Podsmażam trzy składniki i wybijam jajka. Ten obiad z patelni nie ma sobie równych

Podsmażam trzy składniki i wybijam jajka. Ten obiad z patelni nie ma sobie równych

Dodano: 
Obiad z patelni
Obiad z patelni Źródło: Shutterstock / Elena Veselova
Dania z patelni mają wiele zalet. Szybko się je robi, a potrafią wyjść niezwykle smaczne i pożywne. Taka właśnie jest ta potrawa, którą przygotowuję z czterech prostych składników.

Patelnia to proste naczynie na którym można szybko przyrządzić różne potrawy. Tym razem zapraszam na pełne danie obiadowe, które robi się szybko, a zachwyca smakiem i apetycznym wyglądem. Mojej rodzinie bardzo smakuje, a mało przy nim pracy.

Jakie mięso dodać do dania z patelni?

Dania z patelni mogą być mniej lub bardziej pożywne. Moje jest niezwykle sycące, bo zawiera same wartościowe składniki. Wśród nich jest mięso, zazwyczaj mielone, bo dzięki dużemu rozdrobnieniu szybko się je przyrządza. Wystarczy tylko przesmażyć je razem z cebulą i ewentualnie czosnkiem. Potem podduszam je z pozostałymi składnikami, tak by było miękkie.

Jeśli zaś chodzi o rodzaj mielonego mięsa, to w zasadzie można sięgnąć po różne. To zależy od waszych upodobań smakowych. Ja najbardziej lubię w ten sposób przyrządzać mięso wieprzowe, bo wychodzi soczyste i dobrze komponuje się z pozostałymi składnikami. Możecie też jednak wybrać mielone wołowe lub drobiowe, które zawierają mniej tłuszczu.

Jak zrobić pożywne danie z patelni z sadzonym jajkiem?

Przygotowanie tego pożywnego dania z patelni nie zajmie wam dużo czasu. Trzeba tylko w odpowiedniej kolejności podsmażać poszczególne składniki. Najpierw warto przesmażyć mięso, a po przełożeniu na talerz, podsmażyć też ziemniaki i bataty. Podsmażone składniki łączy się ze sobą i podgrzewa na niedużym ogniu, do momentu, aż będą prawie miękkie. Wtedy na wierzch wybija się jajka, patelnię przykrywa się i całość podgrzewa się do czasu, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną płynne.

Przepis: Danie z patelni z sadzonymi jajkami

Pożywne danie z mielonego mięsa, ziemniaków, batatów i sadzonych jajek

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
400 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g mielonego mięsa
  • 2 łyżki oleju
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 średni batat
  • 2 średnie ziemniaki
  • 4 jajka
  • papryka wędzona
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Podsmażanie mięsaNa dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju. Dodaj mielone mięso i smaż, aż się zarumieni i przestanie być surowe. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, całość przesmaż. Dopraw solą, pieprzem i papryką, składniki przełóż na talerz.
  2. Podsmażanie warzywZiemniaki i bataty obierz, pokrój w kostkę. Przesmaż je na tej samej patelni. Oprósz przyprawami, smaż 10-12 minut na średnim ogniu, aż nieco zmiękną. Dodaj podsmażone mięso, wymieszaj, dopraw do smaku, smaż jeszcze 5 minut, by mięso się zagrzało.
  3. Dodawanie jajekW warstwie warzyw i mięsa zrób wgłębienia. Wbij w nie jajka. Patelnię przykryj i smaż całość na niedużym ogniu 4–6 minut, aż białka się zetną. Potrawę oprósz przyprawami, podawaj np. z pieczywem.

Jak podać danie z patelni?

To pożywne danie z patelni jest niemal kompletne. Przyda mu się jednak uzupełnienie porcją świeżych warzyw. Doskonale będzie do niego pasować surówka z pora czy sałatka z pomidorów i cebuli.

Czytaj też:
Kurczak w aromatycznym sosie ketchupowym to magia. Poznaj przepis, który zawsze robi furorę
Czytaj też:
Nie uwierzysz, co dodaję do mielonych. Sekret puszystych kotletów mojej mamy