Jajka na śniadanie mogą tak smakować? Robię je z jogurtem i masłem z chili. Wciągają od razu

Jajka na śniadanie mogą tak smakować? Robię je z jogurtem i masłem z chili. Wciągają od razu

Dodano: 
Jajka po turecku
Jajka po turecku Źródło: Shutterstock / from my point of view
Wciągające połączenie aksamitnego jogurtu i pikantnego masła rozgrzewa ciało i wyobraźnię. To danie raz spróbowane, długo nie daje o sobie zapomnieć.

Po raz pierwszy natknąłem się na ten sposób przygotowania jajek u jednego z popularnych influencerów kulinarnych. Już sam fakt, że przepis na jajka w jogurcie polubiło ponad 100 tysięcy osób, zrobił na mnie wrażenie — postanowiłem więc spróbować. To była świetna decyzja: danie wyszło kremowe, delikatne i okazało się zaskakującą odmianą od klasycznych jajek sadzonych.

Jak zrobić jajka po turecku w jogurcie?

W przepisie są proporcje dla jednej osoby. Jeśli planujesz przygotować danie dla większej liczby osób, wystarczy odpowiednio zwiększyć ilość składników. Jajka najłatwiej i najszybciej będzie usmażyć, ale możesz też ugotować je na miękko i przekroić wzdłuż na pół przed podaniem. Dobrym pomysłem są również jajka w koszulkach — zagotuj wodę z dodatkiem octu, zrób w niej wir i delikatnie wbij jajko. Gotuj przez 2,5 do 3 minut, wyjmij łyżką cedzakową, odsącz i odstaw. Powtórz ten proces z drugim jajkiem. Masło z chili warto wzbogacić szczyptą kminu rzymskiego lub mielonej kolendry — dzięki temu zyska głębszy aromat i bardziej złożony smak.

Przepis: Jajka po turecku

Oryginalny sposób na podanie sadzonych jajek. Zaskocz rodzinę takim śniadaniem.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Turecka
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
816

Składniki

  • 2 jajka
  • 300 g gęstego jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 40 g masła
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • sól
  • sok z cytryny (1 łyżeczka)
  • 1 łyżeczka koperku

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie jogurtuWymieszaj jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli i sokiem z cytryny. Całość ułóż na płaskim talerzu.
  2. Smażenie jajekJajka usmaż na połowie masła, tak żeby żółtko było nadal płynne. Zdejmij i połóż na jogurcie.
  3. Masło z chiliResztę masła rozpuść na tej samej patelni, na której wcześniej smażyłeś jajka. Kiedy zacznie się pienić, wrzuć płatki chili i podgrzewaj je przez kilka sekund, aż masło nabierze głębokiego koloru i intensywnego aromatu. Polej całość masłem i posyp koperkiem.

Z czym podać jaja po turecku w jogurcie?

Jajka po turecku, aż proszą się o coś chrupiącego do maczania w jogurcie i maśle z przyprawami. Oto pięć pieczywa, które świetnie się sprawdzą:

  • Bagietka — klasyka, szczególnie w formie grzanek. Jej chrupiąca skórka i miękki środek idealnie zbierają jogurt i masło.
  • Lawasz — cienki, elastyczny placek, który można zwijać lub rwać. Świetnie pasuje do orientalnego charakteru dania.
  • Chałka — lekko słodka, puszysta, dodaje kontrastu do pikantnego masła i czosnkowego jogurtu. Sprawdź ten sposób na tradycyjną chałkę.
  • Pita — miękka, z kieszonką, którą można nadziać jajkiem i jogurtem albo rwać i maczać. Tak zrobisz domowe chlebki pita.

Czytaj też:
Podsmażam trzy składniki i wybijam jajka. Ten obiad z patelni nie ma sobie równych
Czytaj też:
Chrupiące tosty z awokado i... czymś jeszcze. Ten dodatek zmienia wszystko