Tradycyjna chałka drożdżowa w dwóch odsłonach. Jej smak przenosi mnie do czasów dzieciństwa
  • Jakub WójcikAutor:Jakub Wójcik

Tradycyjna chałka drożdżowa w dwóch odsłonach. Jej smak przenosi mnie do czasów dzieciństwa

Dodano: 
Chałka
Chałka Źródło:Shutterstock / Shaiith
Chałka to domowe pieczywo drożdżowe, które zachwyca wyjątkowym smakiem. Choć przygotowanie domowej chałki wymaga nieco czasu, to naprawdę warto się poświęcić. Efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania. W moim domu rodzinnym przygotowywano chałkę na słono i na słodko.

Domowa chałka drożdżowa bez dużej ilości cukru idealnie pasuje do wytrawnych dodatków – można z niej zrobić delikatne tosty oraz podawać np. z wędliną lub twarożkiem. Drożdżowa chałka z kruszonką i rodzynkami doskonale smakuje ze świeżym masłem, dżemem lub miodem.

Lekka, puszysta i obłędnie pyszna drożdżowa chałka to idealne dopełnienie każdego śniadania. Jednak ciasto drożdżowe bywa „kapryśne”. Dlatego pamiętaj, że trzeba poświęcić mu wiele uwagi i odpowiednio przygotować się do pieczenia chałki. Sekretem idealnie wyrośniętej chałki jest odpowiednia temperatura, która sprawia, że ciasto dwukrotnie powiększa swoją objętość, a po upieczeniu jest wyjątkowo lekkie i puszyste. Jeżeli chcesz przygotować chałkę na słodko, postępuj zgodnie z poniższym przepisem. Jeżeli zmniejszysz ilość cukru do 1-2 łyżek, to upieczesz wytrawną, słoną chałkę, z którą można wykorzystać do kanapek oraz francuskich tostów.

Rada: na minimum 1 godzinę przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta drożdżowego wyjmij jajko i świeże drożdże z lodówki. Jeżeli przechowujesz mąkę w chłodnej spiżarni, to również ogrzej ją do temperatury pokojowej.

Przepis: Chałka

Chałka z ciasta drożdżowego to przysmak, który każdy zna z dzieciństwa. Zazwyczaj kupujemy ją w sklepie lub piekarni, ale najlepiej smakuje upieczona w domu.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
3 godz.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 500 g mąki pszennej tortowej typ 450
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1/2 kostki masła
  • 1/4 kostki świeżych drożdży
  • 1/3 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • sól

Sposób przygotowania

  1. MieszaniePrzygotuj rozczyn ze świeżych drożdży. 100 ml ciepłego mleka wlej do kubka i dodaj rozkruszone drożdże, dwie łyżki mąki pszennej i łyżkę cukru. Całość wymieszaj, przykryj talerzykiem lub ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15-20 minut. Rozczyn powinien podwoić swoją objętość. Jeżeli drożdże nie pracują, to są zbyt zimne bądź stare i wówczas musisz przygotować rozczyn z innych drożdży świeżych lub użyć drożdży suszonych. Jeśli zdecydujesz się na użycie drożdży suchych, to nie musisz przygotowywać rozczynu. Suche drożdże wymieszaj z mąką i innymi składnikami ciasta.
  2. ŁączenieMasło stop na małej mocy palnika lub w kąpieli wodnej i odstaw do przestygnięcia. Do dużej miski przesiej mąkę pszenną i dodaj szczyptę soli. Jedno jajko, cukier i cukier wanilinowy (lub opcjonalnie esencję waniliową) wymieszaj w miseczce trzepaczką. Do mąki dodaj ubite jajko, letnie masło, ciepłe mleko i rozczyn drożdżowy.
  3. WyrabianieZagnieć ciasto ręcznie lub z pomocą robota kuchennego. Wyrobione ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Wyrobione ciasto uformuj w kulę, przykryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto drożdżowe na chałkę powinno wyrastać minimum 2 godziny. Poczekaj, aż ciasto drożdżowe podwoi swoją obojętność.
  4. ZagniatanieWyrośnięte ciasto drożdżowe ponownie zagnieć. W tym momencie możesz dodać do ciasta jakieś dodatki, np. obtoczone w mące rodzynki, smażoną skórkę pomarańczową.
  5. FormowaniePodziel ciasto na 3 części i z każdej z nich uformuj wałek. Ułóż obok siebie wałki ciasta, sklej ich końce i zapleć w klasyczny warkocz.
  6. WyrastanieZaplecioną chałkę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  7. PieczenieRoztrzep drugie jajko w miseczce i posmaruj nim wierzch chałki. Teraz posmarowaną jajkiem chałkę posyp kruszonką według przepisu poniżej. Piecz chałkę w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 25-30 minut. Domowa chałka powinna ładnie wyrosnąć i się zarumienić.

Przepis: Kruszonka

Kruszonka do ciasta powinna składać się z grudek o różnej wielkości i fakturze.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki zimnego masła

Sposób przygotowania

  1. MieszaniePołącz wszystkie składniki, aby powstały charakterystyczne grudki. Na początku wymieszaj mąkę, cukier i masło za pomocą noża, a następnie rozcieraj składniki dłońmi.
  2. ChłodzenieGotowe ciasto na kruszonkę zawiń wstaw do lodówki.

Upieczoną chałkę wystudź na kratce.
Rada: jeśli wolisz bardziej wytrawną chałkę, to kruszonkę zastąp posypką, wybierając na przykład mak lub ziarna sezamu.

Ciasto drożdżowe z powyższego przepisu możesz także upiec bez zaplatania w keksówce lub w kwadratowej formie. Taki placek drożdżowy smakuje równie pysznie.

Czytaj też:
Zostały ci czerstwe bułki? Zrób z nich pyszne kluski
Czytaj też:
Pancakes są bardzo puszyste i pyszne. To przepis na idealne śniadanie na słodko. Moja rodzina je pokochała