Z przejrzałych bananów i tych płatków zrobiłam muffiny. Spakowałam je na drugie śniadanie

Z przejrzałych bananów i tych płatków zrobiłam muffiny. Spakowałam je na drugie śniadanie

Dodano: 
Muffiny z bananów i płatków owsianych
Muffiny z bananów i płatków owsianych Źródło:Shutterstock / minadezhda
Po majówce odkryłam w kuchni przejrzałe banany. Zamiast wyrzucić, przerobiłam je na muffiny z dodatkiem zdrowych płatków owsianych. Były jak znalazł na drugie śniadanie do pracy i szkoły.

Majówka, majówka i po majówce. Wracamy do domu, a w kuchennym koszyku leżą dwa przejrzałe banany. Po obraniu były białe w środku, więc wciąż nadawały się do jedzenia. Dlatego od razu postanowiłam je przerobić na muffinki z dodatkiem płatków owsianych. W ten sposób nie miałam problemu z tym, co spakować rano dzieciom do szkoły, a mężowi do pracy.

Jakie banany nie nadają się do jedzenia?

Idealnie dojrzałe banany mają ciemnożółtą, gładką skórkę. Jednak jeść można też banany z zielonym nalotem na skórce, a także takie, które mają cętkowaną skórkę. Co więcej, do jedzenia często nadają się też banany, których skórka jest ciemnobrązowa. A jakich bananów nie należy już zjadać? Takich, których miąższ nie jest biały i jędrny, lecz ma duże, ciemne i miękkie plamy. Do tego może też mieć nieprzyjemny zapach i miękką skórkę. Ślady pleśni na skórce jednoznacznie dyskwalifikują ten owoc.

Jak zrobić muffiny z bananami i płatkami owsianymi?

Do przygotowania tych muffinów, nie musisz używać miksera. Tak naprawdę wystarczy widelec, którym najpierw rozgnieciesz banany, a potem połączysz je z pozostałymi składnikami.

Przepis: Muffiny z bananami i płatkami owsianymi

Babeczki z dodatkiem przejrzałych bananów i płatków owsianych

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
130 w każdej porcji

Składniki

  • 3 dobrze dojrzałe banany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki płatków owsianych

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie pulpy bananowejBanany obierz, umieść w miseczce, rozgnieć widelcem, tak by zamieniły się we w miarę jednolitą masę. Skrop je sokiem z cytryny, wymieszaj.
  2. Mieszanie ciastaJajka ubij z cukrem przy pomocy widelca, połącz z olejem. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sodę, wymieszaj. Dodaj pulpę bananową i płatki owsiane, wymieszaj.
  3. Pieczenie muffinekWgłębienia w formie na muffinki wyłóż papilotkami z papieru. Napełnij je do 2/3 wysokości ciastem. Muffinki piecz ok. 25 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Czym jeszcze można wzbogacić muffiny?

Ja do moich muffinek użyłam dobrze dojrzałych bananów, dzięki czemu nie musiałam już zbytnio dosładzać ciasta. Płatki owsiane zdecydowanie podniosły ich wartość odżywczą. Jednak zamiast płatków owsianych możesz też dodać do tych ciastek trochę otrąb pszennych. Dobrym wzbogaceniem będzie także gorzka czekolada, posiekane orzechy i suszone owoce. Jeśli chcesz, by muffiny były bardziej aromatyczne, dodaj do ciasta trochę mielonego cynamonu lub skórki otartej z cytryny.

Czytaj też:
Szybkie muffiny cytrynowe robię bez miksera. Sprawdzony przepis na orzeźwiający deser
Czytaj też:
Pożywne i szybkie do zrobienia muffiny z płatkami owsianymi. Idealne na śniadanie, przekąskę i do pracy