Bagietki czosnkowe to ulubiony przysmak mojego męża. Niedawno jednak tak narzekał na ich ceny, że aż zaczęłam szukać alternatywy. Z pomocą przyszedł nam nasz wspólny znajomy, który podrzucił przepis na pyszne masło czosnkowe. Posmarowanie nim pieczywa sprawiło, że wypiek od razu nabrał charakteru. Był o niebo lepszy niż sklepowe gotowce. Zrobienie tej prostej przekąski zajmuje ci raptem 5 minut, więc musisz spróbować.
Jak zrobić wyśmienite bagietki czosnkowe?
Pieczywo lepsze niż z niejednej piekarni niskim nakładem pracy wykonasz w domu. Wystarczy, że weźmiesz zwykłą bagietkę, ponacinasz ją odpowiednio i wypełnisz utworzone w ten sposób przestrzenie aromatycznym masłem czosnkowym. Oprócz pieczywa potrzebne ci będą zaledwie dwa składniki – dobrej jakości masło oraz świeży czosnek. To, co spróbujesz?
Przepis: Domowe bagietki czosnkowe
Pyszne pieczywo z masłem czosnkowym, które smakuje lepiej niż w niejednej piekarni.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 337 w każdej porcji
Składniki
- 1 bagietka francuska o długości 50 cm
- 100 g miękkiego masła
- 4 ząbki czosnku
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Szykowanie masła czosnkowegoMasło umieść w misce. Dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszaj. Dopraw odrobiną soli oraz pieprzu.
- Robienie domowej bagietki czosnkowejBagietkę ponacinaj nożem tak, aby uzyskać paseczki o szerokości 5-7 mm. Powstałe przestrzenie posmaruj masłem czosnkowym wedle uznania. Podawaj od razu lub zapiekaj w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 3-4 minuty (grzałka w trybie góra-dół).
Jak podawać bagietki z masłem czosnkowym?
U mnie w domu takie pieczywo bardzo często stanowi dodatek do mięsnych potraw. Masło czosnkowe znakomicie bowiem podkreśla smak długo duszonego w sosie własnym schabu czy gulaszu z łopatki wieprzowej. Mąż często decyduje się też na zapiekanie bagietek czosnkowych z dodatkiem sera żółtego. Gotowe kanapki na ciepło polewa ketchupem. To całkiem smaczna i szybka przekąska.
Lekko zrumienione bagietki czosnkowe będą też znakomicie pasowały do warzywnych sałatek z sosem winegret. Możesz je po prostu schrupać albo pokroić w niewielką kostkę, uzyskując pięknie pachnące grzanki.
Inne warianty bagietek czosnkowych
Gdy mam nieco więcej czasu i wybiorę się na bazarek, robię masło czosnkowe z dodatkiem świeżych ziół. Najczęściej dodaję posiekaną natkę pietruszki, bazylię lub oregano. Jeśli planuję przygotowanie zapiekanej bagietki czosnkowej z pomidorami i serem żółtym, stawiam na to ostatnie zioło – znakomicie podkreśla smak warzywa, a po domu rozchodzi się cudowny zapach.
Czytaj też:
Tę ekspresową przekąskę zrobiłam z produktów, które każdy ma w domu. Okazała się hitemCzytaj też:
Wydrąż bułki i zapiecz z pysznym farszem. Prosty sposób na rewelacyjne zapiekanki