Rozgniatam awokado i mieszam z dwoma dodatkami. Ta pasta do pieczywa jest zdrowa i pyszna

Rozgniatam awokado i mieszam z dwoma dodatkami. Ta pasta do pieczywa jest zdrowa i pyszna

Dodano: 
Pasta z awokado
Pasta z awokado Źródło: Shutterstock / Fuzull Hanum
Jeśli tak, jak ja lubicie pasty do pieczywa, podrzucam wam pomysł na kolejną. Jej głównym składnikiem będzie kremowe awokado. Wystarczy dorzucić do niego tylko dwa składniki, a kanapki znikną w mgnieniu oka.

Pasty do pieczywa to przebój moich śniadań i kolacji. Ponieważ robi się je szybko, zwykle szykuję od razu dwa różne smarowidła i kroję pieczywo. Każdy nakłada sobie, to co lubi i ile chce. Dziś chcę wam zaprezentować jedną z najsmaczniejszych i najpożywniejszych past do pieczywa. Robię ją z awokado i dwóch dodatków.

Po czym poznać dojrzałe awokado?

Na pastę najlepsze jest dojrzało awokado o kremowym, jednolicie zielonym miąższu. Jak je poznać? Wystarczy nacisnąć owoc na węższym końcu. Gdy jest miękki, awokado najprawdopodobniej jest idealne do jedzenia. Zwykle ma też wtedy nie błyszczącą, a matową skórkę. Mogą na nim wystąpić drobne, ciemne przebarwienia, ale nie duże plamy. Te zwykle eliminują już awokado z użycia, bo powodują, że owoc robi się niesmaczny.

Jak zrobić sycącą pastę z awokado?

Pasta z awokado sama w sobie jest sycąca. Ja jednak dorzucam do niej jeszcze jajko ugotowane na twardo, dzięki czemu robi się o wiele zdrowsza i pożywniejsza. To też ekonomiczne rozwiązanie, bo awokado jest dosyć drogie, a dodatek jajka zwiększa ilość smarowidła. Doskonałym dodatkiem do pasty z awokado jest też drobno posiekana, ostra papryka. Dodaje paście wyraźnego smaku i charakteru.

Przepis: Pasta z awokado

Sycąca pasta z awokado, jajka i ostrej papryki

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
90 w każdej porcji

Składniki

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 jajka
  • kawałek papryczki chili
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówJajko ugotuj na twardo. Wystudź, obierz, drobno posiekaj. Papryczkę umyj, oczyść, pokrój w drobną kostkę. Awokado umyj, przekrój wzdłuż na połowę, usuń pestkę, wyjmij miąższ.
  2. Wykańczanie pastyAwokado umieść w miseczce, rozgnieć widelcem. Dodaj posiekane jajko, całość dokładnie połącz. Wymieszaj z chili, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Te składniki też pasują do pasty z awokado

Awokado w pastach możecie też łączyć z innymi składnikami. Jajko da się zastąpić np. kremowym twarożkiem, twarożkiem ziarnistym czy tuńczykiem z puszki. Smak pasty doskonale podkreśli też drobno posiekana cebula oraz sok z cytryny. Można też sięgnąć po szczypiorek lub czosnek.

Czytaj też:
Wzięłam twarożek i dwa aromatyczne dodatki. To jedna z najlepszych past, jaką przygotowałam
Czytaj też:
O tej porze roku pastę jajeczną robię tylko w ten sposób. Szkoda, że ten dodatek zaraz zniknie