muffiny i ciesz się wyjątkowym smakiem sycącej przekąski z zaledwie 3 składników.

Uwielbiamy muffiny na słodko, jednak równie często przygotowuję je w wytrawnej wersji. Ostatnio moje podniebienie podbiły muffiny jajeczne z szynką i serem, które są nie tylko przepyszne, ale także pełne cennych składników odżywczych m.in. białka.

Dlaczego warto przygotować wytrawne muffiny z jajek?

Muffiny jajeczne z szynką i serem stanowią doskonałą alternatywę dla fast foodów oraz słodkich i słonych przekąsek – sycą szybko i na długo, zapobiegając podjadaniu pomiędzy posiłkami. Jajeczna przekąska w kształcie babeczki ułatwia przemycanie do diety dzieci różnych warzyw oraz zachęci do skosztowania nawet największego niejadka. Gwarantuję, że nie raz powrócisz do tego przepisu.

Jak zrobić muffiny jajeczne z szynką i serem?

Muffiny jajeczne z szynką i serem są szybkie i proste w przygotowaniu. Wystarczy wymieszać składniki, przełożyć do okrągłych foremek i wstawić do piekarnika. Pyszna przekąska jest gotowa w zaledwie 15-20 minut (w zależności od preferowanego stopnia ścięcia jajek). Wskazówka: do przygotowania muffinów doskonale sprawdzają się pojedyncze i duże silikonowe foremki. Jeżeli chcesz użyć foremek metalowych, to musisz wcześniej natłuścić je masłem lub olejem.

Przepis: Jajeczne muffiny z szynką i serem

Genialny patent na pyszną i pożywną przekąskę.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
324

Składniki

  • 6 dużych jajek
  • 150 g szynki
  • 150 g sra gouda
  • 2 łyżeczki masła
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masy jajecznejMasło roztop i wystudź. Jajka wbij do miski, dodaj masło i roztrzep widelcem lub mikserem na niskich obrotach. Następnie dodaj pokrojoną na małe kawałki szynkę, połowę startego na tarce żółtego sera oraz dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszaj składniki. Napełnij foremki masą jajeczną i posyp wierzch serem.
  2. PieczeniePiecz muffiny jajeczne w 200 stopniach Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 10-15 minut.

Gotowe muffiny wyśmienicie smakują podawane ze świeżym pieczywem, grzankami oraz porcją warzyw np. sałatką z rukoli, roszponki, szpinaku, pomidorków koktajlowych, papryki i oliwy z oliwek.

Inne dodatki do jajecznych muffinów

Przepis możesz dowolnie modyfikować, dodając np.:

  • różne rodzaje wędlin i mięso m.in. pokrojoną w kostkę kiełbasę, boczek, gotowanego oraz pieczonego kurczaka;
  • rozmaite warzywa m.in. cebulę, czosnek, pora, paprykę, papryczkę chili, cukinię, brokuła, pomidory;
  • zioła i przyprawy m.in. świeżą i suszoną bazylię, oregano, tymianek, rozmaryn, ostrą, słodką i wędzoną paprykę, szczypiorek, cebulkę dymkę.

Czytaj też:
Zamieniam naleśniki w zapiekankę, której nikt się nie spodziewa. Zapomnisz o lasagne
Czytaj też:
Zalej mięso tym sosem i zapiecz pod serową pierzynką. Tym obiadem zawsze zrobię furorę