Nie uwierzycie z jakiego składnika robię tę pastę. Dopiero w takiej formie smakuje genialnie

Nie uwierzycie z jakiego składnika robię tę pastę. Dopiero w takiej formie smakuje genialnie

Dodano: 
Kanapka z pastą
Kanapka z pastą Źródło: Shutterstock / Chudo2307
Często robię pasty do pieczywa, bo smakiem przewyższają one klasyczne dodatki. A przygotowanie pasty z twarogu czy wędzonej ryby wcale nie jest trudno. Dziś jednak zapraszam was na pastę z zupełnie innego składnika.

Pasty kojarzą się ze smarowną konsystencję, którą najłatwiej uzyskać z dość miękkiego składnika. Jednak tym razem sięgnęłam po nieco inny produkt. Częstą kładziemy go na kanapkach, ale w innej formie. A po rozdrobnieniu i połączeniu z prostymi dodatkami zamienia się w przepyszne smarowidło.

Z jakiej szynki zrobić pastę?

Moją pastę zrobiłam z szynki. Kupiłam jej spory kawałek, ale nie była jakoś rewelacyjnie smaczna. Rodzina jadła ją więc powoli i zaczęłam obawiać się, czy się nie zepsuje. Dlatego postanowiłam zamienić ją w smarowidło do pieczywa. Jaka to była szynka? Konserwowa, dość zwarta, bez skórki. Przed przerobieniem na pastę tylko ją drobno pokroiłam, a potem rozdrobniłam przy pomocy widelca z pozostałymi składnikami. Pastę do pieczywa można też zrobić z szynki drobiowej czy szynki białej, czyli niewędzonej.

Jak zrobić pyszną pastę z szynki?

By przygotować pastę z szynki, wędlinę należy pokroić w plasterki, a potem w paski i drobną kostkę. Warto do niej dorzucić inny składnik, który poprawi smarowność pasty, a także jej smak i pożywność. Ja użyłam jajek gotowanych na twardo, które także drobno posiekałam. Całość rozmieszałam z majonezem i odrobiną musztardy, a potem połączyłam z drobno posiekanym ogórkiem kiszonym i z cebulką.

Przepis: Pasta z szynki

Pożywna pasta z szynki konserwowej i gotowanych jajek

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
265 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g szynki konserwowej lub drobiowej
  • 2 jajka
  • 1–2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 ogórek kiszony lub konserwowy
  • kawałek cebuli
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składnikówJajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz, drobno posiekaj. Szynkę pokrój w plasterki, a potem w kostkę. Możesz też zblendować ją na gładką masę. Wymieszaj z jajkami.
  2. Łączenie składnikówOgórek i cebulę oczyść, pokrój w drobną kostkę, dodaj do pasty. Połącz z majonezem i musztardą, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Jak podać pastę z szynki?

Pastę z szynki najprościej jest podać na kromkach pieczywa. Może to być chleb razowy, tostowy, a także kromki bułki czy kawałki bagietki. Dobrze też będzie smakować podana na krakersach, jako wypełnienie jajek, warzyw czy kruchych babeczek.

Czytaj też:
Rozgniatam awokado i mieszam z dwoma dodatkami. Ta pasta do pieczywa jest zdrowa i pyszna
Czytaj też:
Wzięłam twarożek i dwa aromatyczne dodatki. To jedna z najlepszych past, jaką przygotowałam