Twaróg na śniadanie można podać np. krojony w plastry czy w postaci prostej pasty. Wtedy doskonałym dodatkiem będzie pieczywo świeże lub chrupkie. Jeśli jednak chcecie zjeść eleganckie śniadanie, możecie zamienić go w efektowny blok. Jest bardzo prosty i szybki do zrobienia. A sprawdzi się też, jako przystawka.
Jaki twaróg jest najlepszy na blok śniadaniowy?
Blok śniadaniowy można zrobić z klasycznego twarogu w kostce lub w postaci klinka. Ważne jednak, by twaróg nie był zbyt suchy. Dlatego najlepiej wybrać twaróg tłusty lub półtłusty, niezbyt mocno odciśnięty. Dobrze też sprawdzi się twaróg mielony z wiaderka. Dokładnie taki, jak na sernik. Nie powinien być jednak zbyt wodnisty.
Jak zrobić blok śniadaniowy z twarogu?
Blok śniadaniowy z twarogu można też nazwać twarogową terriną. Przygotowanie tej potrawy nie zajmie wam dużo czasu. Wystarczy tylko rozdrobnić dodatki, rozmieszać twaróg, a potem całość połączyć, przyprawić i zestalić rozpuszczoną żelatyną. Zastygły blok najlepiej podać na stół w całości, na półmisku. Można go udekorować plasterkami rzodkiewki, świeżego ogórka czy listkami koperku.
Przepis: Blok twarogowy
Śniadaniowy blok z twarogu, rzodkiewki i zieleniny
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 70 w każdej porcji
Składniki
- 500 g twarogu półtłustego lub tłustego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
- pęczek rzodkiewek
- szczypiorek
- koperek
- 3 łyżeczki żelatyny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie żelatyny i twaroguŻelatynę namocz w 2-3 łyżkach zimnej wody, podgrzej do rozpuszczenia, przestudź. Rozgnieć twaróg widelcem lub zmiksuj blenderem na gładką masę. Dodaj jogurt naturalny lub śmietanę, wymieszaj.
- Przygotowanie dodatkówRzodkiewki oczyść, opłucz, osusz, pokrój w półplasterki lub drobniej. Zieleninę opłucz, osusz, drobno posiekaj.
- Łączenie składnikówTwaróg wymieszaj z dodatkami, dopraw do smaku. Połącz z rozpuszczoną żelatyną. Masę przełóż do podłużnej formy wyłożonej folią spożywczą. Wyrównaj powierzchnię, przykryj ją folią spożywczą. Naczynie z blokiem twarogowym wstaw na kilka godzin do lodówki, by masa stężała.
- Serwowanie blokuGdy blok stężeje, zdejmij folię z wierzchu. Formę przykryj półmiskiem i całość obróć, by blok znalazł się na półmisku. Zdejmij pozostałą folię. Potrawę udekoruj, podawaj krojoną w plastry na przystawkę lub z pieczywem na śniadanie.
Te składniki też możesz dodać do bloku
Oprócz rzodkiewek i zieleniny do bloku twarogowego można też dodać inne składniki. Dobrze sprawdzi się np. ogórek świeży czy kiszony, a także czerwona i żółta papryka oraz cebula. Ogórki trzeba jednak po rozdrobnieniu dość dokładnie odcisnąć z soku. Zamiast szczypiorku i koperku możecie zaś dodać posiekaną natkę pietruszki, świeżą bazylię lub inne, ulubione zioła.
Czytaj też:
To genialne śniadanie wygląda jak deser, a jest pełne wartości odżywczych. Raz spróbujesz i zakochasz się w tym przepisieCzytaj też:
Z czterech zdrowych składników robię pyszne smoothie. To jedno z moich ulubionych szybkich śniadań