Menemen to nic innego jak jajecznica po turecku. Nazwa potrawy pochodzi od miasta Menemen w prowincji Izmir, gdzie danie to zyskało ogromną popularność. Jajka w tej wersji zachwycają wyjątkowym smakiem oraz kremową konsystencją i stały się jednym z symboli kuchni tureckiej. Danie to świetnie sprawdza się jako pomysł na leniwe, weekendowe śniadanie w rodzinnym gronie.
Menemen – aromatyczna jajecznica z warzywami
Menemen pod względem składu przypomina nieco szakszukę, jednak w tym przypadku jajka są roztrzepywane razem z podduszonymi warzywami. W Turcji trwa debata na temat dodawania do potrawy cebuli – składnik ten dodawany jest jedynie w niektórych regionach. Moim zdaniem cebula świetnie podkreśla smak pozostałych składników i sprawia, że menemen zyskuje wyjątkowy aromat. Do potrawy można dodać również inne składniki np. turecką kiełbasę wołową (sucuk) o wyrazistej nucie czosnku. To danie jest idealnym wyborem nie tylko na pożywne śniadanie, ale także szybki obiad i kolację. Turecka jajecznica najlepiej smakuje serwowana na patelni z dodatkiem pieczywa, którym można nabierać porcje aromatycznej, kremowej potrawy.
Jak zrobić śniadanie z jajek i pomidorów, które pachnie Turcją i rozpływa się w ustach?
Przygotowanie menemenu nikomu nie sprawi żadnych problemów. Sekretem smaku tureckiej jajecznicy jest odpowiednie połączenie warzyw i jajek. Najpierw podduszam czerwoną lub zieloną paprykę z cebulą (można również dodać nieco czosnku), a następnie dorzucam pozbawione skórki i gniazd nasiennych, drobno pokrojone, pomidory malinowe. Poza sezonem na soczyste, słodkie pomidory używam wysokiej jakości passaty lub pomidorów krojonych w puszce. Do podduszonych warzyw dodaję roztrzepane jajka i smażę, aż się zetną. Dopełnieniem smaku potrawy jest aromatyczny, słony ser Gazi, który możesz zastąpić serem feta, a także np. parmezanem.
Wskazówka: jeżeli lubisz pikantne dania, to polecam dodać na patelnię papryczkę chili lub ostrą pastę z papryki.
Przepis: Menemen
Pyszne kremowe jajka w pomidorach.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Turecka
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 318 w każdej porcji
Składniki
- 6 dużych jajek
- 3 średnie pomidory malinowe
- 1 mała papryka zielona
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 80 g tureckiego sera Gazi
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie warzywPomidory sparz, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w małą kostkę. Cebulę i paprykę pokrój w małą kostkę.
- Smażenie warzywNa patelni rozgrzej oliwę z oliwek i masło (możesz też użyć samej oliwy lub samego masła). Dodaj cebulę oraz paprykę i smaż, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa zmiękną. Następnie wrzucić na patelnię pokrojone pomidory i duś na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż pomidory się rozpadną i nadmiar wody odparuje.
- Dodanie jajek i seraWbij jajka na patelnię i wymieszaj z warzywami. Smaż do uzyskania preferowanego stopnia ścięcia jajek. Na koniec dodaj pokruszony ser i wymieszaj. Dopraw gotową potrawę solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Menemen serwuję od razu po przygotowaniu. Przed podaniem posypuję potrawę posiekaną zieleniną np. natką pietruszki, szczypiorkiem lub cebulką dymką.
Czytaj też:
Na wiosnę zamiast chleba zajadamy to pyszne ciasto. Robię je z taniego warzywaCzytaj też:
Miksuję awokado i trzy zdrowe dodatki. To smoothie jest idealne na początek dnia