Moczę chleb i kładę na patelnię. To mój pomysł na awaryjne śniadanie, gdy w lodówce pustki

Moczę chleb i kładę na patelnię. To mój pomysł na awaryjne śniadanie, gdy w lodówce pustki

Dodano: 
Tosty francuskie
Tosty francuskie Źródło:Shutterstock / Lizzy Komen
Macie tak czasami, że otwieracie lodówkę, a tam światło? Chyba każdemu to się zdarza. Ja w takiej sytuacji przyrządzam na śniadanie smakołyk z chleba, jajek i mleka, bo te składniki zwykle mam w zapasach.

Nie jest sztuką zrobić zakupy pod potrawę i przyrządzić z nich coś smacznego. Sztuką jest zrobić coś z niczego. Ja taką magią wykazuję się raz na jakiś czas, gdy nie chce mi się wyjść na zakupy. I muszę przyznać, że efekt jest bardzo smaczny. Zresztą tosty z patelni, czyli tzw. francuskie, smakują całej mojej rodzinie, bo lubimy śniadania na słodko.

Z jakiego pieczywa można zrobić tosty francuskie?

Tosty francuskie robi się zwykle z pszennego pieczywa tostowego. Jednak to nie jedyna możliwość. Na tosty francuskie nadaje się tak naprawdę każde pieczywo pszenne o dość zwartej strukturze. Można tu więc też wykorzystać bagietkę, chałkę, chleb pszenny czy chleb z ziarnami. Wszystko tak naprawdę zależy od waszych preferencji i od tego, jaki efekt chcecie uzyskać. Na tosty francuskie doskonale nadaje się lekko czerstwe pieczywo. Mniej się rozpada, a przy okazji nic się nie marnuje.

Jak zrobić tosty francuskie?

Ja zwykle na śniadanie robię najprostsze tosty francuskie. Maczam wtedy pieczywo w mieszance, smażę na maśle i podaję ze słodkimi dodatkami.

Przepis: Tosty francuskie

Kromki chleba maczane w masie jajeczno-mlecznej, smażone na maśle

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
220 w każdej porcji

Składniki

  • 8 kromek pieczywa tostowego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta cynamonu
  • masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masy jajecznejJajka rozkłócić widelcem na jednolitą masę. Wymieszaj je z mlekiem, cukrem i odrobiną cynamonu.
  2. Smażenie tostówKromki chleba zanurzaj w przygotowanej masie i od razu kładź na patelnię z rozgrzanym masłem. Smaż, aż będą z obu stron rumiane. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Z czym podawać tosty francuskie?

Tosty francuskie można podać na słodko lub wytrawnie. Jeśli robisz je w słodkiej wersji, do masy jajeczno-mlecznej możesz dodać trochę cukru, cukru wanilinowego czy cynamonu. Takie usmażone tosty doskonale smakują podane np. z miodem, syropem klonowym, dżemem czy konfiturą, a także ze świeżymi owocami, np. pokrojonymi w plasterki truskawkami.

Jednak tosty francuskie można też przygotować w wersji wytrawnej. Wtedy do masy jajecznej można dodać trochę soli i pieprzu, a także innych ulubionych przypraw i ziół, np. ostrą paprykę, tymianek. Wytrawne tosty warto zrobić z dwóch warstw pieczywa, pomiędzy które można włożyć np.: plastry sera i szynki, trochę podduszonego szpinaku i sera feta, plastry wędzonego łososia i serek kanapkowy. Po przełożeniu tosty macza się w masie jajecznej i smaży na patelni.

Czytaj też:
Zamiast zwykłych kanapek robię te szybkie tosty. Moje dzieci jadłyby je na śniadanie i kolację
Czytaj też:
To śniadanie jak z restauracji zrobisz w 10 minut. Do tostów dodaj szparagi i ten słony ser