Rozgniatam jajka i dodaję nieoczywisty składnik. Ta pasta do pieczywa jest pyszna i lekka

Rozgniatam jajka i dodaję nieoczywisty składnik. Ta pasta do pieczywa jest pyszna i lekka

Dodano: 
Pasta jajeczno-twarogowa
Pasta jajeczno-twarogowa Źródło: Shutterstock / Angelika Heine
Pasty są doskonałym dodatkiem do pieczywa. Trudno się nimi znudzić, bo za każdym razem można zrobić je nieco inaczej. Ja ostatnio ulepszyłam pastę jajeczną prostym składnikiem. Wyszła przepyszna.

Pasty do pieczywa są oryginalne i pełne smaku. To dlatego, że sami je robimy, tak jak lubimy. Tak naprawdę wystarczy dodać do klasycznej pasty jeden nieoczywisty składnik, a dodatek do pieczywa zmieni smak, aromat czy konsystencję. Tak też ostatnio przerobiłam pastę jajeczną. Bardzo ją lubię, podobnie jak cała moja rodzina, ale zawsze jest jej za mało. Dorzuciłam więc pyszny wypełniacz, co wyszło paście i nam na dobre.

Z czego zrobić pastę do pieczywa?

Pasty do pieczywa można robić z przeróżnych składników. Dość popularne są pasty z ryb, np. z wędzonej makreli czy tuńczyka z puszki. Na pastę doskonale nadają się też gotowane lub pieczone warzywa, np. marchewka, papryka, bakłażan, zielony groszek. Można też zrobić pastę z szynki albo żółtego sera. Wiele osób lubi też pastę jajeczną, czy twarogową. Ja połączyłam te dwie ostatnie pasty w pyszną całość. Wyszło lekko, smacznie i dużo.

Jak zrobić pastę jajeczno-twarogową?

Do przygotowania pasty jajeczno-twarogowej wykorzystałam serek ziarnisty, zwany wiejskim lub cottage cheese. Jego twarogowe ziarna są aksamitne, nie mówiąc już o śmietance, która je otacza. Gdy zmieszałam serek z ugotowanymi i posiekanymi jajkami pasta nabrała odpowiedniej konsystencji. W zasadzie zbędny był już majonez.

Przepis: Pasta jajeczno-twarogowa

Pasta do pieczywa z gotowanych na twardo jaj i twarożku ziarnistego

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
220 w każdej porcji

Składniki

  • 5-6 jajek
  • 200 g twarożku ziarnistego
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1-2 łyżki majonezu
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie jajekJajka włóż do zimnej wody, zagotuj. Dalej gotuj jeszcze 8-10 minut na niedużym ogniu. Odlej wodę, zalej je zimną wodą. Po wystudzeniu obierz ze skorupek i posiekaj.
  2. Przygotowanie pastyDo posiekanych jajek dodaj twarożek ziarnisty wraz ze śmietanką, a także posiekany szczypiorek. Całość wymieszaj z musztardą i majonezem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj do pieczywa

Doskonałe dodatki do pasty jajeczno-twarogowej

Do pasty jajeczno-twarogowej dorzuciłam szczypiorek. Jednak doskonale sprawdzi się tu też koperek, posiekana natka pietruszki, a nawet cebulka. Jeśli chcecie, możecie dodać do pasty trochę curry lub wędzonej papryki. Przyprawy te dodadzą paście smaku, a przy okazji ładnie ją zabarwią.

Czytaj też:
Błyskawiczna pasta śledziowa do kanapek. Przepis tylko z dwóch składników
Czytaj też:
Zielona pasta jajeczna znika u mnie w jeden dzień. Miksuję kilka składników i gotowe