Ten chleb po raz pierwszy podał mi mój znajomy, który w ostatnim czasie wyszukuje coraz to nowe receptury na domowe pieczywo. W smaku okazał się świetny, więc postanowiłam przygotować go samodzielnie w domowym zaciszu. Miałam akurat pod ręką słoik kiszonych ogórków ze sklepu, więc zabrałam się do pracy.
Jak robić smaczny chleb bez zakwasu?
Nie piekłam nigdy chleba i wydawało mi się to trudne. Na szczęście szybko okazało się, że przepis znajomego jest banalny. Nastawiony zaczyn drożdżowy miesza się z pozostałymi składnikami i pozostawia do dalszego wyrastania. Potem zostaje już tylko upiec. Efekt w postaci delikatnego pieczywa z chrupiącą skórką, które stanowi idealną bazę do wytrawnych kanapek pozwoli ci zabłysnąć przed gośćmi lub domownikami.
Przepis: Chleb z wodą z ogórków kiszonych
Pyszny chleb na drożdżach z dodatkiem zdrowej i aromatycznej wody z kiszonki.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 201 w każdej porcji
Składniki
- 240 g mąki pszennej
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 250 ml wody z kiszonych ogórków
- 25 g świeżych drożdży
- 65 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania
- Sporządzanie rozczynuCiekłą wodę umieść w misce. Rozpuść w niej cukier. Wsyp 1 łyżkę mąki pszennej i rozmieszaj. Wkrusz drożdże i połącz. Odstaw na 15 minut.
- Robienie masy na chlebW większej misce umieść obie mąki i połącz je z solą. Wlej rozczyn, wodę z ogórków kiszonych oraz olej rzepakowy. Wymieszaj przy pomocy drewnianej łyżki. Odstaw ciasto na 90 minut, by wyrosło.
- Pieczenie chleba bez zakwasuMasę na chleb przenieś do wyłożonych papierem do pieczenia keksówek, wypełniając je maksymalnie do połowy wysokości. Piecz przez godzinę w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Ostudź całkowicie na kratce, nim zaczniesz kroić.
Jak podać chleb z wodą z ogórków kiszonych?
Miękkie i delikatne pieczywo będzie doskonale smakowało z wszelakimi pastami warzywnymi. Szczególnie polecam lekko ostry ajvar, który latem podjadam niemal cały czas. Z chlebem z wodą z kiszonych ogórków świetnie komponuje się też klasyczny hummus. Możesz też oczywiście postawić na klasykę – masło lub margarynę i ulubione sery oraz wędliny.
Wskazówki dotyczące pieczenia chleba bez zakwasu
Do zrobienie tego pieczywa weź dowolną wodę z ogórków kiszonych bez dodatku octu. To ważne, bo jego obecność nie pomoże w wyrastaniu wypieku. Bez znaczenia jednak będzie, czy woda pochodzi z domowej kiszonki, czy z takiej kupionej w sklepie. Myślę, że przy odrobinie wprawy w pieczeniu możesz też spróbować wykorzystać w ten sposób sok z innych kiszonych produktów. Konieczne na pewno będzie dobranie odpowiednich proporcji pozostałych składników, ale jeśli jesteś odważny, próbuj.
Jeśli lubisz, jak twój chleb chrupie nie tylko z zewnątrz, wsyp do masy ulubione nasiona. Słonecznik, siemię lniane, mak, a nawet sezam będą do chleba bez zakwasu idealnie pasowały.
Czytaj też:
Kultowy przysmak z PRL-u. Chleb i dwa proste dodatki wystarczały do szczęściaCzytaj też:
Moczę chleb i kładę na patelnię. To mój pomysł na awaryjne śniadanie, gdy w lodówce pustki