Wystarczy odrobina kreatywności, by awokado stało się prawdziwą gwiazdą śniadania. Spróbuj mojego przepisu, a gwarantuję, że zaczniesz dzień z uśmiechem na twarzy i pozytywną energią. Sekretem tego dania jest nietypowa baza – chrupiąca chałka, która nabiera niepowtarzalnego smaku, gdy podsmażysz ją na patelni z odrobiną masła. Ciepła i rumiana w połączeniu z kremowym awokado tworzy duet, który zaskakuje wyjątkowym smakiem.
Jak zrobić śniadanie z chałki i awokado?
Zaletą tego śniadania jest to, że pieczywo nie musi być świeże. W tym przepisie stawiamy na chałkę, ale jeśli masz w domu czerstwy chleb lub bułki, również świetnie się sprawdzą jako dodatek do naszej pasty z awokado. W przypadku wyjątkowo suchego pieczywa warto użyć nieco więcej masła, aby nadać mu odpowiednią chrupkość i smak.
Porada: Jeśli nie masz ochoty lub czasu na smażenie pieczywa na patelni, możesz zastąpić tę metodę podgrzaniem go w piekarniku. Wystarczy kilka minut w nagrzanym piecu, ale pamiętaj, aby nie pozostawiać pieczywa zbyt długo, aby uniknąć przypalenia. Prosta alternatywa, która pozwala szybko przygotować smaczne i chrupiące grzanki!
Przepis: Chałka z pastą z awokado
Pyszne połączenie lekko słodkiej chałki i pasty z jajkami zapewni Ci energię na cały dzień.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 558 w każdej porcji
Składniki
Pasta z awokado:
- 1 dojrzałe awokado
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- Szczypta soli i pieprzu
Pieczywo:
- 2 kromki chałki
- 2 łyżki masła
Dodatki:
- 4 jajka
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania
- Przygotowanie smarowidłaRozgnieć miąższ z awokado widelcem na gładką masę. Dodaj sok z cytryny, sól i pieprz, a następnie dokładnie wymieszaj.
- Przygotowanie pieczywaRozsmaruj masło na kromkach chałki. Opiecz je na suchej patelni.
- PodanieUsmaż sadzone jajka, Ułóż je na posmarowanym pastą pieczywie.
Jak wybrać awokado?
Wybór idealnego awokado w sklepie może być łatwy, jeśli zwrócisz uwagę na kilka szczegółów. Po pierwsze, sprawdź kolor skórki – w przypadku odmiany Hass dojrzałe awokado ma ciemnobrązową lub niemal czarną barwę, podczas gdy inne odmiany mogą być bardziej zielone. Następnie delikatnie naciśnij owoc – dojrzałe awokado powinno być lekko miękkie, ale nie gąbczaste. Ważnym trikiem jest także sprawdzenie ogonka – wystarczy go usunąć i spojrzeć na miąższ. Jeśli jest jasnozielony, owoc jest świeży i gotowy do jedzenia; brązowy kolor sugeruje przejrzałość. Powierzchnia skórki powinna być gładka i pozbawiona plam czy uszkodzeń.
Jakie pieczywo do pasty z awokado?
W przepisie skupiłem się na chałce, ale są inne możliwości. Do pasty z awokado świetnie pasują domowe kajzerki i bagietki z czosnkiem. Kajzerki, dzięki puszystości i chrupiącej skórce, idealnie komponują się z kremowym awokado. Bagietki z czosnkiem, przygotowane z masłem, czosnkiem i pietruszką, podkreślają smak pasty intensywnym aromatem.
Czytaj też:
Ta pasta na kanapki z 2 składników nie ma sobie równych. Znika w 5 minut i każdy chce przepisCzytaj też:
Twaróg i kilka zdrowych dodatków zamieniam w wyborną przystawkę. Sprawdzi się też na śniadanie