Piekę prosty i pyszny chleb z nieoczywistym składnikiem. Poznaj sekret przepisu, który zawsze wychodzi

Piekę prosty i pyszny chleb z nieoczywistym składnikiem. Poznaj sekret przepisu, który zawsze wychodzi

Dodano: 
Chleb pszenny
Chleb pszenny Źródło: Shutterstock / Shaiith
Smaczny domowy chleb to najlepsza rzecz pod słońcem. Z tym przepisem od znajomego zawsze mi wychodzi. Jego sekretem jest jeden tani składnik.

Ten chleb po raz pierwszy podał mi mój znajomy, który w ostatnim czasie wyszukuje coraz to nowe receptury na domowe pieczywo. W smaku okazał się świetny, więc postanowiłam przygotować go samodzielnie w domowym zaciszu. Miałam akurat pod ręką słoik kiszonych ogórków ze sklepu, więc zabrałam się do pracy.

Jak robić smaczny chleb bez zakwasu?

Nie piekłam nigdy chleba i wydawało mi się to trudne. Na szczęście szybko okazało się, że przepis znajomego jest banalny. Nastawiony zaczyn drożdżowy miesza się z pozostałymi składnikami i pozostawia do dalszego wyrastania. Potem zostaje już tylko upiec. Efekt w postaci delikatnego pieczywa z chrupiącą skórką, które stanowi idealną bazę do wytrawnych kanapek pozwoli ci zabłysnąć przed gośćmi lub domownikami.

Przepis: Chleb z wodą z ogórków kiszonych

Pyszny chleb na drożdżach z dodatkiem zdrowej i aromatycznej wody z kiszonki.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
1 godz.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
201 w każdej porcji

Składniki

  • 240 g mąki pszennej
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 250 ml wody z kiszonych ogórków
  • 25 g świeżych drożdży
  • 65 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania

  1. Sporządzanie rozczynuCiekłą wodę umieść w misce. Rozpuść w niej cukier. Wsyp 1 łyżkę mąki pszennej i rozmieszaj. Wkrusz drożdże i połącz. Odstaw na 15 minut.
  2. Robienie masy na chlebW większej misce umieść obie mąki i połącz je z solą. Wlej rozczyn, wodę z ogórków kiszonych oraz olej rzepakowy. Wymieszaj przy pomocy drewnianej łyżki. Odstaw ciasto na 90 minut, by wyrosło.
  3. Pieczenie chleba bez zakwasuMasę na chleb przenieś do wyłożonych papierem do pieczenia keksówek, wypełniając je maksymalnie do połowy wysokości. Piecz przez godzinę w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Ostudź całkowicie na kratce, nim zaczniesz kroić.

Jak podać chleb z wodą z ogórków kiszonych?

Miękkie i delikatne pieczywo będzie doskonale smakowało z wszelakimi pastami warzywnymi. Szczególnie polecam lekko ostry ajvar, który latem podjadam niemal cały czas. Z chlebem z wodą z kiszonych ogórków świetnie komponuje się też klasyczny hummus. Możesz też oczywiście postawić na klasykę – masło lub margarynę i ulubione sery oraz wędliny.

Wskazówki dotyczące pieczenia chleba bez zakwasu

Do zrobienie tego pieczywa weź dowolną wodę z ogórków kiszonych bez dodatku octu. To ważne, bo jego obecność nie pomoże w wyrastaniu wypieku. Bez znaczenia jednak będzie, czy woda pochodzi z domowej kiszonki, czy z takiej kupionej w sklepie. Myślę, że przy odrobinie wprawy w pieczeniu możesz też spróbować wykorzystać w ten sposób sok z innych kiszonych produktów. Konieczne na pewno będzie dobranie odpowiednich proporcji pozostałych składników, ale jeśli jesteś odważny, próbuj.

Jeśli lubisz, jak twój chleb chrupie nie tylko z zewnątrz, wsyp do masy ulubione nasiona. Słonecznik, siemię lniane, mak, a nawet sezam będą do chleba bez zakwasu idealnie pasowały.

Czytaj też:
Kultowy przysmak z PRL-u. Chleb i dwa proste dodatki wystarczały do szczęścia
Czytaj też:
Moczę chleb i kładę na patelnię. To mój pomysł na awaryjne śniadanie, gdy w lodówce pustki

Źródło: Smaki.pl