Twaróg i kilka zdrowych dodatków zamieniam w wyborną przystawkę. Sprawdzi się też na śniadanie

Twaróg i kilka zdrowych dodatków zamieniam w wyborną przystawkę. Sprawdzi się też na śniadanie

Dodano: 
Blok twarogowy
Blok twarogowy Źródło: Shutterstock / kostrez
Twaróg to wartościowy produkt, który idealnie nadaje się na śniadanie. Można go spożyć na wiele sposobów i w każdej postaci jest smaczny. Jeśli jednak chcecie zamienić go w efektowną i pyszną potrawę, podpowiem wam, jak to zrobić.

Twaróg na śniadanie można podać np. krojony w plastry czy w postaci prostej pasty. Wtedy doskonałym dodatkiem będzie pieczywo świeże lub chrupkie. Jeśli jednak chcecie zjeść eleganckie śniadanie, możecie zamienić go w efektowny blok. Jest bardzo prosty i szybki do zrobienia. A sprawdzi się też, jako przystawka.

Jaki twaróg jest najlepszy na blok śniadaniowy?

Blok śniadaniowy można zrobić z klasycznego twarogu w kostce lub w postaci klinka. Ważne jednak, by twaróg nie był zbyt suchy. Dlatego najlepiej wybrać twaróg tłusty lub półtłusty, niezbyt mocno odciśnięty. Dobrze też sprawdzi się twaróg mielony z wiaderka. Dokładnie taki, jak na sernik. Nie powinien być jednak zbyt wodnisty.

Jak zrobić blok śniadaniowy z twarogu?

Blok śniadaniowy z twarogu można też nazwać twarogową terriną. Przygotowanie tej potrawy nie zajmie wam dużo czasu. Wystarczy tylko rozdrobnić dodatki, rozmieszać twaróg, a potem całość połączyć, przyprawić i zestalić rozpuszczoną żelatyną. Zastygły blok najlepiej podać na stół w całości, na półmisku. Można go udekorować plasterkami rzodkiewki, świeżego ogórka czy listkami koperku.

Przepis: Blok twarogowy

Śniadaniowy blok z twarogu, rzodkiewki i zieleniny

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
70 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g twarogu półtłustego lub tłustego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
  • pęczek rzodkiewek
  • szczypiorek
  • koperek
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie żelatyny i twaroguŻelatynę namocz w 2-3 łyżkach zimnej wody, podgrzej do rozpuszczenia, przestudź. Rozgnieć twaróg widelcem lub zmiksuj blenderem na gładką masę. Dodaj jogurt naturalny lub śmietanę, wymieszaj.
  2. Przygotowanie dodatkówRzodkiewki oczyść, opłucz, osusz, pokrój w półplasterki lub drobniej. Zieleninę opłucz, osusz, drobno posiekaj.
  3. Łączenie składnikówTwaróg wymieszaj z dodatkami, dopraw do smaku. Połącz z rozpuszczoną żelatyną. Masę przełóż do podłużnej formy wyłożonej folią spożywczą. Wyrównaj powierzchnię, przykryj ją folią spożywczą. Naczynie z blokiem twarogowym wstaw na kilka godzin do lodówki, by masa stężała.
  4. Serwowanie blokuGdy blok stężeje, zdejmij folię z wierzchu. Formę przykryj półmiskiem i całość obróć, by blok znalazł się na półmisku. Zdejmij pozostałą folię. Potrawę udekoruj, podawaj krojoną w plastry na przystawkę lub z pieczywem na śniadanie.

Te składniki też możesz dodać do bloku

Oprócz rzodkiewek i zieleniny do bloku twarogowego można też dodać inne składniki. Dobrze sprawdzi się np. ogórek świeży czy kiszony, a także czerwona i żółta papryka oraz cebula. Ogórki trzeba jednak po rozdrobnieniu dość dokładnie odcisnąć z soku. Zamiast szczypiorku i koperku możecie zaś dodać posiekaną natkę pietruszki, świeżą bazylię lub inne, ulubione zioła.

Czytaj też:
To genialne śniadanie wygląda jak deser, a jest pełne wartości odżywczych. Raz spróbujesz i zakochasz się w tym przepisie
Czytaj też:
Z czterech zdrowych składników robię pyszne smoothie. To jedno z moich ulubionych szybkich śniadań