Moja rodzina preferuje mięsne dania obiadowe. A ja najbardziej takie, które przyrządza się szybko i bezproblemowo. Do takich potraw z pewnością należy pieczony udziec indyczy. Mięso to jest zdrowe, a przy tym, w odróżnieniu od piersi, zawiera trochę tłuszczu. Dzięki temu nie trzeba się specjalnie starać, bo zawsze się udaje i wychodzi pyszne.
Jak przygotować udziec z indyka do pieczenia?
Udziec indyczy to ciemne mięso, które zawiera zwykle kość, skórę, sporo tłuszczu i trochę przerostów. Jest też na tyle duże, że spokojnie wystarcza na obiad dla 4-osobowej rodziny. Idealnie nadaje się z tego powodu do pieczenia. Nim jednak go przyprawię, wykrawam z mięsa kość. Dzięki temu mięso dzieli się na dwa kawałki, a ja zyskuję kość otoczoną niedużą ilością mięsa, którą zwykle dorzucam do wywaru.
Otrzymane w ten sposób kawałki mięsa wystarczy tylko odpowiednio przyprawić. Oprócz soli, pieprzu, czosnku i papryki, do indyka będzie pasować też imbir, rozmaryn, tymianek czy estragon. Ulubionymi przyprawami oprószam więc mięso, lekko skrapiam olejem, by lepiej wydobyć z nich aromat, nacieram i odstawiam je na ok. 2 godziny w chłodne miejsce.
Jak upiec aromatyczny udziec indyczy?
Udziec indyka z racji tego, że zawiera sporo tłuszczu, nie jest zbyt wymagający w czasie pieczenia. Ja zwykle zamarynowane mięso układam w naczyniu żaroodpornym, obkładam warzywami, np. pokrojoną marchewką, cukinią, cebulą, papryką i wstawiam do piekarnika. Mięso można też obłożyć plastrami pomarańczy, posypać rodzynkami lub suszoną żurawiną i skropić białym winem. Dwa kawałki mięsa ważące łącznie ok. 1,2-1,3 kg piekę zwykle ok. 80 minut.
Przepis: Pieczony udziec indyczy
Aromatyczne pieczone mięso indycze
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 380 w każdej porcji
Składniki
- udziec indyczy ok. 1,2-1,3 kg
- 3 ząbki czosnku
- estragon
- papryka mielona słodka i ostra
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 mała cukinia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaUdziec opłucz, osusz, wytrybuj z niego kość. Otrzymane dwa kawałki mięsa natrzyj przyprawami i olejem, odstaw na co najmniej 2 godziny w chłodne miejsce.
- PieczenieMięso umieść w naczyniu żaroodpornym skórą do góry. Obłóż je pokrojonymi warzywami. Naczynie przykryj, wstaw do piekarnika. Mięso piecz ok. 70-80 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Jak podać pieczony udziec indyczy?
Pieczony udziec indyczy doskonale smakuje podany z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami. Można je upiec razem z mięsem, dokładając je do piekarnika mniej więcej 40 minut przed końcem pieczenia. Dobrze też będzie smakował podany z ryżem lub kaszą. Oprócz warzyw, z którymi mięso się piekło, serwuję też do niego ulubioną surówkę, np. z pora, selera.
Czytaj też:
Tę pyszną roladę robię ze zdrowego mięsa. Za każdym razem wychodzi soczysta i pełna smakuCzytaj też:
Z indyka i pieczarek zrobiłam prosty i pyszny obiad. Wszyscy prosili mnie o dokładkę