To najlepsze śniadanie, jakie możesz zrobić z jajek i pomidorów. Kremowe, pachnące, gotowe w 20 minut

To najlepsze śniadanie, jakie możesz zrobić z jajek i pomidorów. Kremowe, pachnące, gotowe w 20 minut

Dodano: 
Menemen
Menemen Źródło: Shutterstock / Chzu
Masz jajka, warzywa i ser? To wystarczy, by stworzyć śniadanie, które zachwyci każdego przy stole. Jest proste, szybkie i smakuje tak, że będziesz chciał je powtarzać co weekend.

Menemen to nic innego jak jajecznica po turecku. Nazwa potrawy pochodzi od miasta Menemen w prowincji Izmir, gdzie danie to zyskało ogromną popularność. Jajka w tej wersji zachwycają wyjątkowym smakiem oraz kremową konsystencją i stały się jednym z symboli kuchni tureckiej. Danie to świetnie sprawdza się jako pomysł na leniwe, weekendowe śniadanie w rodzinnym gronie.

Menemen – aromatyczna jajecznica z warzywami

Menemen pod względem składu przypomina nieco szakszukę, jednak w tym przypadku jajka są roztrzepywane razem z podduszonymi warzywami. W Turcji trwa debata na temat dodawania do potrawy cebuli – składnik ten dodawany jest jedynie w niektórych regionach. Moim zdaniem cebula świetnie podkreśla smak pozostałych składników i sprawia, że menemen zyskuje wyjątkowy aromat. Do potrawy można dodać również inne składniki np. turecką kiełbasę wołową (sucuk) o wyrazistej nucie czosnku. To danie jest idealnym wyborem nie tylko na pożywne śniadanie, ale także szybki obiad i kolację. Turecka jajecznica najlepiej smakuje serwowana na patelni z dodatkiem pieczywa, którym można nabierać porcje aromatycznej, kremowej potrawy.

Jak zrobić śniadanie z jajek i pomidorów, które pachnie Turcją i rozpływa się w ustach?

Przygotowanie menemenu nikomu nie sprawi żadnych problemów. Sekretem smaku tureckiej jajecznicy jest odpowiednie połączenie warzyw i jajek. Najpierw podduszam czerwoną lub zieloną paprykę z cebulą (można również dodać nieco czosnku), a następnie dorzucam pozbawione skórki i gniazd nasiennych, drobno pokrojone, pomidory malinowe. Poza sezonem na soczyste, słodkie pomidory używam wysokiej jakości passaty lub pomidorów krojonych w puszce. Do podduszonych warzyw dodaję roztrzepane jajka i smażę, aż się zetną. Dopełnieniem smaku potrawy jest aromatyczny, słony ser Gazi, który możesz zastąpić serem feta, a także np. parmezanem.

Wskazówka: jeżeli lubisz pikantne dania, to polecam dodać na patelnię papryczkę chili lub ostrą pastę z papryki.

Przepis: Menemen

Pyszne kremowe jajka w pomidorach.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Turecka
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
318 w każdej porcji

Składniki

  • 6 dużych jajek
  • 3 średnie pomidory malinowe
  • 1 mała papryka zielona
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 80 g tureckiego sera Gazi
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie warzywPomidory sparz, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w małą kostkę. Cebulę i paprykę pokrój w małą kostkę.
  2. Smażenie warzywNa patelni rozgrzej oliwę z oliwek i masło (możesz też użyć samej oliwy lub samego masła). Dodaj cebulę oraz paprykę i smaż, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa zmiękną. Następnie wrzucić na patelnię pokrojone pomidory i duś na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż pomidory się rozpadną i nadmiar wody odparuje.
  3. Dodanie jajek i seraWbij jajka na patelnię i wymieszaj z warzywami. Smaż do uzyskania preferowanego stopnia ścięcia jajek. Na koniec dodaj pokruszony ser i wymieszaj. Dopraw gotową potrawę solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Menemen serwuję od razu po przygotowaniu. Przed podaniem posypuję potrawę posiekaną zieleniną np. natką pietruszki, szczypiorkiem lub cebulką dymką.

Czytaj też:
Na wiosnę zamiast chleba zajadamy to pyszne ciasto. Robię je z taniego warzywa
Czytaj też:
Miksuję awokado i trzy zdrowe dodatki. To smoothie jest idealne na początek dnia