Dokładam do omleta pożywny dodatek i mam wartościowe śniadanie. Jest szybkie i pyszne

Dokładam do omleta pożywny dodatek i mam wartościowe śniadanie. Jest szybkie i pyszne

Dodano: 
Omlet z chlebem
Omlet z chlebem Źródło: Shutterstock / Radoxist studio
Jajka to jeden z najlepszych produktów, jaki możemy zjeść na śniadanie. Da się je ugotować, zrobić z nich jajecznicę lub pyszny omlet. Ten ostatni wzbogacam zwykle pożywnym dodatkiem, dzięki czemu raz-dwa mam sycący posiłek.

Chyba najszybszym daniem z jaj, jakie możemy zrobić na śniadanie jest jajecznica. Wystarczy tylko wymieszać jajka i usmażyć na patelni mieszając. Jednak niemal tak samo robi się omlet. Z tą różnicą, że jajecznej masy nie miesza się w czasie smażenia. A smakuje doskonale, zwłaszcza jeśli wzbogaci się go dodatkami. Ja dokładam do niego kromkę chleba, dzięki czemu śniadanie jest jeszcze bardziej kompletne.

Jak przyrządza się omlet naturalny?

Omlet naturalny to inaczej omlet francuski. By go przygotować wystarczy rozkłócić jajka z odrobiną soli i wylać masę na patelnię z odrobiną tłuszczu. Omlet smaży się na niedużym ogniu, do czasu, aż jego wierzchnia warstwa się zetnie. Teraz wystarczy złożyć go na pół i podać. Nim jednak wierzchnia warstwa omleta się zetnie, można na niej położyć dodatki typu szynka czy szpinak. Dodatki można też najpierw podsmażyć na patelni, a potem zalać je masą jajeczną i całość usmażyć. W ten sposób powstanie omlet mieszany.

Jak zrobić omlet z chlebem?

Omlet z chlebem to danie podobne nieco do jajecznicy podanej z pieczywem. Robi się go jednak nieco inaczej, bo kromkę pieczywa podgrzewa się w masie jajecznej. Dzięki temu jest ciepła i stanowi całość z omletem. Najlepiej sięgnąć po pełnoziarniste pieczywo, dzięki czemu powstanie pełnowartościowe śniadanie.

Przepis: Omlet z chlebem

Omlet naturalny z dodatkiem papryki, szczypiorku i chleba

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
300

Składniki

  • kawałek czerwonej papryki
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 jajka
  • 1 kromka chleba pełnoziarnistego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Podsmażanie dodatkówPaprykę umyj, pokrój w kostkę. Szczypior opłucz, osusz, posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, wsyp paprykę, smaż minutę. Dodaj szczypiorek, chwilę go przesmaż.
  2. Smażenie omletaJajka wybij do miseczki. Rozkłóć je widelcem z odrobiną soli i pieprzu. Masą zalej warzywa na patelni. Na połowie omleta połóż kromkę chleba, lekko ją wciśnij. Smaż całość pod przykryciem, aż wierzch omleta lekko się zetnie. Wtedy złóż omlet na połowę i przełóż go na talerz.

Jakie składniki można dodać do omleta?

Jeśli chcecie urozmaicić smak i podnieść wartość odżywczą omleta, możecie wzbogacić go także warzywami. W tym celu zanim wylejecie masę jajeczną, na patelni podsmażcie np. pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę, cukinię, oliwki, szczypiorek czy pomidory. Potem zalejcie je masą jajeczną, wymieszajcie i smażcie pod przykryciem, aż wierzchnia warstwa omleta się zetnie.

Czytaj też:
Oprócz jajek i warzyw dodaję do omleta zaskakujący składnik. To danie syci, jak mało co
Czytaj też:
Masę jajeczną wzbogacam o pyszne dodatki i smażę. To najlepsze śniadanie na chłodne poranki