Nie ma nic lepszego niż zapach i smak świeżo upieczonych bułeczek, a domowe pieczywo bije na głowę produkty z wielu piekarni. Wbrew pozorom, przygotowanie pachnących, chrupiących z zewnątrz i miękkich w środku bułek kajzerek nie wymaga wiele wysiłku.
Dlaczego warto samemu piec domowe kajzerki?
Domowe kajzerki (i nie tylko, bo z poniższego przepisu można również upiec chrupiące bagietki i podłużne, małe bułeczki) mają naturalny, prosty skład. Co więcej, domowe pieczywo pozwala sporo zaoszczędzić – składniki nie są drogie, ciasto nie wymaga długiego pieczenia, a gotowe bułeczki nie robią się twarde już po kilku godzinach od zakupu. Przechowywane w suchym i chłodnym miejscu, doskonale smakują, nawet gdy są czerstwe – idealnie nadają się na zapiekanki z różnym farszem np. pieczarkami i żółtym serem, kurczakiem, sosem pomidorowym i serem mozzarella oraz szpinakiem i serem feta.
Jak zrobić domowe bułki kajzerki?
Domowe kajzerki piekę z ciasta na bazie m.in. mąki pszennej, letniej wody (opcjonalnie możesz użyć mleka lub mleka z wodą w proporcji 1:1), masła i drożdży. Używam świeżych drożdży, które możesz zastąpić 1 opakowaniem drożdży suchych. Polecam z suchych drożdży również przygotować rozczyn.
Z wyrastającego przez około 2 godziny ciasta (ciasto powinno podwoić swoją objętość) formuje okrągłe bułeczki, nacinam je nożem, za pomocą drobnego sitka oprószam mąką i odstawiam do napuszenia na 10-15 minut. Możesz też przed pieczeniem posmarować bułeczki jajkiem/mlekiem i posypać np. nasionami lnu.
Przepis: Bułki kajzerki
Domowe bułeczki nie mają sobie równych.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 230 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 300 ml letniej wody
- 3 łyżki roztopionego masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
- 1 łyżka mąki pszennej do oprószenia kajzerek
Sposób przygotowania
- Uszykowanie rozczynuW miseczce wymieszaj pokruszone drożdże z cukrem, 125 ml letniej wody oraz 2 łyżkami mąki pszennej. Odstaw rozczyn do wyrośnięcia – powinien mocno się spienić i podwoić swoją objętość.
- Przygotowanie i wyrabianie ciastaPozostałą mąkę pszenną przesiej razem z solą do dużej miski. Dodaj wyrośnięty rozczyn, letnie masło i 125 ml letniej wody. Wymieszaj składniki łyżką, a następnie wyrób jednolite, elastyczne ciasto.
- Wyrastanie ciastaUformowane w kulę ciasto umieść w dużej misce, przykryj folią spożywczą lub wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Formowanie kajzerek i ponowne wyrastaniePodziel wyrośnięte ciasto na 10-12 równych porcji i z każdej uformuj kulkę. Ułóż kulki z ciasta na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika, rozpłaszcz, oprósz mąką i zrób płytkie nacięcia na krzyż. Przykryj blachę ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 10-15 minut.
- PieczenieNagrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz bułki kajzerki przez 20 minut – powinny ładnie urosnąć i się przyrumienić. Gotowe bułki wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce.
Porada: jeżeli preferujesz bardziej dietetyczne pieczywo, to zmniejsz ilość mąki pszennej do 200 g, dodaj 200 g mąki pełnoziarnistej oraz po 50 g otrębów pszennych i owsianych. Z takiego ciasta upieczesz przepyszne, chrupiące bułeczki grahamki.
Czytaj też:
Puszyste drożdżowe oczka robię z kruszonką i superowocem. To deser, który pokocha każdyCzytaj też:
Moja rodzina uwielbia te pulchne cynamonowe ślimaczki. Ten prosty przepis to hit