Błyskawiczna pasta śledziowa do kanapek. Przepis tylko z dwóch składników

Błyskawiczna pasta śledziowa do kanapek. Przepis tylko z dwóch składników

Dodano: 
Pasta kanapkowa ze śledzi
Pasta kanapkowa ze śledzi Źródło: Shutterstock / Andrey Starostin
Pasta śledziowa albo masełko śledziowe to banalnie proste do zrobienia smarowidło. Doskonale smakuje ze świeżą bagietką lub bułką.

Jeśli lubisz śledzie, ten przepis jest dla ciebie. Prostszej pasty kanapkowej nie znajdziesz, bo tu są tylko dwa składniki: śledzie oraz masło.

Jak zrobić pastę śledziową?

Pasta kanapkowa ze śledzi to pasta z solonych płatów śledziowych, które kupisz w każdym markecie. Do zrobienia pasty – to wersja bardziej ekskluzywna – możesz także wykorzystać całe solone śledzie. Wówczas obierz je ze skórki i usuń ości. Jeśli taki śledź ma mlecz, możesz go również dodać do pasty.

Od ciebie zależy, jaką konsystencję będzie miała pasta. Jeśli preferujesz gładkie pasty kanapkowe, użyj blendera, aby rozdrobnić składniki i uzyskać kremową pastę. Jeśli lubisz czuć kawałki składników w paście, posiekaj drobno śledzie, wymieszaj z miękkim masłem i odstaw do schłodzenia.

Przepis: Pasta kanapkowa ze śledzi

Dwuskładnikowe smarowidło do pieczywa.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 100 g masła
  • 2 płaty śledziowe solone

Sposób przygotowania

  1. Robienie pastyŚledzie drobno pokrój i rozetrzyj lub zblenduj z masłem.

Gotową pastę możesz doprawić pieprzem, jeśli chcesz uzyskać bardziej pikantne masełko śledziowe. Do takiej pasty doskonale pasuje cebula. Możesz wówczas do podanych proporcji wziąć małą czerwoną cebulkę, pokroić ja w drobną kostkę i dodać do pasty. Pasuje tu także świeża natka pietruszki albo koperek.

Gotową pastę kanapkową ze śledzi należy przechowywać w lodówce, jednak przed użyciem dobrze jest wyjąć ją nieco wcześniej, bo schłodzona może się ciężko rozsmarowywać na pieczywie.

Jak jeść pastę kanapkową ze śledzi?

Pasta kanapkowa ze śledzi jest gotowym smarowidłem na kanapki. Pasuje zarówno do białego, jak i ciemnego pieczywa, sprawdzi się także na grzankach i tostach. Ale możesz na taką kanapkę z masełkiem śledziowym położyć inne dodatki i zrobić przepyszne danie inspirowane klasyczną bułką ze śledziem sprzedawaną nad morzem. Dlatego my proponujemy do tego ogórki kiszone oraz krążki cebuli, ale mogą to być także ogórki konserwowe, świeża sałata, pomidory czy marynowana cebulka.

Czytaj też:
Wrzucam składniki do słoika i potrząsam. Ta sałatka z ogórków smakuje rewelacyjnie
Czytaj też:
Najszybsza pasta kanapkowa świata. Nie potrzebujesz nawet blendera