Pasty do pieczywa to przebój moich śniadań i kolacji. Ponieważ robi się je szybko, zwykle szykuję od razu dwa różne smarowidła i kroję pieczywo. Każdy nakłada sobie, to co lubi i ile chce. Dziś chcę wam zaprezentować jedną z najsmaczniejszych i najpożywniejszych past do pieczywa. Robię ją z awokado i dwóch dodatków.
Po czym poznać dojrzałe awokado?
Na pastę najlepsze jest dojrzało awokado o kremowym, jednolicie zielonym miąższu. Jak je poznać? Wystarczy nacisnąć owoc na węższym końcu. Gdy jest miękki, awokado najprawdopodobniej jest idealne do jedzenia. Zwykle ma też wtedy nie błyszczącą, a matową skórkę. Mogą na nim wystąpić drobne, ciemne przebarwienia, ale nie duże plamy. Te zwykle eliminują już awokado z użycia, bo powodują, że owoc robi się niesmaczny.
Jak zrobić sycącą pastę z awokado?
Pasta z awokado sama w sobie jest sycąca. Ja jednak dorzucam do niej jeszcze jajko ugotowane na twardo, dzięki czemu robi się o wiele zdrowsza i pożywniejsza. To też ekonomiczne rozwiązanie, bo awokado jest dosyć drogie, a dodatek jajka zwiększa ilość smarowidła. Doskonałym dodatkiem do pasty z awokado jest też drobno posiekana, ostra papryka. Dodaje paście wyraźnego smaku i charakteru.
Przepis: Pasta z awokado
Sycąca pasta z awokado, jajka i ostrej papryki
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 90 w każdej porcji
Składniki
- 1 dojrzałe awokado
- 2 jajka
- kawałek papryczki chili
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówJajko ugotuj na twardo. Wystudź, obierz, drobno posiekaj. Papryczkę umyj, oczyść, pokrój w drobną kostkę. Awokado umyj, przekrój wzdłuż na połowę, usuń pestkę, wyjmij miąższ.
- Wykańczanie pastyAwokado umieść w miseczce, rozgnieć widelcem. Dodaj posiekane jajko, całość dokładnie połącz. Wymieszaj z chili, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Te składniki też pasują do pasty z awokado
Awokado w pastach możecie też łączyć z innymi składnikami. Jajko da się zastąpić np. kremowym twarożkiem, twarożkiem ziarnistym czy tuńczykiem z puszki. Smak pasty doskonale podkreśli też drobno posiekana cebula oraz sok z cytryny. Można też sięgnąć po szczypiorek lub czosnek.
Czytaj też:
Wzięłam twarożek i dwa aromatyczne dodatki. To jedna z najlepszych past, jaką przygotowałamCzytaj też:
O tej porze roku pastę jajeczną robię tylko w ten sposób. Szkoda, że ten dodatek zaraz zniknie