Pasty kojarzą się ze smarowną konsystencję, którą najłatwiej uzyskać z dość miękkiego składnika. Jednak tym razem sięgnęłam po nieco inny produkt. Częstą kładziemy go na kanapkach, ale w innej formie. A po rozdrobnieniu i połączeniu z prostymi dodatkami zamienia się w przepyszne smarowidło.
Z jakiej szynki zrobić pastę?
Moją pastę zrobiłam z szynki. Kupiłam jej spory kawałek, ale nie była jakoś rewelacyjnie smaczna. Rodzina jadła ją więc powoli i zaczęłam obawiać się, czy się nie zepsuje. Dlatego postanowiłam zamienić ją w smarowidło do pieczywa. Jaka to była szynka? Konserwowa, dość zwarta, bez skórki. Przed przerobieniem na pastę tylko ją drobno pokroiłam, a potem rozdrobniłam przy pomocy widelca z pozostałymi składnikami. Pastę do pieczywa można też zrobić z szynki drobiowej czy szynki białej, czyli niewędzonej.
Jak zrobić pyszną pastę z szynki?
By przygotować pastę z szynki, wędlinę należy pokroić w plasterki, a potem w paski i drobną kostkę. Warto do niej dorzucić inny składnik, który poprawi smarowność pasty, a także jej smak i pożywność. Ja użyłam jajek gotowanych na twardo, które także drobno posiekałam. Całość rozmieszałam z majonezem i odrobiną musztardy, a potem połączyłam z drobno posiekanym ogórkiem kiszonym i z cebulką.
Przepis: Pasta z szynki
Pożywna pasta z szynki konserwowej i gotowanych jajek
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 265 w każdej porcji
Składniki
- 200 g szynki konserwowej lub drobiowej
- 2 jajka
- 1–2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 ogórek kiszony lub konserwowy
- kawałek cebuli
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie składnikówJajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz, drobno posiekaj. Szynkę pokrój w plasterki, a potem w kostkę. Możesz też zblendować ją na gładką masę. Wymieszaj z jajkami.
- Łączenie składnikówOgórek i cebulę oczyść, pokrój w drobną kostkę, dodaj do pasty. Połącz z majonezem i musztardą, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Jak podać pastę z szynki?
Pastę z szynki najprościej jest podać na kromkach pieczywa. Może to być chleb razowy, tostowy, a także kromki bułki czy kawałki bagietki. Dobrze też będzie smakować podana na krakersach, jako wypełnienie jajek, warzyw czy kruchych babeczek.
Czytaj też:
Rozgniatam awokado i mieszam z dwoma dodatkami. Ta pasta do pieczywa jest zdrowa i pysznaCzytaj też:
Wzięłam twarożek i dwa aromatyczne dodatki. To jedna z najlepszych past, jaką przygotowałam