Patelnia to proste naczynie na którym można szybko przyrządzić różne potrawy. Tym razem zapraszam na pełne danie obiadowe, które robi się szybko, a zachwyca smakiem i apetycznym wyglądem. Mojej rodzinie bardzo smakuje, a mało przy nim pracy.
Jakie mięso dodać do dania z patelni?
Dania z patelni mogą być mniej lub bardziej pożywne. Moje jest niezwykle sycące, bo zawiera same wartościowe składniki. Wśród nich jest mięso, zazwyczaj mielone, bo dzięki dużemu rozdrobnieniu szybko się je przyrządza. Wystarczy tylko przesmażyć je razem z cebulą i ewentualnie czosnkiem. Potem podduszam je z pozostałymi składnikami, tak by było miękkie.
Jeśli zaś chodzi o rodzaj mielonego mięsa, to w zasadzie można sięgnąć po różne. To zależy od waszych upodobań smakowych. Ja najbardziej lubię w ten sposób przyrządzać mięso wieprzowe, bo wychodzi soczyste i dobrze komponuje się z pozostałymi składnikami. Możecie też jednak wybrać mielone wołowe lub drobiowe, które zawierają mniej tłuszczu.
Jak zrobić pożywne danie z patelni z sadzonym jajkiem?
Przygotowanie tego pożywnego dania z patelni nie zajmie wam dużo czasu. Trzeba tylko w odpowiedniej kolejności podsmażać poszczególne składniki. Najpierw warto przesmażyć mięso, a po przełożeniu na talerz, podsmażyć też ziemniaki i bataty. Podsmażone składniki łączy się ze sobą i podgrzewa na niedużym ogniu, do momentu, aż będą prawie miękkie. Wtedy na wierzch wybija się jajka, patelnię przykrywa się i całość podgrzewa się do czasu, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną płynne.
Przepis: Danie z patelni z sadzonymi jajkami
Pożywne danie z mielonego mięsa, ziemniaków, batatów i sadzonych jajek
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 400 w każdej porcji
Składniki
- 300 g mielonego mięsa
- 2 łyżki oleju
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 średni batat
- 2 średnie ziemniaki
- 4 jajka
- papryka wędzona
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Podsmażanie mięsaNa dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju. Dodaj mielone mięso i smaż, aż się zarumieni i przestanie być surowe. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, całość przesmaż. Dopraw solą, pieprzem i papryką, składniki przełóż na talerz.
- Podsmażanie warzywZiemniaki i bataty obierz, pokrój w kostkę. Przesmaż je na tej samej patelni. Oprósz przyprawami, smaż 10-12 minut na średnim ogniu, aż nieco zmiękną. Dodaj podsmażone mięso, wymieszaj, dopraw do smaku, smaż jeszcze 5 minut, by mięso się zagrzało.
- Dodawanie jajekW warstwie warzyw i mięsa zrób wgłębienia. Wbij w nie jajka. Patelnię przykryj i smaż całość na niedużym ogniu 4–6 minut, aż białka się zetną. Potrawę oprósz przyprawami, podawaj np. z pieczywem.
Jak podać danie z patelni?
To pożywne danie z patelni jest niemal kompletne. Przyda mu się jednak uzupełnienie porcją świeżych warzyw. Doskonale będzie do niego pasować surówka z pora czy sałatka z pomidorów i cebuli.
Czytaj też:
Kurczak w aromatycznym sosie ketchupowym to magia. Poznaj przepis, który zawsze robi furoręCzytaj też:
Nie uwierzysz, co dodaję do mielonych. Sekret puszystych kotletów mojej mamy