Masę jajeczną wzbogacam o pyszne dodatki i smażę. To najlepsze śniadanie na chłodne poranki

Masę jajeczną wzbogacam o pyszne dodatki i smażę. To najlepsze śniadanie na chłodne poranki

Dodano: 
Frittata
Frittata Źródło: Shutterstock / Teresa Kasprzycka
Ta propozycja śniadaniowa z pewnością przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom jaj. Będzie to potrawa niezwykle podobna do omleta, jednak o wiele pożywniejsza, bo wzbogacona mnóstwem dodatków. Po jej zjedzeniu będziecie mieć energię na kilka godzin.

Potrawy z jaj są nie tylko smaczne, ale też bardzo pożywne. Mają też jeszcze inną zaletę, która jest istotna zwłaszcza rano – robi się je bardzo szybko. To dlatego, że jajka błyskawicznie się smażą i gotują. Dziś proponuję wam potrawę, która jest podobna do omleta, jednak o wiele bardziej sycąca, bo zawiera kilka pożywnych dodatków. Jej przygotowanie nie zajmie wam o wiele więcej czasu, niż sporządzenie jajecznicy czy klasycznego omletu.

Czym się różni frittata od omleta?

Frittata to w sumie też omlet, tyle, że we włoskiej wersji. Jej podstawą są jajka, które jednak wzbogaca się wieloma dodatkami. Z tego powodu potrawa ta jest niezwykle treściwa i sycąca. To, co jeszcze różni klasyczną frittatę od omletu, to fakt, że włoski omlet najpierw się smaży, a potem zapieka w piekarniku. Dzięki temu frittata jest lekka i puszysta.

Jak przygotować frittatę na patelni?

Choć klasyczną frittatę dopieka się w piekarniku, ja jednak nieco modyfikuję przepis, bo zależy mi na czasie. Dlatego całe danie przyrządzam na patelni i tylko na kuchence. Frittatę smażę bowiem pod przykryciem, co sprawia, że wierzchnia warstwa omletu ładnie się ścina i to bez wstawiania do piekarnika.

Przepis: Frittata z patelni

Włoski omlet z szynką, pieczarkami, szpinakiem, papryką i suszonymi pomidorami

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
380 w każdej porcji

Składniki

  • 4 duże jajka
  • 4 pieczarki
  • 4 plastry szynki
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 50 g świeżego szpinaku
  • 4 suszone pomidory
  • 50 g sera żółtego
  • 2 łyżki mleka
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składnikówPieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Szpinak opłucz, osusz. Paprykę oczyść, pokrój w paski lub w kostkę. Pomidory osącz, pokrój w paski. Szynkę pokrój w paski.
  2. Podsmażanie składnikówNa patelni rozgrzej olej, wrzuć pieczarki i smaż je na średnim ogniu, aż się zrumienią. Dodaj paprykę, szynkę i suszone pomidory. Smaż 2-3 minuty, aż papryka lekko zmięknie. Na koniec dodaj szpinak i podsmażaj, aż delikatnie zwiędnie.
  3. Przygotowanie masy jajecznejJajka wybij do miski, dodaj mleko, trochę soli i pieprzu, roztrzep widelcem. Dodaj starty ser, wymieszaj.
  4. Smażenie frittatyMasę jajeczną wlej na patelnię z warzywami i szynką, delikatnie zamieszaj, aby składniki równomiernie się rozłożyły. Patelnię przykryj i smaż potrawę na małym ogniu, aż wierzch frittaty całkowicie się zetnie.

Wskazówka: Frittata najlepiej smakuje na ciepło, jednak można ją też podać na zimno, jako przekąskę.

Dodatki idealne do frittaty

Frittata nie istnieje bez dodatków, a w zasadzie bez mnóstwa dodatków. Dzięki temu jest niezwykle pożywna. Omlet ten można więc wzbogacić różnymi składnikami, np.: warzywami (szpinak, pomidory, cukinia, papryka, ugotowane ziemniaki, cebula), wędlinami (boczkiem, szynką, kiełbasą), serami (żółtym, fetą, mozzarellą), ziołami (bazylią, oregano, tymiankiem, natką pietruszki).

Czytaj też:
Sycąca jajecznica z tymi dodatkami to patent na ekspresowe danie. Zrobisz ją raz-dwa z kilku składników
Czytaj też:
To śniadanie z patelni robię w weekendy. Cała rodzina uwielbia ten prosty posiłek z jajkami