Pasta to jeden z najsmaczniejszych dodatków do pieczywa. Dużą jej zaletą jest fakt, że można ją przygotować z rozmaitych składników i tym samym dopasować jej smak do upodobań rodziny. Tym razem sięgnęłam po twarożek i dwa aromatyczne dodatki. Ekspresowo zamieniłam je w wyborne smarowidło do chleba.
Z jakiego twarożku zrobić pastę do pieczywa?
Podstawą tej pasty do pieczywa jest twarożek. Ja sięgnęłam po śmietankowy, o kremowej konsystencji. Można też jednak wykorzystać tu gęsty twaróg sernikowy lub zwykły twaróg. Ten ostatni warto wcześniej zblendować lub dokładnie rozgnieść widelcem. Pasta nie będzie idealnie kremowa, ale czasami jest to nawet zaletą.
Jak zrobić aromatyczną pastę do pieczywa?
Do mojej twarogowej pasty do pieczywa dorzuciłam dwa dodatki. To suszone pomidory i tuńczyk z puszki. Dzięki nim powstało smarowidło nie tylko pełne smaku, ale też niezwykle pożywne i sycące. Taką pastę robi się dosłownie raz-dwa, zwłaszcza gdy wykorzysta się blender.
Przepis: Pasta z suszonymi pomidorami
Twarogowa pasta z dodatkiem suszonych pomidorów i tuńczyka z puszki
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 140 w każdej porcji
Składniki
- 200 g twarożku kremowego
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 5–6 suszonych pomidorów w oleju
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2–3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówTuńczyk z puszki odsącz z sosu. Pomidory również odsącz z oliwy, jednak nie musisz bardzo dokładnie (oliwa doda paście smaku). Pokrój je na małe kawałki.
- Łączenie składnikówW miseczce umieść twarożek, tuńczyka i pomidory. Składniki krótko zblenduj. Pastę wymieszaj z posiekaną natką, dopraw do smaku sokiem z cytryny i przyprawami.
Inne dodatki do twarogowo-pomidorowej pasty do pieczywa
Jeśli nie macie pod ręką tuńczyka z puszki, możecie go zastąpić innym składnikiem. Dobrze sprawdzi się tu np. gotowana szynka, gęste pesto czy starty parmezan. Każdy z tych dodatków ma inny smak i aromat, ale doskonale komponuje się i z twarożkiem i z suszonymi pomidorami. Możecie więc sami zdecydować, w jakie nuty smakowe chcecie pójść. Każda opcja będzie smaczna i pożywna.
Czytaj też:
To moja ulubiona pasta do pieczywa. Robię ją z popularnej ryby i wyrazistego dodatkuCzytaj też:
Najlepsza pasta do kanapek, jaką zrobisz w domu. Gładka, sycąca i znika w sekundę